* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Trucs om je kind gezond te laten eten

By Posted on 0 3 m read 75 views

J

esse (onze zoon van 9) was nog maar een baby toen hij al aangaf wat hij qua eten wel en niet lekker vond. Een baby van 4 maanden mag al proeven van fruit en groente. Alles glad gepureerd, gestoomd en zonder kruiden of toevoegingen. Geef je borstvoeding dan mag je met 6 maanden beginnen. Met een maand of 7 eten ze stukjes brood mee en vanaf 8 maanden gaan baby’s over naar vast voedsel met stukjes. Het maakte niet uit of ik het zelf maakte of dat ik een potje Olvarit of AH Biologisch klaarzette, hij at het niet. Groen was toch al niet zijn favoriete kleur en het was net alsof hij zijn eetlust opzettelijk blokkeerde als het tijd was voor zijn avondeten. Ik heb van alles geprobeerd maar hij ging kokhalzen als ik hem een hapje gaf. Mijn moeder zei vroeger dat ik alles eerst moet proeven voordat ik zei dat ik iets niet lekker vond. Maar dat is lastig met een baby van amper 10 maanden oud. Die kan nog niet praten en geeft dingen aan door zijn gedrag.

Nu, jaren later, is het avondeten nog steeds niet zijn favoriete eten maar hij eet steeds meer. Het advies van andere ouders, het consultatiebureau of een oma is vaak goed bedoeld maar jij zit elke avond met een zuurpruim aan tafel die niet wil eten. Het is me toch gelukt om beetje bij beetje mijn zoon wat meer te laten eten en te zorgen dat hij het toch wel lekker vindt. Dit is heel anders dan met onze oudste zoon, die at vroeger alles al. Zo heeft mijn moeder olijven leren eten omdat Dominic dit liever had dan snoepjes.

 Tips

Uiteraard ben ik geen chef-kok en kijk ik regelmatig op Pinterest voor een nieuw recept. Aan de hand van mijn eigen ervaring heb ik wat leuke trucs om je kind(eren) toch gezond te laten eten zonder dat je die strijd aan tafel aan gaat.

  • Ik ben gek op zelfgemaakte smoothies. Met fruit of yoghurt, maar ook met groente. En je hoeft dus niet altijd de groente te proeven.
  • Maak een moestuintje. Als ze groenten zelf verbouwen is het aantrekkelijker om het te proeven.
  • Grill groenten in de oven. Bijvoorbeeld zoete aardappel en paprika patatjes.
  • Verstop je groenten in een hartige taart.
  • Zet je kind niet te grote porties eten voor en laat je kind zelf eten.
  • Serveer een lekker sausje bij de groenten.

Is je kind echt een hele moeilijke eter zoals Jesse? Geef hem een ‘snackbordje’ met gezonde en lekkere hapjes. Je kunt er bijvoorbeeld stukjes komkommer, kleine cherrytomaatjes, blokjes kaas, een opgerold plakje worst en een paar chippies op doen. Niet te veel maar gewoon een twee van elk. Het helpt als hij wordt afgeleid door bijvoorbeeld een tekenfilm en als hij rustig op de bank kan zitten. Ongemerkt krijgt hij dan toch iets naar binnen en het scheelt jou weer een hoop frustratie tijdens het avondeten.

Heb jij ook een moeilijke eter en nog een leuke tip of lekker recept? Ik hoor het graag! Laat je reactie achter onderaan mijn blog.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *