* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Umbrië of Toscane

By Posted on 0 4 m read 64 views

A

ls liefhebber van Italië wordt me regelmatig gevraagd of ik liever naar Umbrië of Toscane op vakantie ga. Daarom schrijf ik vandaag een blog over de verschillen en overeenkomsten van deze streken. Zodat jij een keuze kan maken als je niet weet of je naar Umbrië of Toscane wil.

Toscane

Bij Toscane denk je misschien aan het prachtige landschap, rijen cipressen, groene wijnranken en eeuwenoude streden. Rij je hier met de auto doorheen, vooral in de vroege morgen, dan lijkt het wel een schilderij zo mooi. Een oneindig schilderij met authentieke dorpjes en glooiende heuvels. Ik was op slag verliefd en dat gebeurd steeds weer als ik hier ben.

Umbrië of Toscane Maar er is nog een reden waarom ik verliefd ben op Toscane. Mijn partner en ik kozen voor Toscane als trouwlocatie. Daarom heb ik een zwak voor Toscane en komen wij hier elke keer weer terug. In mijn blog Trouwen in Toscane lees je ons verhaal.

Toscane is bekend om haar oude steden zoals Florence, Lucca, Pisa, Siena, San Gimignano, Volterra, Arezzo, Cortona, Montepulciano, Pienza, Livorno, Pistoia en Montalcino.

Een typische Toscaanse delicatesse is Pecorino, schapenkaas gemaakt van volle, rauwe schapenmelk. Panzanella is een salade die bijna bij elke maaltijd gegeten kan worden. En vergeet niet Bistecca, steak van de Chianina koe. Natuurlijk zijn de wijnen uit Toscane ook van zeer hoge kwaliteit en wordt er zowel overdag als in de avond bij de maaltijd wijn geschonken.

Umbrië

Grenzend aan Toscane ligt Umbrië. Deze regio wordt ook wel het groene hart van Italië genoemd en als je hier bent dan weet je waarom.

Ten opzichte van Toscane heeft Umbrië een ruiger en groener landschap. Er zijn meer bergen en weinig vlakke stukken. Je vindt hier bijvoorbeeld veel bossen, rivieren en meren. De middeleeuwse stadjes en dorpjes geven mooi weer hoe het leven hier vroeger was. Umbrië heeft een rijke geschiedenis en elke keer als ik hier ben ontdek ik wel iets nieuws.

Umbrië staat bekend om haar steden Assisi, Orvieto, Perugia, Gubbio, Spello, Terni, Palazzo en San Feliciano.

Umbrië of Toscane Ook het eten is hier anders. In Umbrië is de truffel heel geliefd. Met name de zwarte truffel uit Norcia. Deze wordt verwerkt in pasta’s, sauzen, vlees, olijfolie chocolade maar ook gebruikt over vis en in risotto. Afgelopen zomer namen wij truffelolijfolie mee voor in onze eigen keuken. Iedere streek heeft zijn eigen delicatessen maar de truffel is toch wel een hele bijzondere. In Perugia vindt je één van de beste truffelwinkeltjes op het plein. Vergis je niet, want je betaalt best nog wel een hoge prijs voor deze delicatesse maar dat is het zeker waard!

Beste reistijd

De beste tijd om naar Toscane of Umbrië te reizen is van mei tot en met oktober. In de zomer kan het soms heel erg warm zijn, maar heb je schoolgaande kinderen dan ben je verbonden aan de vakantieperiode. In het voorjaar staat alles in bloei en met name in mei vind je de mooiste bloemen. Op onze trouwdag eind mei was het ineens 40 graden! Dit is wel uitzonderlijk hoor want normaal ligt de temperatuur lager in het voorseizoen. Gemiddeld ligt de temperatuur dan rond de 22 graden.

Vervoer

Ga je op vakantie naar Italië dan heb je ter plaatse eigenlijk wel een auto nodig. De dorpjes en steden liggen ver uit elkaar en wil je wat zien van het land dan is een auto wel een pré. Meestal rijden wij via Oostenrijk waarbij we door de Brennerpas Italië inrijden. Langs het Gardameer, Verona, Mantova en Florence. Na Valdichiana rijd je Umbrië binnen. Een tip voor op de terugweg of tussendoor, ga een dagje Outletshoppen in Valdichiana. Dat is meteen nog een voordeel als je zelf met de auto rijdt, want na een dagje shoppen heb je teveel bagage voor in het vliegtuig.

Beschik je niet over een auto of wil je liever vliegen? Dat kan natuurlijk ook! Voor Toscane vlieg je meestal op Pisa of Florence. Reis je naar Umbrië dan vlieg je meestal naar Perugia. Wacht met reizen in het hoogseizoen nooit te lang met het boeken van je tickets!

Conclusie

Een combinatie van deze regio’s is eigenlijk het beste. Zo mis je niks en kun je het mooiste van beide streken zien. Om die reden boeken wij vaak een accommodatie op de grens van Umbrië en Toscane. Als ik nu terug denk aan onze laatste vakantie dan krijg ik heimwee.

Welke regio spreekt jou het meeste aan en waar ga je het liefste naar toe op vakantie? Laat jouw reactie achter onder mijn blog.

Liefs,

close
* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *