* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Verliefd op Rome – Part I

By Posted on 1 4 m read 167 views

M

ijn eerste ontmoeting met deze geweldige stad was 12 jaar geleden met een vriendin. Rome is één van de meest populaire toeristische steden dus hoog tijd om een blog te schrijven over deze stad.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Colosseum (tevens één van de 7 wereldwonderen), de Trevifontein, Vaticaanstad, Forum Romanum en het Pantheon.

Rome is net een openluchtmuseum waar je heerlijk kan slenteren in de leuke straatjes en dan ineens een opgraving tegenkomt. Natuurlijk zijn er een aantal hoogtepunten die een ‘must see’ zijn tijdens je bezoek aan deze geweldige stad. Maar waar kan je het beste naar toe als je weinig tijd hebt? Bezoek je Rome in 1 dag en wil je toch de mooiste hoogtepunten zien? Lees vandaag mee naar de beste route voor een kort bezoek aan Rome.

Rome in 1 dag

Het klinkt misschien gek maar ook in 1 dag krijg je een goede indruk van deze waanzinnig mooie stad. Tijdens mijn verblijf in Toscane vertrok ik vroeg met de trein naar Rome. Het nadeel is dan wel dat je altijd vast zit aan de tijden van de trein en mis de laatste trein niet want een taxi is erg duur.

Wat bezoek je als eerst en welke hoogtepunten mag je niet overslaan?

Koop een dagkaart voor de metro. Vanaf het station is dit niet alleen handig maar ook tijdbesparend. Ben je met de auto, parkeer dan altijd net buiten het centrum en Google een metrostation in de buurt.

Colosseum en Forum Romanum

Begin bij het Colosseum. Dit is de blauwe lijn (B) van de metro. Het gelijknamige metrostation Colosseo ligt direct tegenover dit enorme bouwwerk. Het Flavisch Amfitheater of beter gezegd het Colosseum was het beroemdste in de Romeinse wereld. Het Colosseum was bedoeld voor de spelen die werden georganiseerd door de heersende keizer. Bezoekers kregen een zitplaats volgens hun sociale status. Was je arm dan zat je op de buitenste ring boven, maar rijke en belangrijke mensen zaten dichtbij de arena. Er was plek voor ongeveer 70.000 mensen.

Gladiatoren werden opgeleid en vochten tegen elkaar of tegen dieren. Wilde beesten zoals olifanten, leeuwen en tijgers vochten voor het plezier van mensen.

Het Colosseum heeft te verschillende natuurrampen te verduren gehad. Een blikseminslag en diverse aardbevingen zorgde voor grote schade aan het gebouw. Na de laatste twee grote aardbevingen werd de ruïne van het amfitheater omgebouwd tot fort van een Italiaanse familie. Het Colosseum werd gebruikt als groeve waar bouwmateriaal uit gehaald werd om nieuwe gebouwen zoals kerken en paleizen van te maken. Er bleef steeds minder over van dit ooit zo indrukwekkende theater. Zonde! Pas later werd door de paus het Colosseum gered en zijn opvolger zorgde voor de nodige restauratiewerken. Gelukkig maar, want nog steeds is dit bouwwerk het symbool van Rome en het straatbeeld van deze wereldstad.

Combineer je bezoek aan het Colosseum met het Forum Romanum, een archeologisch vondstgebied van oude gebouwen en monumenten van de keizer. Je kan een entreebewijs kopen voor beide bezienswaardigheden. Let op, er staan veel verkopers die je een ticket willen verkopen. Je hebt geen gids nodig dus betaal niet te veel!

Trevi Fontein en Spaanse Trappen

Als volgt ga je met de metro (blauwe lijn) naar Termini. Dit is het grote station waar je kan overstappen op de rode lijn (A) richting Battistini. Je stapt uit bij metrostation Barberini. Vanaf hier loop je in een paar minuten naar de Trevi Fontein. Er staan overal borden en de meeste toeristen volgen dezelfde route. Het meest praktisch is om daarna te voet naar de Spaanse trappen te gaan. Eet onderweg een heerlijk Italiaans ijsje of geniet van een wijntje op een terras. Bij de Spaanse trappen neem je de metro vanaf het gelijknamige metrostation Spagna naar Vaticaanstad.

Vaticaanstad

Volg dezelfde rode lijn (A) en stap uit bij metrostation Ottaviano. Vaticaanstad is het kleinste land ter wereld en het is de heilige plaats binnen de Rooms-katholieke kerk. Wil je een bezoek brengen aan de Sint-Pietersbasiliek zorg dan dat je niet te laat bent. Voor de Vaticaanse Musea en Sixtijnse kapel staan altijd grote wachtrijen. Via internet kun je tickets kopen die de wachtrij omzeilen. Het uitzicht vanaf het Vaticaan is adembenemend.

Wil je alleen het Sint Pietersplein (Piazza San Pietro) bezoeken dan is het beste tijdstip aan het einde van de middag.

Rome te voet

Tijdens 1 van mijn bezoeken aan Rome was het openbaar vervoer aan het staken. De highlights die ik net heb opgenoemd kun je ook makkelijk te voet bereiken. Kies je voor een trip door de stad? Dan loop je na het Colosseum en het Forum Romanum via Piazza Venezia langs het monument van Victor Emanuel richting de Trevifontein. Via borden wordt overal aangegeven welke route je kan lopen naar de Fontana di Trevi (Trevifontein) en de Spaanse Trappen (Scalinata della Trinitá dei Monti). Het is wel aan te raden om vanaf de Spaanse Trappen de metro te nemen naar Vaticaanstad.

Een bezoek brengen aan de 5 hoogtepunten van Rome binnen één dag

Piazza del Popolo

Heb je nog tijd over dan is het Piazza del Popolo een aanrader. Het plein heeft een fontein in het midden en aan één kant trappen die naar de Pincio heuvel leiden. De tweelingkerken Santa Maria di Montesanto en Santa Maria dei Miracoli liggen aan het begin van een lange winkelstraat Via del Corso. Deze bekende winkelstraat is anderhalve kilometer lang en je kan hier gerust een paar uur doorbrengen.

Natuurlijk is één dag niet genoeg en bleef het bij mij gelukkig niet bij deze ene keer. Samen met mijn vriendin heb ik Rome 4 dagen bezocht. Daarna ben ik nog een aantal keer vanuit Toscane of Umbrië één dag naar Rome gegaan. Ieder bezoek is weer een feestje. Wat een heerlijke stad! Ciao Rome, tot het volgende bezoek.

Liefs,

Share this article

1 Comment
  • Timothy Goos
    July 8, 2019

    I love Italy and certainly Rome!

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *