Review Canon EOS R5

N

a mijn review over de Canon EOS R6 volgt nu mijn review Canon EOS R5. Dit is natuurlijk wel mijn mening en uiteindelijk jouw keuze of je het hiermee eens bent. Maar twijfel je nog tussen een spiegelreflexcamera of systeemcamera dan is deze blog misschien wel handig. Ik heb toch wel even nagedacht of ik mijn Canon EOS 5D Mark IV wilde omruilen voor een Canon EOS R5. Omdat ik vaak werk met twee camera’s had ik vorig jaar mijn Canon EOS 60D al vervangen voor de Canon EOS R6. Dit was toch wel heel goed bevallen. Het werkt toch fijner met twee systeemcamera’s dan met een spiegelreflexcamera en een systeemcamera. Vandaag gaat mijn blog online: Review Canon EOS R5. Benieuwd naar mijn bevindingen? Lees dan snel verder.

Waarom CanonReview Canon EOS R5

Het klinkt natuurlijk raar maar mijn eerste camera was een Canon en eigenlijk heb ik nooit iets anders gekocht. Canon is een begrip in de fotografie-wereld. Veel professionele fotografen kiezen dan ook voor canon. Mijn review Canon EOS R5 is dan ook geen vergelijking met een ander merk maar puur mijn eigen ervaring en expertise.

In het kort de specificaties

Net als de Canon EOS 5D Mark IV is de Canon EOS R5 een professionele camera. We lopen even snel langs de specificaties.

  • 45 Megapixel
  • 8K RAW-video full frame
  • Tot 20 frames per seconde
  • ISO 100-51.200
  • Image Stabilizer tot 8 stops
  • Wifi en Bluetooth
  • Bijna 6000 posities voor automatische scherpstelling
  • Kantelbaar scherm

De camera

Review Canon EOS R5Net als de Canon EOS R6 is ook de Canon EOS R5 een mirrorless camera. Via de zoeker kijk je op het LCD-scherm naar je object. De camera beschikt over een 45 megapixel full frame sensor met een hoge resolutie. In tegenstelling tot de ISO bij de Canon EOS 5D Mark IV kun je veel hoger zonder verlies in beeldkwaliteit (ruis). De auto-Eye-tracking is net als bij de Canon EOS R6 erg handig voor mensen en dieren. En dat heb je soms (zeker met kleine kinderen en dieren) wel nodig. Nog iets wat heel prettig is, zijn de 20 frames per seconde.

Het gewicht van de body is net als bij de Canon EOS R6 een stuk lichter dan bij de Canon EOS 5D Mark IV. De body voelt fijn aan in mijn handen en ik maak geen gebruik van een grip. Dan heb ik helemaal het idee dat de camera zo groot is. Ik neem wel voor een shoot extra batterijen mee.

Objectieven

De Canon EOS R5 maakt gebruik van RF lenzen. Deze lensvatting is korter en breder dan bij de EF lenzen voor de Canon EOS 5D Mark IV. Op dit moment heb ik nog wel een aantal EF lenzen die ik met lensadapter gewoon kan gebruiken op de Canon EOS R5. Ik merk eigenlijk weinig van kwaliteitsverlies. Het enige nadeel is dat je eerst de lensadapter moet plaatsen op de body en dan de lens. De RF lenzen zijn wel een stuk zwaarder dan de EF lenzen. Samen kom je dan toch weer op het gewicht wat ik normaal bij de Canon EOS 5D Mark IV met EF lenzen ook had.

Verschil tussen de Canon EOS R5 en Canon EOS R6

Mijn review Canon EOS R5 is natuurlijk niet compleet onder een vergelijking tussen de Canon EOS R6 en de Canon EOS R5. Het grootste verschil is eigenlijk de sensor en videokwaliteit. Omdat mijn partner zich met het video stuk bezighoudt is dit voor mij ook de overweging geweest om voor deze camera te kiezen. De Canon EOS R6 heeft een 20 megapixel full frame sensor en de Canon EOS R5 een 45 megapixel full frame sensor. Even terugkomen op het video gedeelte, de Canon EOS R5 schiet beelden in 8K en de Canon EOS R6 in 4K. Nog een verschil in mijn review Canon EOS R5 is het extra scherm boven op de camera. Dit is eigenlijk gelijk aan de Canon EOS 5D Mark IV.

Wat vond je van mijn review Canon EOS R5? Heb je nog vragen of opmerkingen dan kun je deze onder mijn blog plaatsen. Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van mijn foto’s? Volg me dan op Instagram of Facebook.

Liefs,

Review Canon EOS R5

Tags

Deel dit bericht met anderen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Zoek

Meer van dit soort artikelen? Schrijf je in