* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Wanneer boek je de zomervakantie

By Posted on 0 4 m read 60 views

W

anneer boek je de zomervakantie? Dit is één van de meest gestelde vragen van gezinnen met kinderen die afhankelijk zijn van de schoolvakanties. Zo’n gezin heb ik dus ook. Elk jaar is het weer een uitdaging om te zorgen dat we op tijd onze vakantie boeken. Vrij vragen op je werk, een bestemming uitzoeken, zijn de schoolvakanties van de kids gelijk. Allemaal dingen waar je als ouder rekening mee moet houden. Na ruim 21 jaar in de reiswereld gewerkt te hebben kan ik je het antwoord op deze vraag geven. Lees je mee?

SchoolvakantiesWanneer boek je de zomervakantie

Als mama van 3 weet ik als geen ander dat het erg belangrijk is dat je in een schoolvakantie boekt en niet daar buiten. Je riskeert dan namelijk een boete en die is niet mis. Veel scholen doen heel moeilijk als het gaat om een extra dagje vrij of meerderen dagen vrij van school. En terecht denk ik want er wordt veel misbruik van gemaakt. Dat zorgt er dan wel voor dat de mensen die hier eigenlijk nooit gebruik van maken de klos zijn.

Een paar jaar geleden boekten wij een weekend Disneyland met vrienden en ons eigen gezin. Door mijn baan op Schiphol, waar ik inmiddels niet meer werkzaam ben, kon ik geen vrij krijgen. De meivakantie was dus een no-go en het zag er naar uit dat het weekend niet door kon gaan. Gelukkig kon ik met een verklaring van mijn toenmalige werkgever op school een dagje verlof aanvragen. Toch was dit niet zo makkelijk als ik had gedacht.

Mijn advies, plan je vakantie dus ook gewoon in tijdens de vrije dagen van jouw kinderen. Zitten jouw kids net zoals mijn kids op verschillende scholen, let dan goed op de data van de vakanties.

Vroeg boeken of last minute

Ik ben impulsief maar als het om de zomervakantie gaat speel ik liever op safe. Op de vraag wanneer boek je de zomervakantie kan ik je dus meteen een antwoord geven. Wij reserveren meestal ruim van te voren onze vakantie. Op deze manier kunnen we op tijd vrij vragen op het werk en weten we zeker dat onze eerste keus beschikbaar is. Boek je een vakantie bij een reisorganisatie dan heb je vaak ook een leuke korting als je vroeg bent met boeken. Wacht je wat langer dan is de kans groot dat jouw eerste keus al volgeboekt is. Het kan ook zijn dat de vroegboekkorting vervalt en je nu juist meer moet betalen. Dat zou zonde zijn!

Met een gezin van 5 kies ik voor zekerheid. Het komt natuurlijk wel eens voor dat je niet van te voren weet of je wel op vakantie kan. Dan kun je kiezen voor een last minute vakantie. De prijzen kunnen wat aantrekkelijker zijn Maar er is ook een nadeel. Je kunt alleen nog boeken wat er overgebleven is. Er is ook een kans aanwezig dat er helemaal niks meer beschikbaar is. Bereid je gezin hier dus goed op voor.

Vanaf wanneer begin je met oriënteren? Wanneer boek je de zomervakantie

Je oriënteren kan natuurlijk altijd. Wil je in de zomermaanden juli of augustus op vakantie? Afhankelijk van wat je gaat doen, is het aan te raden om bijvoorbeeld een huisje, camping of andere accommodatie in Europa al voor december te boeken. Wij beginnen vaak al in oktober met oriënteren. En weten we wat we willen dan vergelijken we prijzen en maken we een reservering.

Zelf je reis samenstellen

Stel ik een vakantie zelf samen dan boek ik alleen de dingen die nodig zijn vooraf. Afgelopen zomer bijvoorbeeld, had ik alleen de eerste en tweede locatie vastgelegd. Pas later heb ik de extra nachten aan het einde van ons verblijf bijgeboekt. Het hangt er dus ook vanaf wat je gaat doen en hoe snel iets volgeboekt is.

Op vakantie met een groot gezelschap

Ga je met een grote groep op vakantie dan kun je niet tot het laatste moment wachten. Er zijn niet veel grote accommodaties en meestal heb je ook nog een lijstje met wensen. Wanneer boek je de zomervakantie als je met een groter gezelschap reist? Je kunt hier ook het beste op tijd boeken. Ook hiervoor geldt dat je toch zeker minimaal een half jaar van te voren alles rond moet hebben. Tijdens ons verblijf in Italië hadden we geboekt met 14 personen. Deze boeking had ik al vastgelegd in november vorig jaar. Toch was ik redelijk laat met boeken want er was al veel volgeboekt. Mocht een zelfde situatie zich weer voordoen dan begin ik in september of oktober al met oriënteren.

Nog een tip. Zet jouw verblijf eerst in optie (als dit mogelijk is) en boek definitief zodra jouw medereizigers hun deel betaald hebben.

Boeken buiten de schoolvakanties

Wanneer boek je de zomervakantie als je niet vastzit aan vakanties? Dat hangt ook weer van jouw reisgezelschap en de bestemming af. Persoonlijk wil ik graag alles vooraf goed geregeld hebben. Maar soms is het voordeliger om te wachten tot er een leuke aanbieding komt. Ben je flexibel dan kun je wachten tot een paar dagen voor vertrek.

Hoe vind je nou die juiste vakantiebestemming? In mijn blog Hoe vind je de juiste vakantiebestemming geef ik over dit onderwerp een aantal handige tips.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *