* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Vlucht gemist, wat moet je doen

By Posted on 0 4 m read 56 views

A

ls je 21 jaar in de reiswereld hebt gewerkt waarvan 5 jaar op Schiphol zie je veel dingen om je heen gebeuren. Zo waren mijn diensten op Schiphol meestal druk en hectisch. Geen dag was hetzelfde. De meest gestelde vraag in het hoogseizoen was eigenlijk: ik heb mijn vlucht gemist, wat moet je doen in dit geval? Omdat de service op Schiphol ook minder wordt merk ik dat er behoefte is aan antwoorden op deze vraag. In mijn blog van vandaag vertel ik je graag mijn ervaring en die van gestrande passagiers.

Kom op tijd

Het allerbelangrijkste is, kom op tijd! Wie ruim van te voren op de luchthaven aanwezig is, hoeft zich niet te haasten en heeft de minste kans om een vlucht te missen. Maar wat als je toch ruim op tijd aanwezig bent en wel je vlucht mist door omstandigheden? Dat overkwam een reiziger die al vele malen gevlogen had. Ze was ruim op tijd en had zich voorgenomen om lekker tax free te winkelen. Ze ging alleen zo op in het winkelen dat ze de tijd vergat. Hierdoor miste ze alsnog haar vlucht.

Vlucht gemist, wat moet je doen Nog een reden waarom je vooral in de schoolvakanties ruim van te voren aanwezig moet zijn is de drukte. Je kunt je misschien voorstellen dat er in de schoolvakanties veel gezinnen met kinderen op vakantie gaan. Het is veel drukker dan buiten de schoolvakanties. Er staan langere rijen bij de check-in balies en diezelfde rijen staan ook bij de douane. Denk nou niet, ik heb online incheckt dus ik hoef niet zo vroeg naar de luchthaven. Want juist daardoor missen mensen hun vlucht!

Wat moet je doen als je op de luchthaven bent

Wat moet je doen als je toch je vlucht (dreigt) te missen? Allereerst meld je je bij jouw luchtvaartmaatschappij. Bij de incheckbalie kan de grondstewardess zien of je toch nog een mogelijkheid hebt om mee te gaan op de vlucht. Misschien moet je jouw ruimbagage achterlaten (hiervoor zijn kluisjes) of kun je een poging wagen door snel naar de gate te rennen. Maar dit kan alleen als je toestemming hebt van het personeel. Wacht dus niet af maar onderneem actie!

Wat moet je doen als je nog onderweg bent

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je onderweg bent naar de luchthaven en je vlucht gaat missen. Misschien is er file, heeft de trein een storting of heb je pech onderweg. Neem dan altijd contact op met jouw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Vlucht gemist, wat nu

Daar sta je dan. Met je hele gezin op de luchthaven. Jullie hebben de vlucht gemist. Wat nu? Nadat je bij de incheckbalie bent geweest en hebt vernomen dat je niet mee kunt op de vlucht voel je je echt wel even rot. Je hebt misschien je best gedaan om op tijd op de luchthaven te zijn maar dit alles was tevergeefs. Dan reis je ook nog eens met (kleine) kinderen die Vlucht gemist, wat moet je doen vroeg zijn opgestaan, honger hebben of verdrietig zijn. Kijk wat de mogelijkheden zijn om alsnog zo snel mogelijk naar de bestemming te gaan. Ook al heb je er niet gelijk aan gedacht, het kan soms voordeliger en sneller zijn als jullie opsplitsen. Je kunt bij voorbeeld informeren wat de mogelijkheden zijn van luchthavens in de omgeving (denk aan Rotterdam, Eindhoven, Groningen). Spits je gezin op, dan heb je meer kans om alsnog op jullie bestemming aan te komen.

Dit overkwam een gezin die oorspronkelijk zou vliegen vanaf Schiphol. Het gezin zou op vakantie gaan maar had hun vlucht gemist, wat moet je doen in zo’n geval vroeg de vader aan mij. Op dat moment werkte ik op Schiphol en kon ik een oplossing vinden voor het hele gezin. Maar ze moesten wel even ruimer denken. De moeder besloot alleen met haar baby te reizen. De vader vertrok met de oudste twee kinderen vanaf Rotterdam. Tegen de avond kwam het hele gezin compleet aan op de bestemming en konden ze alsnog genieten van hun vakantie. Verwacht dus nooit gelijk dat er plek is voor jouw hele reisgezelschap en denk in oplossingen in plaats van in problemen.

De kosten

Mis je een vlucht dan ben je zelf aansprakelijk voor de kosten van een nieuwe vlucht. Dit geldt overigens niet als de luchtvaartmaatschappij de oorzaak hiervan is. Maar niet iedereen hanteert dezelfde regels dus lees voordat je op reis gaat de voorwaarden van de organisatie. We hebben het ook alleen over het feit dat je een vlucht mist dus heb je te maken met andere situaties dan kun je beter even contact opnemen met jouw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Ook al heb je het gevoel dat jij niet de schuldige bent, ga hierover niet in discussie en kom hier na je vakantie op terug. Soms is het beter even te laten bezinken wat er nou werkelijk is gebeurd. En wees eerlijk tegen jezelf, heb je de vlucht gemist omdat je te laat was, geef andere niet de schuld.

Heb jij een ervaring zoals hierboven geschreven staan in mijn blog. Of misschien heb je jouw vlucht gemist, wat moet je doen en hoe zoek je een oplossing? Ik hoop dat mijn blog je een beetje op weg helpt. Blijf kalm en haal nog een keer diep adem. Geloof me, het overkomt veel meer mensen dan je denkt.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *