* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Road trip Cinque Terre I

By Posted on 0 5 m read 266 views

E

r zijn een aantal plekken op de wereld die hoog op mijn lijstje staan. Eén van die plekken zijn de gekleurde dorpjes in het Nationaal Park Cinque Terre. De naam zegt het eigenlijk al: 5 dorpjes. Sprookjesachtig, kleurrijk en idealistisch.

In oktober zijn wij met 9 personen in 2 auto’s begonnen we aan onze roadtrip vanuit Nederland via België, Luxemburg, Frankrijk, met een tussenstop in Zwitserland om te ontbijten aan het meer van Lugano en met als eindbestemming Castelnuovo Magra, in Italië.

Het is aan te raden om vooraf via internet een autobahn vignet voor Zwitserland te kopen. Bij de grens van Frankrijk – Zwitserland wordt je direct gecontroleerd. Zorg dat je het bonnetje bij je hebt, daar kan om gevraagd worden.

Voor onze trip hadden we 4 overnachtingen geboekt in Ippotur Medieval Resort (Via Degli Ulivi, 19033 Castelnuovo Magra, Italy). Het appartement was schoon en netjes. Helaas was het zwembad al gesloten maar door ons strakke schema hadden we toch niet veel tijd om daar gebruik van te maken. Het appartement ligt op een heuvel met een geweldig uitzicht. Wil je dit appartement bekijken of boeken klik dan op deze LINK. Op een paar kilometer afstand ligt de stad Sarzana. Dit leuke plaatsje heeft een pittoresk centrum met een echte barber-shop, gelateria (italiaans ijs), diverse pizzeria’s, coffee-bars, goede italiaanse bakkers en zelfs een Lidl.

Auto en openbaar vervoer

Ons appartement lag niet ver van Spezia waar onze trip door Cinque Terre begint. Het Nationaal Park is autovrij. Parkeren is lastig en vaak duur. Een aanrader is daarom de Cinque Terre card. Met een goede planning kan je in 2 dagen alle 5 de dorpjes bezoeken. De wandelpaden van Cinque Terre zijn inbegrepen bij de Cinque Terre Card. Met deze Card kan je gebruikmaken van de trein, bus, wandelpaden, toiletten, gratis Wifi en toegang tot musea. Wij hebben ervoor gekozen om de dorpjes per trein te bezoeken. Dit is het meest comfortabel en de verbinding is snel.

Om gebruik te maken van de paden van het Cinque Terre National Park, moet je in het bezit zijn van een Cinque Terre kaart. Dit is een 1 of 2 dagen kaart en bestaat uit 2 varianten: met of zonder gebruik van de trein (en wifi) tussen La Spezia en Levanto. Prijzen voor 2017 zijn als volgt:

Cinque Terre kaart

1 dag: volwassenen 7,50  euro / kind 4,50 euro / familie (2 volwassenen en 2 kinderen) 19,60 euro

2 dagen:  volwassenen 14,50  euro / kind 7,20 euro / familie (2 volwassenen en 2 kinderen) 31,50 euro

Cinque Terre kaart inclusief trein

1 dag: volwassenen 16  euro / kind 10 euro (per dag) / familie (2 volwassenen en 2 kinderen) 42 euro (per dag)

2 dagen: volwassenen 29  euro

3 dagen: volwassenen 41  euro

Een los treinkaartje kost 4,00 euro per enkele reis. Bezoek je meer dan 1 dorpje per dag dan is het wel de moeite waard om een Cinque Terre kaart te kopen.

Parkeren in La Spezia kan gratis op 15 min lopen vanaf het station. In mijn blog zal ik je de komende weken meenemen naar alle 5 de dorpjes. Om te beslissen welk dorpje het leukste is moet je zelf een kijkje nemen.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om in het noorden te beginnen. Vanaf Levanto is er een directe treinverbinding met de 5 dorpjes.

Met het vliegtuig naar Cinque Terre

Kies je liever voor een vliegreis dan is Cinque Terre prima bereikbaar vanaf Milaan, Pisa of Genua (Genova).

Vanaf Genua neem je de trein richting Levanto. Een enkele reis kost ongeveer 7,00 euro. In 5 kwartier ben je op het station van Levanto.

Vanaf Milaan duurt de rit wat langer en moet je rekening houden met een reistijd van ongeveer 1 uur en 45 minuten. Een enkele reis kost ongeveer 14 euro.

Vanaf Pisa Airport neem je de trein richting La Spezia, met een overstap op Pisa Centraal. De rit duurt 1,5 uur en een enkele reis kost ongeveer 10 euro.

Op de stations van La Spezia en Levanto (het begin of einde van Cinque Terre) kan je een kaartje kopen voor Cinque Terre. Er staat een informatiestand waar je een kaart krijgt van het Nationaal Park. Vergeet je treinkaartjes niet af te stempelen! Er is regelmatig controle in de trein en voor een niet-geldig treinkaartje of geen treinkaartje betaal je al snel 40 euro boete per persoon.

Beste periode voor je bezoek

De beste periode om een bezoek te brengen aan Cinque Terre is in het voor- of najaar. De temperatuur is dan nog prima en het is minder druk dan in het hoogseizoen.

Waar ligt Cinque Terre?

Cinque Terre behoort tot de streek Ligurië in Noord-Italië. Op de kaart vindt je de Cinque Terre streek tussen Genua en Pisa. Met de auto rijdt je ook een stukje door het noorden van Toscane.

Cinque Terre, betaalbaar of prijzig

De reis naar Cinque Terre hoeft niet duur te zijn. Een goedkoop vliegticket of voordelig met de trein. Reis je op mijn manier dan kies je vooraf je route uit. Via Zwitserland is de kortste route. Tanken in Luxemburg en langs Milaan naar La Spezia. Houdt wel rekening met de tolwegen. Je betaalt ongeveer 14 euro tol in Frankrijk en 32 euro tol in Italië.

Ter plaatse is het leven niet duur. Uit eten kan al voor 15 euro en dan heb je een goede maaltijd en lekkere lokale wijn. Pizza’s zijn gemiddeld 7 euro en een karaf wijn 3 euro. Typisch Italiaans is ‘Pane e Coperto’ wat inhoud dat je brood en servies krijgt. De kosten hiervan zijn ongeveer 3 euro.

Een bezoek aan het toilet kost 1 euro maar met een Cinque Terre card is het gratis. Ijs is niet duur en in ieder dorpje kom je wel een Gelateria tegen. Er zijn veel supermarktjes waar het fruit in kisten buiten staat.

Duur van het verblijf in Cinque Terre

Je kan de 5 dorpjes bezoeken in 1 dag. Maar persoonlijk vind ik dit veel te kort. Je hebt minimaal 2 dagen nodig om de dorpjes op een normaal tempo te bezoeken. Zo proef je de sfeer, heb je tijd voor een duik en kan je genieten van de bijzondere straatjes en pleintjes. Neem de tijd om lekker uit eten te gaan of een wijntje te drinken op een terras.

Strand

Het mooiste strand vindt je in Monterosso. In juli en augustus is het hier erg druk en parkeren is lastig. Monterosso heeft zandstranden en je kan hier een boot, surfplank of catamaran huren. Het Lungomare Fegina strand heeft zand en kiezels.

Vernazza heeft een klein strandje in de haven.

Beneden bij Corniglia ligt het strand Guvano. Dit strand is bekend vanwege de hippies en nudisten in de jaren ‘70. Je kan hier alleen komen via de oude voormalige spoortunnel.

Riomaggiore heeft een kiezelstrand. Het strand ligt aan de oostelijke kant aan het einde van het dorp. Leuker is om van de rotsen te duiken in het mooie helderblauwe water.

Manarola heeft geen strand. Je kan hier vanaf de rotsen in de zee springen.

Heb ik jullie interesse gewekt? Volgende week neem ik jullie mee naar de individuele dorpjes in Cinque Terre.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *