Short trip Madeira

By Posted on 0 5 m read 61 views

M

adeira is in de eerste plaats niet een eiland waar mijn voorkeur naar toe zou gaan. Toch wekte het mijn interesse omdat je hier naar hartenlust kunt fotograferen. Er zijn nauwelijks stranden en wie van een zonvakantie met luieren op het strand houdt, moet hier niet naar toe gaan. Voor de wandelaars en natuurliefhebbers is dit eiland ideaal. Het beste tijdstip om te reizen is in het voorjaar als het hele eiland in bloei staat. Wij hadden onze trip gepland in oktober, maar ook dan kan je mooie plaatjes maken en is er genoeg te doen.

Vertraging

Op de planning staat een 4-daagse trip naar Madeira. De kindjes gaan naar opa en oma en wij kunnen nog even samen genieten van onze qualitytime. Zaterdagochtend vroeg is ons vertrek vanaf Schiphol tot dinsdag vliegen we vroeg alweer terug. Helaas was het weerbericht vrijdagavond minder positief over ons vertrek en moest Transavia hun vlucht met 24 uur uitstellen. Balen als je maar een korte trip hebt geboekt maar het is niet anders.

We bellen de taxi in de nacht van vrijdag op zaterdag af en zetten onze koffers klaar voor vertrek die de volgende morgen gepland staat. Ik zie het niet zitten om te wachten op de luchthaven. Nog even lekker een dagje thuis dan maar en via de app onze vlucht in de gaten houden.

De schade op het eiland valt mee en we mogen zondagochtend alsnog vertrekken. Er blijft niet veel tijd over en we moeten onze plannen iets aanpassen. Dat mag de pret niet drukken want we zijn nog nooit op dit eiland geweest en het beloofd prachtig weer te worden.

We zijn er

Na een vertraging van meer dan 24 uur landen wij veilig op Cristiano Ronaldo Madeira International Airport. Ons hotel ligt in Funchal en na een korte transfer van 20 minuten komen we aan in ons hotel Orca Praia Hotel Funchal. Klik op deze LINK om dit hotel bij Booking.com te reserveren.

Onze kamer is helaas nog niet klaar. De passagiers die met onze vlucht naar Nederland gaan mochten van het hotel een dag langer de kamers behouden. Hierdoor loopt alles een beetje anders en zijn alle kamers nog niet schoongemaakt. Omkleden kan in de algemene toilet van het hotel bij de receptie. Onze bagage mogen we in de bagageruimte neerzetten

Funchal

We nemen de bus naar de haven van Funchal, Marino do Funchal. Het openbaar vervoer op Madeira is voordelig en prima te doen. Bij de receptie van ons hotel hebben we een dagkaart gekocht. Hiermee kunnen we heen en terug van ons hotel naar de stad.

We lopen over de boulevard naar de haven. Het ruikt hier heerlijk naar verse vis. Bij restaurant Tipico Mar Azul krijgen we een grote visschotel voor 2 personen. Het eten is hier echt heerlijk maar de prijzen zijn in verhouding met andere restaurants op het eiland best hoog. Wel betaal je minder dan in Nederland en de kwaliteit is het zeker waard. Met uitzicht op de bootjes in de haven begint ons weekend in ieder geval goed. We zijn de vertraging al bijna vergeten en genieten van onze lunch. Daarna gaan we de stad verkennen en lopen via het Largo do Chafariz naar Porta Varadouros. In deze straat zijn alle deuren beschilderd.

We slenteren door de smalle straatjes en zijn jammer genoeg te laat voor de kabelbanen. Heb je hier wel tijd voor dan kan je kiezen tussen 2 kabelbanen die vertrekken vanuit het centrum van Funchal naar Parochie Monte, in de heuvels. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de Botanische Tuinen.

Wij nemen nog een drankje in één van de schattige straatjes en gaan op zoek naar een bushalte. Op de Rua de Santa Maria nemen we de bus terug naar ons hotel.

Het eiland verkennen

De volgende dag huren we een auto. Wel zo relaxed en op deze manier kunnen we op ons eigen tempo het eiland bekijken. Na ons ontbijt vertrekken we voor een westelijke route van het eiland. Onze tocht begint in Baia Camara de Lobos. Hier liggen allemaal gekleurde vissersbootjes op het strand en er is een gezellig terras. Het is er klein en je moet wel betaald parkeren met losse muntjes. Heb je deze niet bij je dan kan je terug naar boven lopen om te pinnen. Er wordt wel gecontroleerd of je betaald hebt dus het is wel aan te raden om hierop te letten.

Onze tweede stop is Porto da Ribeira Brava. Door de nasleep van de orkaan is de zee wild en mogen we het strand niet op. We lopen door het dorpje langs Igreja de Sao Bento (een kleine kerk) en vervolgen onze reis naar Sao Vincente. Parkeren kan tegen lage parkeerkosten in de garage.

We komen in een klein plaatsje dat bijna uitgestorven lijkt. We lopen naar het Igreja Paroquial de Sao Vincente. Het ziet er gemoedelijk uit en op het plein is een taverna geopend met een klein terras buiten. Alle winkels zijn gesloten.

Snel weer de auto in, we vervolgen onze route langs de kust naar Seixal.

Natuurlijke zwembaden

We komen aan bij Piscinas Vulcanicas Naturais. Natuurlijke zwembaden door rotsen aan de zee. Je kan hier zwemmen in het zeewater maar je bent officieel in een natuurlijk zwembad. Het is er druk en de golven zijn hoog. Omdat we nu weinig tijd hebben om te gaan zwemmen besluiten we verder te rijden. Heb je wat langer de tijd dan is zwemmen hier een aanrader. Het uitzicht is geweldig!

Via de landelijke route gaan we op zoek naar de watervallen. De wegen zijn hier slecht en er zijn veel wandelaars. We komen aan bij Levada das 25 Fontes maar het is inmiddels 17.00 uur. De laatste bus naar de watervallen halen we nog wel maar terug moeten we lopen. Ik ben op dit moment hoogzwanger en de afstanden zijn niet aan te raden nu. Het is niet anders. We gaan richting ons hotel en hopen onderweg nog ergens lekker te kunnen eten.

Onderweg stoppen we nog even in Praia da Ponta do Sol. Dit kleurrijke plaatsje heeft een smal strand en het lijkt er iets meer op een badplaats voor toeristen.

Uit eten bij het beste restaurant op Madeira

We hebben op aanraden van een vriend een geweldig lekker restaurant ontdekt. Steakhouse Santo Antonio in Camara de Lobos. Net boven op een heuvel met prachtig uitzicht. Vriendelijk personeel en het eten is echt heerlijk. We krijgen ieder een grote spies aan onze tafel. De traditionele Espatada. Gemarineerd vlees (kip of biefstuk) dat wordt gegrild op het vuur aan de spies. Typisch iets van Madeira zegt de ober. Wat een fijne afsluiting van onze reis!

Het eiland heeft onze verwachting overtroffen. Veel leuker dan we gedacht hadden en 2 dagen is echt veel te kort. Wie weet plannen we in de toekomst nog een trip naar dit bijzondere eiland.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: