* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Tips voor fotograferen met je smartphone – Part II

By Posted on 0 3 m read 35 views

I

n mijn vorige blog Tips voor fotograferen met je smartphone – Part I had ik je uitgelegd dat licht heel belangrijk is in een foto. Vandaag gaan we daar nog iets verder op in en geef ik je graag nog een paar tips.

Golden hour

Het mooiste moment van de dag (vind ik) het daglicht tijdens Golden Hour. Letterlijk vertaald betekend dit het gouden uur. Je hebt niet veel tijd om foto’s te maken want dit tijdstip begint een uur voor zonsondergang. Het daglicht heeft dan een zachtere en rodere kleur. Wij rijden vaak op mooie dagen naar Zeeland en blijven dan op het strand tot de zon ondergaat. De lucht is eigenlijk nooit hetzelfde en afgelopen weken was het meer roze en paars dan rood. Maar ik hou ervan.

Wanneer de heide op de Veluwe in bloei staat gaan we extra vroeg ons bed uit om de zonsopgang te fotograferen. Dit heeft zo ongeveer het zelfde effect maar met dauw juist extra mysterieus. Met een gezin met kinderen is het soms wel lastig om allemaal zo vroeg al op te staan en deze momenten zijn bij ons dan ook zeldzaam maar wel de moeite waard kan ik je vertellen.

Tip: fotografeer bij voorkeur niet midden op de dag, zeker niet in de zomer als de zon fel schijnt. Jouw foto’s zien er dan flets uit en je krijgt lelijke harde schaduwen. Natuurlijk kan je wel in de schaduw fotograferen voor een mooiere foto.

Achtergrond van de fotoTips voor fotograferen met je smartphone

Er is niks vervelender dan een heleboel storingsfactoren in je foto. De achtergrond op je foto is erg belangrijk. Hierdoor voorkom je dat de aandacht gaat naar iets wat eigenlijk niet op de foto hoort. Bijvoorbeeld een wasrek met kleding als je spelende kinderen of dieren wilt fotograferen.

Dit geldt ook voor grote steden of toeristische trekpleisters. Wil je geen of bijna geen storende factoren op de foto hebben en al helemaal geen hordes mensen, dan moet je vroeg je bed uit voor het ideale plaatje.

Let niet alleen op de achtergrond maar ook op het voorwerp of de persoon die je fotografeert. Kleuren kunnen wegvallen door de achtergrond of juist één geheel worden. Als wij met ons gezin met de auto door Italië rijden dat let ik vaak op mooie achtergronden. We stoppen dus regelmatig om even een foto te maken. Maar ik ben niet alleen gek op landschappen en stranden, want als we een bezoek brengen aan een dorpje of stad dan fotografeer ik ook een bijzonder raam of gave deur. Het is maar net wat je tegenkomt.

Niet vergeten

Nog een paar tips voor fotograferen met je smartphone. Een beginnersfout is vaak het geheugen van je telefoon. Haal daarom foto’s van je toestel af voordat je op vakantie gaat. Maak je dagelijks veel foto’s doe dit dan regelmatig. Zo voorkom je dat je op het moment zelf nog foto’s moet gaan wissen en misschien wis je dan wel foto’s die je eigenlijk wilde bewaren. Dat is toch zonde.

Zeker niet onbelangrijk maar wel een veel voorkomende fout, zorg dat je toestel is opgeladen. Zet je batterij op een besparende energie stand en neem een powerbank mee.

Verwijder grote apps en installeer handige apps die je kunnen helpen bij het maken van je foto’s.

Bescherm je smartphone met een hoesje. Ik ben namelijk zo onhandig dat ik minstens 1 x per maand mijn mobiel laat vallen.

Wil je nog meer handige tips voor fotograferen met je smartphone? Volgende keer leg ik je uit hoe je het beste een mooie landschapsfoto kan maken of die perfecte portretfoto’s.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *