* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Terugblik op mijn zwangerschap

By Posted on 0 3 m read 137 views

O

m me heen zijn er een heleboel vriendinnen, schoonzussen, nichten, collega’s, kennissen en buurvrouwen die zwanger zijn of net een baby hebben gekregen. Dat is altijd opvallend. Als je gaat trouwen dan zie je ineens meer mensen om je heen die verloofd zijn of net getrouwd. Ben je zwanger dan lijkt het wel alsof de halve stad ineens zwanger is. Misschien let je er juist meer op of valt het nu juist op omdat je er mee bezig bent. Ik heb natuurlijk altijd geroepen dat ik me heel anders zou gedragen maar het tegendeel is waar. Zwangere vrouwen hebben een bepaalde gloed over zich heen. Vandaag kun je meelezen naar een terugblik op mijn zwangerschap.

Zwanger zijn als je in de twintig bent

Toen ik 21 was raakte ik zwanger van mijn oudste zoon. Zwanger zijn op jonge leeftijd heeft een heleboel voordelen maar ook nadelen. Het voordeel is dat je lichaam veel sneller hersteld. Je bent fit en barst van de energie. Tegen de tijd dat ik zwanger was van de tweede was ik al 28. Eigenlijk was er weinig tot geen verschil. Alleen had ik nu naast mijn baan ook een kind. Binnen 7 weken na de bevalling was ik alweer op mijn oude gewicht (lang leve de borstvoeding).

Miskraam, wat doet het met je lichaamTerugblik op mijn zwangerschap

De derde en vierde zwangerschappen waren helaas maar van korte duur, maar mijn lichaam moest daar erg aan wennen. De hormonen gierde door mijn lijf en de operaties die steeds volgde maakte het mijn lichaam niet makkelijk om te herstellen. Een miskraam kan soms niet alleen emotioneel heel zwaar zijn maar ook lichamelijk. Zodra je namelijk zwanger bent dan gebeurd er van alles in je lijf. En dat is na een curettage of verlies van je kindje niet zomaar verdwenen.

Zwanger zijn als je in de dertig bent

Mijn laatste zwangerschap was soms best even afzien. Ik was inmiddels een stuk ouder en dat merk je dan ook gelijk. Ik was veel meer moe dan bij de eerste twee zwangerschappen en ook had ik ineens last van bekkeninstabiliteit. Maar hoe bijzonder voelde me ik dat er weer een kindje in mijn buik mocht groeien. Om die gedachten ook later nog te kunnen herleven heb ik foto’s laten maken. Het blijft toch bijzonder dat je lichaam precies weet wat hij doet en dat er aan de binnenkant een klein mensje groeit.

Gezin met verschillende leeftijden

Ik word vaak aangesproken over de grote verschillen van leeftijd tussen mijn kinderen. Ik ga een wild vreemde dan ook echt niet uitleggen hoe wat en waarom. Maar ik krijg bijna elke maand wel de vraag of onze dochter een nakomertje of ongelukje was. Ik kan je vertellen dat ik mezelf gelukkig mag prijzen met onze kinderen en dat leeftijd helemaal niet uitmaakt. Soms zie ik een moeder lopen met 2 of meer hele kleine kinderen waarvan er minstens 1 heel hard gilt of huilt.

Mijn oudste wordt in januari 17 jaar en zit in Havo 5. Wanneer ik even mijn handen vrij wil of weer iets ben vergeten bij de winkels dan kan ik mijn jongste twee met een gerust hard bij hem laten. Maar ook de middelste van 9 gaat inmiddels zelf naar school en wordt steeds zelfstandiger. Het voordeel zie ik er wel van in. Ze zijn gek op elkaar en spelen zelfs nog met elkaar. Misschien anders dan wanneer je weinig leeftijdsverschil hebt tussen je kids maar ook dat is geen garantie dat ze lief samen spelen.

Een positieve kijk op mijn laatste keer zwanger. Ik hoop dat jullie hebben genoten van mijn terugblik op mijn zwangerschap. Ik ben dankbaar dat ik mama mag zijn en hoop dat mijn kinderen terugkijken op een fijne warme kindertijd.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *