* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Vliegen tijdens de zwangerschap

By Posted on 0 3 m read 26 views

N

og even weg voordat de baby komt. Dat is vaak een reden om zwanger op reis te gaan. Wil je op vakantie met het vliegtuig? Wat moet je weten als je gaat vliegen op het moment dat je zwanger bent? In mijn blog vliegen tijdens de zwangerschap vertel ik je graag de belangrijkste weetjes en handige tips. Tijdens alle zwangerschappen heb ik minimaal één keer gevlogen. In totaal misschien wel bijna 10 keer, dus wat ik schrijf, vertel ik je uit mijn eigen ervaring.

Bereid je goed voor

Wanneer je gaat vliegen tijdens de zwangerschap in een later stadium is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Maar ook voor een prille zwangerschap kan het belangrijk zijn dat je op de hoogte bent van een paar belangrijke zaken. Denk hierbij aan de locatie van een dokter en ziekenhuis op jouw vakantiebestemming. Maar ook wat je wel en niet kan eten en drinken in het buitenland. In sommige landen kun je fruit en groente van de markt bijvoorbeeld beter niet eten als je zwanger bent. Maar ook in het vliegtuig kunnen er situaties voorkomen waar je misschien niet aan hebt gedacht. Ga je voor de eerste keer vliegen dan heb je misschien een heleboel vragen. Ik zal proberen zoveel mogelijk vragen in mijn blog te beantwoorden.

Tot wanneer mag je vliegen

Tot wanneer mag je vliegen tijdens de zwangerschap? Vliegen mag tot 36 weken. Vanaf dan Vliegen tijdens de zwangerschap kan namelijk de baby geboren worden. Na de 36 weken is het voor je eigen gezondheid en die van je baby niet meer toegestaan om te vliegen. Ben je zwanger van een meerling, dan mag je vliegen tot 32 weken. Let wel op, want je hebt vanaf 28 weken een fit to fly-verklaring nodig. Dit is een officieel bewijs dat je zwanger bent. Deze kun je opvragen bij de verloskundige, gynaecoloog of jouw huisarts. In mijn geval had ik een hele dikke buik en dacht iedereen dat ik al bijna ging bevallen. Dus had ik voor de zekerheid een zwangerschapsverklaring opgevraagd voordat ik ging vliegen. Maar hierover vertel ik je straks meer.

Tips voor als je gaat vliegen tijdens de zwangerschap

Als eerste is het belangrijk dat je comfortabele kleding draagt. Niets is zo irritant als je lang moet zitten en je kleding is ook nog eens strak en oncomfortabel. Probeer ook af en toe even te lopen. Te lang stilzitten is niet goed voor je bloeddoorstroom. Misschien kun je vooraf een zitplaats aan het gangpad reserveren of in de buurt van het toilet. Door de droge lucht in het vliegtuig is het wel fijn als je wat meer drinkt. Neem een leeg flesje mee die je op de luchthaven in Nederland voor je vertrekt nog even kunt vullen. Natuurlijk kun je ook gewoon water kopen in het vliegtuig maar in de lucht is alleen een stuk duurder.

Mijn ervaring in Portugal

Tijdens mijn tweede zwangerschap gingen we nog even lekker anderhalve week naar Portugal in de meivakantie. Over 9 weken was ik pas uitgerekend dus we mochten nog vliegen. Ik had al een flinke buik en vooraf had ik een zwangerschapsverklaring geregeld bij de gynaecoloog. Twee dagen voor vertrek kreeg ik een fit to fly waarin stond dat ik gezond was en mocht vliegen.

Op de heenreis was er niets aan de hand. De grondstewardess maakte wel een grapje omdat mijn buik echt groot was. Maar op de terugweg moesten we ruim een half uur wachten omdat ze mijn verklaring niet geloofde. De man achter de balie dacht dat ik al bijna moest bevallen en ging het overleggen met zijn superior. Dat duurde zo lang dat ik bijna ging twijfelen of ik wel naar huis mocht die dag. Gelukkig bleek alles in orde en zaten we nog op tijd in het vliegtuig. Het is dus heel belangrijk dat je goed voorbereid bent en kunt aantonen hoe lang je al zwanger bent.

Vliegen met je baby

En dan is het zover, jullie kindje is geboren. Ga je met je baby op vakantie dan komt daar ook het een en ander bij kijken. Op reis met kinderen is even wennen, aanpassen maar ook heel veel lol hebben. Heb je na het lezen van mijn blog nog een vraag over vliegen tijdens de zwangerschap? Stuur me dan een berichtje of laat jouw reactie achter onder mijn blog.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published.