* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Tips voor fotograferen met je smartphone – Part III

By Posted on 0 4 m read 50 views

V

ier weken geleden deelde ik met jullie mijn tips voor fotograferen met je smartphone. Vandaag deel ik mijn tips met jullie in het derde deel.

Hoe herkenbaar is dit? Onderweg in het vliegtuig, de auto, trein of bus maken reizigers foto’s van het landschap door een raam. Bewegende beelden waar je later toch niks meer mee doet. Zonde van je ruimte op je telefoon of camera. Maar ook onverwachts kun je een mooie foto maken. Hoe? Lees snel verder.

Landschappen fotograferen

Bij het fotograferen van een landschap is het heel belangrijk dat je de horizon recht houdt. Doe je dit niet dan gaat alle aandacht van de foto naar een scheve horizon en de hele foto ziet er meteen veel minder mooi uit. Het is ook belangrijk dat je niet midden op de dag in de volle zon een foto maakt van een landschap. Je krijgt harde schaduwen en fletse foto’s door de stand Tips voor fotograferen met je smartphonevan de zon. Vroeg op de dag of in de namiddag dan staat de zon laag en heb je veel mooier licht.

Mijn voorkeur heeft toch om te fotograferen op een statief. Zeker als je een mooie landschapsfoto wilt maken. Neem de tijd en controleer of de foto is zoals je hem in je hoofd hebt. Daarnaast kun je met diepte en objecten de foto wat spannender maken.

Fotograferen vanaf het water

Soms is een landschap net een beetje aparter als je het fotografeert vanaf het water. Wij hadden afgelopen zomer een bootje gehuurd. Vanaf het water heb je meteen een andere invalshoek dan vanaf het land. Heb je last van de volle zon? Gebruik dan je HDR-functie.

Creëer diepte door een stukje van de boot mee te fotograferen of zoom juist in op het onderwerp.

Zonsondergang

Eén van mijn favoriete fotomomenten is de zonsondergang. Ongeveer 45 minuten voordat de zon onder gaat is het licht op zijn mooist. Een statief komt hier ook weer goed van pas maar fotografeer je met je smartphone, zorg dan dat je hem recht en stil houdt. Let weer op je horizon en neem de tijd voor een goede compositie.

Wat ik ook altijd een prachtig effect vind voor een foto, is net na de zonsondergang. Dan is de lucht roze en geel. Leuk voor de afwisseling is een silhouet te fotograferen door bijvoorbeeld een (palm)boom op de voorgrond te zetten.

Maak gebruik van de regel van derden. Je fotografeert dan in delen en zet bijvoorbeeld de horizon als derde.

Tips voor variatie in je foto’sTips voor fotograferen met je smartphone

Het is natuurlijk hartstikke leuk als je een heleboel gave foto’s hebt gemaakt van de omgeving en het landschap. Maar als je geen variatie in je foto’s hebt dan heb je bij thuiskomst weinig verschillende foto’s voor in een album of fotocollage. Maak dus ook foto’s van jezelf, personen, locals (niks is leuker dan de bevolking te fotograferen zodat je een goed beeld krijgt van het moment). Zo fotografeerde ik mijn jongste zoon in Italië op een bankje met een oud Italiaans opaatje.

Fotografeer op verschillende tijden van de dag. Hierdoor krijg je meer variatie en heb je een paar overbelichte foto’s dan zijn niet alle foto’s zo. Ik probeer ook elke dag foto’s te maken. Dat kan van de omgeving zijn, maar ook van mijn ontbijtje of een ijsje. Door regelmatig in te zoomen hou ik de variatie in mijn foto’s en krijg je een heel ander perspectief.

Tot slot nog een paar tips voor iedere reiziger

Zorg dat je smartphone elke dag is opgeladen en zet onnodige apps even uit. Hierdoor spaar je de batterij en voorkom je dat je halverwege de dag al met een lege telefoon loopt. Vergeet ook je wereldstekker niet. Het kan zomaar voorkomen dat het land waar je naar toe gaat helemaal niet hetzelfde voltage of dezelfde stekker heeft als wij hier in Nederland gewend zijn. Neem een powerbank mee en zorg dat deze vol is als je die dag weg gaat.

Zorg voor genoeg ruimte op je telefoon. Het is zo zonde als je erachter komt dat je geen vrije ruimte meer hebt als je op vakantie bent. Ik maak voordat ik vertrek meestal nog een backup. En pas op dat je niet beroofd wordt! Toeristen letten vaak minder goed op hun spullen omdat ze om zich heen kijken. Mijn zwager is een tijdje terug beroofd toen we in een volle bus door Rome reden.

Ik hoop dat jullie iets hebben aan mijn tips voor fotograferen met je smartphone. Heb je deel 1 en 2 gemist? Lees ze dan alsnog de blogs Tips voor fotograferen met je smartphone – Part I en Tips voor fotograferen met je smartphone – Part II.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *