* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Review Canon EOS R6

By Posted on 0 5 m read 981 views

Z

o leuk dit! Eindelijk kan ik een review Canon EOS R6 schrijven. Al maanden loop ik te twijfelen of ik mijn oude camera, een Canon EOS 60D met twee objectieven, ga verkopen en toch een nieuwe camera aan ga schaffen. Diverse malen ben ik op internet camera’s aan het vergelijken en uiteraard vind je mij regelmatig bij een fotozaak. Als ondernemer maak je nou eenmaal kosten en als fotograaf heb je meteen de hoofdprijs als het gaat om goede apparatuur.

Review Canon EOS R6Nog zoiets waar je als fotograaf over na denkt is het type camera. Het merk is niet zo moeilijk, aangezien ik al meerdere camera’s van Canon heb versleten. Ik ben hier erg tevreden over dus ook nu ging mijn voorkeur weer uit naar een Canon. Fotograferen met je spiegelreflexcamera of toch over naar een systeemcamera? Dat was voor mij de grote vraag. Mijn blog van vandaag heeft niet voor niets het onderwerp review Canon EOS R6. Er zijn misschien meer fotografen net als ik nieuwsgierig naar deze nieuwe camera en ik vind het leuk om mijn eigen ervaring met jullie te delen.

Het kostte me wel wat extra moeite om een exemplaar in handen te hebben maar nu kon ik hem gelijk testen. Uiteraard is dit mijn eerste ervaring met een systeemcamera dus ik vergelijk hem met mijn huidige spiegelreflexcamera, Canon EOS 5D Mark IV.

Black Friday

Na veel websites in de gaten houden en advertenties checken kwam ik uit bij de Foto-Groep. Een fotowinkel waar ik nog niet eerder van had gehoord. Meestal ga ik naar Kamera Express voor al mijn fotografiemateriaal maar deze konden helaas niet mee met de prijs. Foto-Groep adverteerde namelijk met een leuke Black Friday korting van 100 euro plus een extra accu t.w.v. 119 euro. Dat is nog eens mooi meegenomen! Canon zelf heeft een Cash Back actie lopen dus ook hier kon ik mooi van profiteren. De service bij Foto-Groep is ook heel anders dan ik gewend ben. Het is een kleiner bedrijf waardoor het contact met de klant ook wat persoonlijker is. Geen nummertje trekken, ze bleven wat langer voor ons open en hebben kennis van zaken. Prima winkel dus!

Review

Review Canon EOS R6Wat gelijk opvalt is het gewicht van de systeemcamera. Mijn spiegelreflex is zwaarder dan de systeemcamera. Dat is prettig want met een zware body en zware lens heb je vaak een enorm gewicht aan je schouder hangen. Nog iets wat mij opviel is dat hij heel stil is. Perfect voor als je bruidsfotografe bent en je fotografeert het moment suprême. Of zoals ik afgelopen zomer foto’s maakte van mijn net afgestudeerde zoon tijdens zijn diploma uitreiking. Die schaamde zich kapot dat zijn moeder (hoorbaar) foto’s aan het maken was. Probleem hierbij opgelost want de Canon EOS R6 is bijna geluidloos.

Nog iets wat je vast wil weten bij een review Canon EOS R6 is de snelheid. Ten opzichte van mijn 60D is mijn 5D Mark IV al behoorlijk veel sneller. Maar de R6 is nog een tandje sneller. De Canon EOS R6 is een 20 megapixel full-frame systeemcamera en heeft een hoge beeldkwaliteit. Zo kan ik bijvoorbeeld met veel hogere ISO fotograferen en heb ik mijn reportage flitser minder snel nodig. En dan is er nog iets wat mij opvalt. Normaal kan ik met een sluitertijd van 1/60 nog wel uit de losse hand fotograferen. Maar met de Canon EOS R6 lukt dat met 1/10 ook nog!

Voordelen

Iets wat ik miste bij de Canon 5D Mark IV is het kantelbare LCD scherm. Dat heeft de Canon EOS R6 dus wel! Super handig voor mijn paddenstoelen fotografie vanaf de grond. Net als bij de 5D Mark IV heeft de R6 een touchscreen. Ik heb mijn instellingen veelal hetzelfde gehouden als bij de 5D Mark IV.

Bij de systeemcamera kun je op het scherm ook al zien hoe de foto straks wordt. Dat vind ik een groot voordeel omdat ik dan sneller met mijn belichting kan spelen voordat ik de foto ga maken. Ook heeft de Canon EOS R6 zoveel autofocus punten dat je nog makkelijker de juiste focus kunt vinden. Voor gezichten heeft de camera ook een autofocus. De Canon EOS R6 herkent ogen, gezichten en dieren. Superhandig als je rennende kinderen wilt fotograferen. Ook als je gaat filmen is deze camera ideaal!

Review Canon EOS R6De Canon EOS R6 heeft een ingebouwde beeldstabilisatie en dat is erg handig als je los uit de hand gaat fotograferen op een langzamere sluitertijd. Deze optie zit overigens ook vaak op de lens.

Nadelen

Geen idee of het door de kou kwam of omdat ik veel aan het spelen was met de instellingen, maar de batterij ging sneller leeg dan bij mijn 5D Mark IV. Op zich hoeft dat geen nadeel te zijn want ik heb er een extra accu bij gekregen en ik zorg dat ik er altijd eentje extra in mijn tas heb. Ondanks dat het gewicht van de body van de Canon EOS R6 veel lichter is dan de Canon 5D Mark IV vond ik de lens wel weer een stuk zwaarder. Natuurlijk is dat ook een beetje afhankelijk van de lens die je gebruikt. De ring adapter was nog niet leverbaar dus jammer genoeg kan ik mijn andere EF lenzen nog niet gebruiken op de R6.

De prijs is echt een stuk hoger dan wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar een 90D, de logische opvolger van mijn oude camera. En dan is er nog een groot nadeel, RF lenzen zijn echt een stuk duurder dan EF lenzen. Dat wordt dus nog even sparen.

Conclusie

De 5D Mark IV blijft toch mijn favoriete camera. Niet alleen omdat ik er nu eenmaal aan gewend ben maar ook omdat ik nu al mijn objectieven (lenzen) hier nog op kan gebruiken. Daarnaast vind ik fotograferen met een spiegelreflex ook wel wat hebben. Of ik in de toekomst deze camera ga vervangen weet ik nog niet. En nu de review Canon EOS R6, dit is uiteraard mijn mening, ik geloof dat ik hier wel aan kan wennen. Zeker voor portretfotografie is dit een mooie camera. Ben je professional dan zul je net als ik zeker gebruik maken van de meeste functies van de R6. Voor nu ga ik nog even lekker een paar mooie foto’s maken.

Heb jij ook een ervaring met de deze systeemcamera, de Canon EOS R6, of wil je reageren op mijn blog Review Canon EOS R6? Laat jouw reactie dan achter onder mijn blog of stuur mij een berichtje.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published.