* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Stap voor stap gezond

By Posted on 0 4 m read 165 views

D

e komende weken staat de rubriek Sport & Health in het thema van een gezonde leefstijl en sporten met tips van Personal Trainer Carla Timman. Ik leerde Carla kennen op de sportschool. Ze begeleid onder andere vrouwen die het na een zwangerschap toch best lastig vinden om weer fit en gezond te leven. Persoonlijk vond ik het heel fijn om weer in mijn oude jeans te passen. Maar hoe begin je met een gezonde leefstijl en wat moet je overwinnen om (weer) te gaan sporten? Lees mee welke tips Carla voor je heeft. We gaan beginnen met een serie blogs: stap voor stap gezond.

Planning, plan je week en voedingStap voor stap gezond

Planning is heel belangrijk. Het geeft je structuur en houvast. Zonder een plan kom je sneller voor verassingen te staan. Dus plan elke week je week. Wat moet je allemaal doen komende week? Wanneer ga je trainen? Waar eet je? Zijn er moeilijke momenten die je moet voorbereiden? Als je hiervan tevoren over nadenkt dat kom je niet voor verassingen te staan. Ga op zaterdag even rustig zitten en maak een weekplanning voor de komende week.

Het fijnst is om op vaste tijden te trainen. Dan heb je houvast en kan je dat uurtje in je agenda blokken. Dit is jouw trainingsuurtje. Hier plan je dus niks anders. Soms moet je de deur uit voor werk, afspraken, etc.

Weekmenu

Plan die in zodat je daaromheen weer je voeding & training kan plannen.

Wat ga je wanneer eten? Heb je alles in huis? Welke boodschappen moet je doen. Maak een voorbeeld weekmenu. Dan heb je wat houvast voor in het begin. Maak het jezelf niet te moeilijk met ingewikkelde recepten. Je hoeft niet per se elke dag wat anders te eten. Als je iets lekker vindt en je vindt het makkelijk kan je het best vaker eten.

Als je de deur uitgaat zonder een plan voor die dag dan zal je de gehele dag voor heel veel keuzes komen te staan wat betreft voeding. Wat zal ik eten? Zal ik wel of geen stukje taart nemen? Wat zal ik op brood nemen? Als je continue keuzes moet maken dan word je daar aan het einde van de dag moe van. Dit noem je ook wel: beslissingsvermoeidheid.

Daarom hebben mensen vaak ’s avonds last van die vreetbui en geven ze zich toch over aan hun gedachtes. Ze hebben de hele dag al keuzes moeten maken en kunnen dat ’s avonds dan minder goed aan.

PlannenStap voor stap gezond

Door te plannen wat je gaat eten en wanneer hoef je al die keuzes niet te maken en zal je sterker in je schoenen staan. Je hebt een plan. Zet je sport spullen alvast klaar, je tas voor de voordeur als reminder dat je echt gaat sporten vandaag!

Wanneer je teveel dagen tegen jezelf zegt: morgen ga ik sporten, is de welbekende uitspraak:

Van uitstel komt afstel. Heel flauw, maar zo werkt het stiekem wel in ons brein.

Meal Prepping

Meal prepping wil zeggen dat je voorbereidt wat je gaat eten. Door je maaltijden goed voor te bereiden kom je namelijk minder snel in de verleiding om iets met snelle suikers, of andere ongezonde dingen, te eten.

Planning: Wat ga je eten?

Bedenk wat je de aankomende week allemaal wilt gaan eten.
Stap voor stap gezond betekend ook dat je gaat plannen hoe je dit wil waar maken. Schrijf alles op en maak een boodschappenlijstje.

Boodschappen

Haal alle ingrediënten voor de hele of de gedeelde week in huis. Zorg dat je een aantal Tupperware bakjes in huis hebt.

Hoe ga je te werk? Zorg dat je op zondag alle boodschappen in huis hebt. Maak een pan soep en laat deze afkoelen. Verdeel de soep over een aantal bakjes en zet deze in de koelkast of als je het langer wilt bewaren in de vriezer.

Zet een aantal bakjes klaar voor de salade. Vul de bakjes met alle ingrediënten en zet de bakjes in de koelkast. Je kan de salade ook de avond van tevoren klaar maken voor de dag erna. Is echt binnen 5 minuten klaar. Maar je zou hem ook voor twee dagen kunnen maken. Zet een aantal bakjes klaar voor het avond eten. Bak kip of rund, kook groente of roerbak groente, en kook iets van rijst of pasta. Verdeel het over de bakjes en zet de bakjes in de koelkast.

Kook iets van 5 eieren zodat je elke dag een gekookt eitje mee kan nemen of gooi een eitje in je salade. Bewaar de bakjes niet langer dan drie dagen in de koelkast. Als je het langer wilt bewaren gooi het dan in de vriezer.

Heb je vragen? Wil je een afspraak maken voor een persoonlijk advies of wil je in contact komen met Carla? Mail dan naar info@chanstiledivita.nl.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *