* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Toffe hotspots in Nederland – Part II

By Posted on 0 4 m read 31 views

V

orig jaar nam ik jullie mee naar een aantal toffe hotspots in Nederland. Toch heeft ons land er nog veel meer dus reden genoeg om er nog een blog over te schrijven. Veel van de plekjes waar ik naar toe ga hebben ook iets leuks voor kinderen.

Zo schreef ik over mijn bezoek aan Volendam. Mijn jongste zoon vond het kaasmuseum erg interessant. Maar ook de molens bij Kinderdijk deden het goed bij mijn kinderen. Ze keken hun ogen uit en voor mij kwamen de herinneringen van vroeger weer boven. Ik weet nog goed dat ik hier naar toe ging met mijn moeder en mijn broertje. We namen dan wat lekkers mee en gingen picknicken in het gras. Helaas voor mij had ik toen hooikoorts. Dat is iets wat me altijd is bijgebleven maar vooral die fijne momenten samen. Je waant je net even in een andere omgeving. In de tussentijd heb ik nog meer leuke plekjes ontdekt die ik graag met jullie wil delen.

De mooiste bollenveldenToffe hotspots in Nederland

Als ik denk aan tulpen en bollenvelden dan komt er als eerste de Keukenhof in Lisse bij me op. In mijn blog over de Keukenhof heb ik hier al uitgebreid over geschreven dus daar zal ik nu niet teveel tijd aan besteden. De Bollenstreek loopt van Lisse naar Hillengom en omgeving.

Maar pas ontdekte ik de bollenvelden in Noord-Holland. Hier vind je oude Hollandse molens, boerderijen en rijen tulpenvelden. Door de vele molens lijkt het wel of we hier teruggaan in de tijd. Sommige bloemenvelden kun je langs de snelweg al zien liggen. Bloembollenstreek Zijpe is hier het mooiste en ligt tussen Alkmaar en Den Helder. Je kunt er eenvoudig met de auto komen en parkeren.

De beste periode om op zoek te gaan naar de bollenvelden is toch wel tussen eind april en half mei. Dan staan de meeste velden in bloei. Toch kan het ieder jaar weer anders zijn.

Het witte stadje Thorn

In Limburg ligt het witte stadje Thorn. Het kenmerk van deze stad zijn de witte huizen. Nog een belangrijk kenmerk zijn de oude gebouwen en huisjes uit de 17e eeuw. Je kunt niet om het middelpunt van deze stad heen, de Sint-Michaëlskerk. Rond 900 werd er een klooster gebouwd maar door de komst van de Fransen in de 18e eeuw zijn de nonnen gevlucht. De Fransen voerden de belasting in die zo hoog was als de grootte van de ramen. De mensen die niet veel geld hadden metselden hun ramen dicht om te voorkomen dat ze hoge belasting moesten betalen. Alle huizen werden wit gekalkt. Vandaar ook de naam ‘het witte stadje’.

Limburg heeft nog veel meer mooie dorpen en steden die de moeite waard zijn. Zo verbleven mijn man en ik een tijdje terug samen in Valkenburg. Hierover zal ik je een andere keer meer vertellen.

WillemstadToffe hotspots in Nederland

Een parel die ik ontdekte toen ik een keer onderweg was naar mijn ouders in Zeeland: Willemstad. En dan bedoel ik niet de hoofdstad van Curaçao wat natuurlijk ook één van mijn favoriete plekjes is. Deze Willemstad is veel kleiner en ligt aan de rand van Noord-Brabant. De vestingstad heeft iets romantisch en heeft een rijke geschiedenis. Dit pittoreske stadje is ontstaan rond 1600 en dankt zijn naam aan Willem van Oranje. In de zomer kun je vanaf de haven een boottocht maken naar Zeeland.

Dordrecht

Je zou niet zeggen dat ik deze stad in mijn rijtje toffe hotspots in Nederland vermeld, maar ik heb een verleden met Dordrecht. Hier heb ik namelijk 4 jaar gewoond en in deze stad is mijn oudste zoon geboren. Op mijn 18e liep ik hier al stage in de stad bij een reisbureau. De talloze monumenten die de stad rijk is maken Dordrecht zo bijzonder. Het stadhuis en de Grote Kerk zijn echte eye-cathers en die moet je dan ook gezien hebben. De stad heeft een gezellige binnenstad met veel winkels, terrasjes, restaurants en oude etalages. Vlakbij ligt de Biesbosch, waar je vooral met mooi weer heerlijk kan genieten van de natuur op of bij het water.

Wijk bij Duurstede

Vlakbij Utrecht ligt de stad Wijk bij Duurstede. In de oude binnenstad loop je tegen heel wat kunstgaleries aan. Ieder jaar vindt hier ook een grote kunstmarkt plaats. Een bezienswaardigheid hier is Kasteel Duurstede, de Grote Kerk, Molens Oog in ’t Zeil en Rijk en lek maar ook het oude stadhuis. Je waant je hier net in de middeleeuwen. Leuk om een keer te bezoeken.

Monnickendam

Aan het Markenmeer ligt het kleine oude stadje Monnickendam. De stad heeft een rijke historie en oude gebouwen. De Sint Nicolaaskerk is toch wel het meest bijzondere bouwwerk in deze stad. Er staan genoeg monumenten voor een stadstour waarbij je geniet van de smalle straatjes en het sfeervolle centrum. Tref je geen mooi weer? Breng dan een bezoek aan het museum in de Speeltoren, dit is het oudste gebouw van Monnickendam.

Er zijn genoeg toffe hotspots in Nederland. Welke heb jij ontdekt? Deel jouw reactie onder mijn blog.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *