* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Vegan

By Posted on 0 3 m read 16 views

V

egan is de trend van nu. Laten we voorop stellen dat ik geen veganist ben maar ik vind het wel leuk om dingen uit te proberen. Om mij heen hoor ik steeds meer mensen die zich houden aan een vegan lifestyle. In mijn blog van vandaag neem ik je mee naar de wereld van vegan. Wat houdt het precies in, hoe kun je balans vinden en ik sluit af met een lekker recept. Ben jij veganist of heb je erover nagedacht om meer vegan te gaan leven? Lees dan vooral verder.

Wat is vegan

VeganIemand met een vegan levensstijl koopt, eet en gebruikt geen producten die niet gegarandeerd veganistisch zijn. Dat wil zeggen dat er geen ingrediënten gebruikt worden in het product dat afkomstig is van dieren. Dus met andere woorden, een levenswijze waarbij (voor zover praktisch haalbaar) geen vormen van exploitatie van en wreedheid naar dieren voor eten, kleding of andere doeleinden. Veganisten gaan eigenlijk nog verder dan vegetariërs, die eten geen vlees en vis. Maar wil je echt een 100% vegan lifestyle dan eet en drink je alleen plantaardige producten. Je gebruikt make-up, verzorgingsproducten die plantaardig zijn en niet op dieren zijn getest. Ook draag je geen kleding en schoenen die gemaakt zijn van dieren. Je eet of drinkt geen producten die afkomstig zijn van dieren zoals melk, eieren, yoghurt, boter, honing.

Wat doet het met je lichaam

Ik wil absoluut geen discussie en schrijf deze blog eigenlijk puur op basis van mij eigen bevindingen. Vegan kan heel goed zijn voor je lichaam en je gezondheid. Maar sommige bouwstoffen heb je toch nodig. Voor het schrijven van mijn blog heb ik personen gesproken die inmiddels een balans hebben gevonden. Waarom? Simpelweg omdat hun lichaam niet goed reageerde op het tekort aan eiwitten of voedingsstoffen zoals vitamine B12. Ze eten nu bijvoorbeeld één keer in de week vlees of vis.

Vervangers

Populaire vervangers voor vegan food zijn bijvoorbeeld Chiazaad, lijnzaad, noten, groeten, fruit, peulvruchten, soja-eiwitten, plantaardige melkvervangers, plantaardige eiwitpoeder, edelgistvlokken en agavesiroop. Een aantal maanden geleden schreef ik een blog over de favo ingrediënten die Layla van Loela Vegan gebruikt. Zij is bijvoorbeeld heel creatief met het vervangen van honing voor ahornsiroop. En ze gebruikt dadels, kokos en andere producten in plaats van suiker.

Vegan Balans

Omdat vegan wel heel goed is voor je gezondheid wil ik hier toch een balans in vinden. Een plantaardig dieet heeft voordelen voor je gezondheid. Zo krijg je een betere huid of het verkleint het risico op bepaalde ziektes. Maar wat denk je van afvallen fitter zijn. Vegan food bestaat vaak uit veel groentes, plantaardige eiwitten, fruit en noten. Deze zitten boordevol vitamines en mineralen.

Gezond koken

Ik ben geen chefkok en dat is ook helemaal niet de bedoeling maar ik vind het wel leuk om te koken. Vooral recepten die je niet dagelijks zou maken. Ons gezin heeft daarom gekozen voor drie keer per week een maaltijd van Marley Spoon. Eigenlijk doen we dit al een tijdje, voor de pandemie hebben we ruim anderhalf jaar elke week 3 maaltijden afgenomen. Toen ze we een tijdje gestopt en inmiddels kook ik elke week weer 3 maaltijden die ik zelf mag uitkiezen. Superhandig want je krijgt alle ingrediënten en producten thuisbezorgd. Ik ga niet meer zo vaak naar de supermarkt en ik koop ook geen onnodige producten. Ze hebben een grote keuze aan recepten en een deel daarvan is vegan. Ideaal!

Vegan recept

Het recept van vandaag heb ik gevonden op de website van Chickslovefood. Hier staan allemaal leuke recepten op die helemaal niet zo moeilijk te maken zijn. Ik ging voor de zoete aardappeltaart met hazelnoten en cranberry’s. Zoete aardappel is hier favoriet. Dus maak ik er regelmatig groenten patatjes van in de oven maar op deze manier had ik het nog niet klaargemaakt.

Doe jij al mee met de vegan trend of is dat niks voor jou? Laat jouw reactie achter onder mijn blog.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *