* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Pompeï

By Posted on 0 3 m read 151 views

B

reng je een bezoek aan Napels dan hoort Pompeï zeker tot de bezienswaardigheden. Een denkfout was dat je Pompeï in een korte tijd wel even gezien hebt. Maar door de grootte ervan en afhankelijk van de drukte kan je hier het beste een halve dag voor inplannen. Wil je ook nog een bezoek brengen aan de Vesuvius dan ben je zeker een hele dag op pad.

Parkeren

Parkeren doen we op zijn Napels. Vlakbij en het liefst door de Italianen zelf op een terrein waar de auto’s zo dicht op elkaar staan dat je bijna niet durft uit te stappen. Je sleutels afgeven en je waardevolle spullen uit de auto. Blijkbaar is dat hier heel normaal. We rijden nog een stukje door en tegenover het kruispunt van de weg die naar de ingang loopt vinden we een groter parkeerterrein. Parkeren kost ongeveer 10 euro.

Dan nog een paar 100 meter lopen en je bent in 1 van de bekendste toeristenpleisters van Europa. Er zijn verschillende in- en uitgangen. De ingang  bij de oude stadspoort (Porta Marina) is populair bij toeristen.

We zijn er

Aan de rand van de Vesuvius ligt Pompeï. Indrukwekkend is het zeker. Door de aslaag als gevolg van de uitbarsting van de Vesuvius kunnen wij nu deze Romeinse stad bekijken.

Pompeï is meer dan alleen wat opgravingen. Een groot deel van de stad is nog in tact. Je kunt de badhuizen, tempels en theaters nog goed zien. Het was een doolhof van straatjes en veel groter dan we ons hadden voorgesteld. De hoofdweg die door Pompeï loopt kijkt uit op de Vesuvius.

Alles is nog zo goed bewaard gebleven dat het voor ons een reis terug in de tijd was. Heel bijzonder. Het meeste indruk maakte de afgietsels van de lichamen van mensen.

Achter het grote plein is een restaurant waar je wat kunt eten en drinken. Een nadeel is dat het restaurant zelfbediening is en meer weg heeft van een grote zaal dan een gezellige plek om iets te drinken. Op het moment dat wij Pompeï bezochten was het zo warm dat een koud drankje wel nodig was. Eventueel zijn er net buiten Pompeï nog meer mogelijkheden om te eten.

Hoogtepunten

Pompeï is zo groot dat ik je hier een aantal bijzondere hoogtepunten kan aanraden:

  • Terme Stabiane (Regio VII). Dit is het oudste thermencomplex van Pompeï en de meeste vertrekken zijn in hele goede staat bewaard gebleven.
  • Het Anfiteatro. Hier werden vroeger gladiatoren spelen gehouden. Door de grootte van het theater kun je zien hoe groot Pompeï was.
  • Casa di Octavius Quartio (Regio II). Een huis met een grote tuin die volledig gerestaureerd is.
  • Palestra Grande. Het oude gymnasium naast het amfitheater.
  • Villa dei Misteri. Een villa net aan de rand van Pompeï, hier zijn de best bewaarde fresco’s uit de Romeinse tijd te vinden.

Aan het einde van de dag had de stad iets magisch. Ik weet niet of het kwam door de zon of het feit dat we op één van de grootste toeristische trekpleisters van Europa waren.

Een bezoek aan Pompeï kost 15 euro voor volwassenen. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis en jongeren tussen de 18 en 25 jaar krijgen 2 euro korting.

Pompeï was heel indrukwekkend en zeker de moeite waard.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *