* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Varen in Giethoorn

By Posted on 0 4 m read 17 views

O

f je nu op vakantie gaat in eigen land of misschien op zoek bent naar een leuk dagje uit, er zijn zoveel leuke plekjes! Ik heb al eerder een blog geschreven over toffe hotspots in Nederland waarin ik jullie meenam naar een paar bijzondere plaatsen in Nederland. Vandaag laat ik jullie ziet wat je kan doen in het Venetië van ons land, bijvoorbeeld varen in Giethoorn. Het grappige achter dit avontuur is dat we in de ochtend besloten om naar Giethoorn te gaan. Wat ik dan mis is eigenlijk wat compacte informatie zodat ik daar niet nog moet zoeken. Dus ben jij van plan om ook een dagje of weekendje naar Giethoorn te gaan? In mijn blog geef ik je graag een aantal handige tips.

Waar ligt Giethoorn

Giethoorn ligt in het Nationaal Park Weerribben-Wieden in de provincie Overijssel. Je kunt in Giethoorn makkelijk parkeren op één van de vele parkings. Omdat er jaarlijks aardig wat toeristen naar Giethoorn komen zijn er genoeg parkeerplaatsen. Je kunt hier gewoon gratis parkeren maar vol is vol. In het hoogseizoen is het wel aan te raden om heel vroeg te parkeren of aan het einde van de middag. Rij zover mogelijk door en volg de borden richting P1 of P2. Zijn deze parkings vol dan kun je één vanVaren in Giethoorn de andere parkings gebruiken. In totaal telt Giethoorn 7 parkeerplaatsen waarvan 3 grote parkings in het centrum. Parkeren op een plek buiten de parkeerzones raad ik je af. Er wordt veel gecontroleerd en bij een boete betaal je al gauw € 95,-.

Waarom wil je naar Giethoorn

De meeste toeristen gaan varen in Giethoorn. Dat is ook niet zo gek want het dorpje bestaat grotendeels uit water. Giethoorn is een idyllisch dorpje met boerderijen op kleine veeneilandjes. De boerderijen zijn alleen via houten bruggetjes te bereiken. Deze zijn helaas niet toegankelijk voor toeristen maar je kunt wel langs varen in Giethoorn. Grappig detail, op de meeste bruggetjes staat een hekje met een bordje ‘verboden toegang’. Veel toeristen willen een foto maken op één van de bruggetjes, maar de bewoners vinden dat helemaal niet zo leuk.

Met de boot vaar je langs alle pittoreske huisjes en ontdek je hoe mooi het hier eigenlijk is. Giethoorn wordt niet voor niets het Venetië van Nederland genoemd. Ga jij naar Giethoorn, download dan de officiële Giethoorn app.

Wat is er te doen in Giethoorn

Bij aankomst loop je langs het gemeentehuis en het museum. Dit zijn op zichzelf al gave bezienswaardigheden. In het dorp vind je ook het zogenaamde ‘kaashuis’ of house of cheese. Hier verkoopt de vriendelijke eigenaresse verse kazen en andere Hollandse producten. Grappig om even een kijkje te nemen en natuurlijk koop je gelijk een souvenir voor thuis.

Met de boot

Varen in Giethoorn is iets wat niet mag ontbreken tijdens jouw bezoek aan dit dorp. Je kunt op diverse plekken een bootje huren of een rondvaart boeken. Broer Botenverhuur is één van de grotere. De prijzen zijn bijna overal hetzelfde. Via Bootverhuurgiethoorn.com kun je online al een reservering maken, maar dit is in het laagseizoen niet noodzakelijk. Wij kozen ervoor om eerst een rondje te lopen in het dorp. De route is makkelijk en onderweg kun je altijd nog beslissen of je een bootje wil huren. Overdag is het vaak drukker op het water dan langs de kant. Ik raad je daarom aan om pas aan het einde van de middag een bootje te huren. Het is dan veel rustiger op het water en je kunt wat meer genieten van de omgeving.

Varen in Giethoorn kan nog best een uitdaging zijn. Toen wij op een bankje langs het water een ijsje gingen Varen in Giethoorneten lagen er heel wat bootjes in het water. Een aantal jonge inwoners van Giethoorn had zich in een bootje opgesteld langs de kant. Zij keken vermakelijk naar de botsende bootjes met toeristen die niet konden varen. Het was erg grappig om naar te kijken. Op een drukke dag liggen er zoveel bootjes in de grachten dat er vaak een filevorming ontstaat. Daarom twijfelde ik om een bootje te huren. Maar toen wij later die middag alsnog gingen varen in Giethoorn was ik blij dat we even gewacht hadden. Vanaf het water ziet het pittoreske dorp er toch net even anders uit.

Eten in Giethoorn

Voor een snelle snack of een ijsje ga je naar Snackbar Geythorn. Er staat vaak wel een lange rij en de keuze is niet heel uitgebreid, maar prima voor als je trek hebt in een ijsje. Wil je lekker uit eten met fijne bediening en een goede chefkok? Ga dan naar De Grachthof aan het Binnenpad 54. Je kunt hier ook een bootje huren. Het personeel is behulpzaam en vriendelijk.

Overnachten op je eigen eilandje

En wil je jouw verblijf in Giethoorn echt bijzonder maken? Kies dan voor een natuurhuisje. Natuurlijk ga je eerst varen in Giethoorn en daarna slapen op je eigen eilandje. Je kunt een overnachting boeken via deze LINK. Het huisje is alleen per boot bereikbaar. Gelukkig is het huisje van alle gemakken voorzien en ik weet zeker dat je nog nooit zoveel privacy hebt gehad. Romantisch en comfortabel overnachten? Dat is dit zeker een aanrader!

Ben jij nog nooit in Giethoorn geweest? Dan raad ik je aan om hier toch een keer naar toe te gaan. Het Hollandse Venetië is een leuke plek voor een dagje weg. Wel je meer leuke tips? Stuur mij een berichtje of laat jouw reactie achter onder mijn blog.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *