* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Trouwen in het buitenland

By Posted on 0 3 m read 19 views

G

a je trouwen in het buitenland dan komt er heel wat bij kijken. Ik spreek uit ervaring want toen wij gingen trouwen in Toscane had ik soms slapeloze nachten. Niet alleen van alles wat er geregeld moest worden maar ook stress of alles wel goed zou gaan. Inmiddels kan ik je wel een beetje op weg helpen met wat je allemaal moet regelen maar ook tips geven over bruidsfotografie. Het klinkt misschien wel romantisch (en dat is het ook) maar er komt meer bij kijken dan je denkt.

Waar moet je beginnen

Misschien droom je weg van het moment dat je gaat trouwen in het buitenland. Je bent dagen bezig met het uitzoeken van een jurk, het kiezen van je accessoires en het kiezen van een locatie of bestemming. Even wat praktische tips. Wil je trouwen in het buitenland dan is het noodzakelijk dat je vooraf informeert of dit mag volgens de rechten van het land. Dit kun je doen bij de buitenlandse Trouwen in het buitenlandinstantie waar je trouwt. Je mag niet trouwen op een Nederlandse ambassade in het buitenland. Dit is trouwens ook helemaal niet romantisch. Elk land heeft zijn eigen regels, voorwaarden en gebruiken. Let hier dus op als je wil trouwen in het buitenland.

Wat heb je nodig

Als je besloten hebt dat je wil trouwen in het buitenland dan heb je een afschrift van je geboorteakte nodig en een verklaring over jouw burgerlijke staat. Toen wij gingen trouwen in Italië wilde het land vooraf weten of wij wel echt ongehuwd waren. In mijn geval moest ik aantonen dat ik al een keer gescheiden was. Dit bewijs kun je opvragen bij de gemeente.

In ondertrouw

Ga je trouwen in het buitenland dan kun je ook in ondertrouw in het land waar je gaat trouwen. Vaak is dit niet zo spannend als de bruiloft zelf. Je gaat samen met een tolk naar een stadhuis of gemeentehuis. Hier geef je officieel aan de gemeente aan dat je wil gaan trouwen. Je doet aangifte bij de ambtenaar van de burgerlijke stand en je kunt aangeven welke naam je na je huwelijk wil dragen. Daarnaast geef je aan op welke dag en welk tijdstip jullie huwelijk plaatsvindt. Je gaat in ondertrouw zodat er vooraf gekeken wordt of jullie wel met elkaar kunnen en mogen trouwen. Bij het aangeven van jullie huwelijk vraagt de ambtenaar ook wie de bruid weggeeft en wie de getuigen zijn.

Wettelijke ceremonieTrouwen in het buitenland

Ieder land kent zijn verschillen maar toen wij in Italië elkaar het ja-woord gaven waren we verplicht ons te houden aan de volgende regels:

  • Eén van ons moest de Italiaanse taal volledig beheersen, zo niet dan was de aanwezigheid van een tolk verplicht
  • Trouwen kan alleen als je 18 jaar of ouder bent
  • Je mag niet onder curatele staan
  • Misschien wel logisch maar je mag niet met iemand anders getrouwd zijn. Ben je gescheiden dan is een verklaring van echtscheiding verplicht, je mag pas trouwen nadat je minimaal 300 dagen gescheiden bent.
  • Kies je voor een huwelijk op basis van huwelijkse voorwaarden (la separazione dei beni) dan kun je deze voorwaarden in Nederland door een notaris laten opstellen en het document meenemen

Na je bruiloft in het buitenland

Trouwen in het buitenland brengt nog meer belangrijke zaken met zich mee. Zo moet je bijvoorbeeld na het sluiten van een huwelijk in het buitenland, jouw huwelijksakte laten inschrijven in het Nederlandse register. Hiermee zorg je ervoor dat jouw huwelijk legaal is in Nederland. Dit kun je doen bij de afdeling Landelijke Taken in Den Haag. Hierna ontvang je een trouwboekje.

Ga je trouwen op de Nederlandse Antillen dan is jouw huwelijk rechtsgeldig in Nederland. Je hoeft dan in Nederland niet opnieuw jouw huwelijk in te schrijven.

Kijk voor meer informatie over trouwen in het buitenland op de website van Rijksoverheid.

Ik wens jullie veel succes met het plannen van jullie voorgenomen huwelijk!

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *