* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Op zoek naar schildpadden – Zakynthos Part IV

By Posted on 0 5 m read 51 views

N

a mijn 3 blogs over Zakynthos, De mooiste route van Zakynthos, Zakynthos – Part II en Hotspots Vassilikos

volgt nu deel 4 Op zoek naar schildpadden. We hebben zoveel gezien en gedaan op het eiland dat ik dit niet allemaal in één keer kon schrijven in een blog. Ons avontuurtje op het water was namelijk een verhaal op zichzelf. En wat voor één. Lees je mee?

Ons avontuur op het water

Je kunt natuurlijk 2 weken luieren en bij het zwembad hangen maar onze mannen hadden heel iets ander in gedachten. Zoals je in de vorige blogs al kon lezen hebben we een auto gehuurd, quad gereden en vrienden gemaakt met de lokale bevolking. Maar dat was niet genoeg, de mannen wilden bewijzen dat ze een goede kapitein waren en dus huurden ze een boot voor een hele dag. De vrouwen en kinderen moesten uiteraard mee. Helaas ging niet alles zoals gepland maar daarover later meer.Op zoek naar schildpadden

Vanaf ons hotel Amaryllis in Kalamaki is het 10 minuten rijden naar de haven van Agios Sostis, vlakbij Laganas. We stoppen nog even bij een supermarkt, want onze nieuwe Belgische vrienden hadden ons verteld dat we de schildpadden kunnen lokken met tomaten. We halen dus een zak tomaten en nemen gelijk wat lekkers mee voor als we aan boord zijn. De boot is voorzien van een koelbox dus halen we een grote zak ijsblokjes om de drankjes te koelen.

In de baai liggen heel veel bootjes en aan de rechterkant zien we meteen het eiland Cameo. We krijgen uitleg over de boot, uiteraard gaan onze mannen varen zodat wij lekker in de zon kunnen liggen. Onze kinderen krijgen een zwemvestje aan en met een kaart van de omgeving gaan we er op uit.

Caretta-Caretta

Dit deel van het eiland staat erom bekend dat het één van de belangrijkste plekken van de wereld is waar de Caretta-Caretta schildpadden hun eieren leggen. Dit zijn grote zeeschildpadden met een schild van ongeveer een meter doorsnede en ze kunnen zelfs 2 meter lang worden. Een volwassen schildpad weegt soms wel 150 kilo! De meeste van deze schildpadden worden geboren in Griekenland. Een vrouwtjesschildpad legt eieren op het strand. De eieren worden door haar in het zand begraven en blijven daar 2 maanden liggen. De moeder vertrekt weer om ergens anders eieren te leggen. Als de kleine schildpadjes uit hun eieren komen, gaan ze zelf naar zee. Een volwassen zeeschildpad komt na 26 jaar terug om eieren te leggen.

De Caretta-Caretta is een beschermde diersoort. Dat is ook wel te zien want op de stranden waar ze eieren leggen staan borden en omheiningen. Zo mag je bijvoorbeeld in de avond niet op het strand komen omdat er schildpadden kunnen zijn. Op Zakynthos bevindt zich het National Marine Park in de baai van Laganas, Gerakas en de Strofaden.

Op zoek naar schildpaddenBijzondere stranden

Tijdens onze tocht met de quad ontdekten we het strand van Dafni Beach waar een heel informatiecentrum is aangelegd voor de schildpadden. Vrijwilligers doen hun best de bedreiging tegen de schildpadden tegen te gaan. Alle eieren op dit strand worden ook beschermd en overal staan borden dat je moet uitkijken voor schildpadden. Deze zie je trouwens niet overdag.

Nog een plek waar je de Caretta-Caretta tegenkomt is Gerakas Beach. Je vindt hier geen watersport of restaurants. Op dit strand leggen de schildpadden hun eieren. Je raadt het al, ook Gerakas Beach is één van de beschermde baaien van Zakynthos. Als de zon is ondergegaan mag je niet meer op het strand. Eigen parasols zijn hier verboden en ook graven is niet toegestaan. Dit alles voor het behoud van de schildpadeieren.

Snackbar op het water

Wij zijn niet de enige die op zoek naar schildpadden zijn. Het ligt vol met bootjes. Omdat het hier zo druk is met toeristen en locals die genieten van een boottrip hebben ze hier snackbar-bootjes. Je kunt dus gewoon op het water eten en drinken kopen. Ze varen langs alle boten en strandjes. Als een soort snackbar kun je hier broodjes, snacks en drinken kopen. De prijzen zijn niet heel hoog en het is super handig voor als je trek of dorst krijgt en zelfs niks bij je hebt.

Bootpech

Ons boottochtje verliep niet helemaal vlekkeloos. We hadden nog geen schildpad gezien en onze boot kreeg pech. De benzineslang van de carburateur was losgeraakt. We konden niet verder en met 3 kleine kinderen aan boord was dat geen pretje. Gelukkig waren we in goed gezelschap. De verhuurder van de boot werd gebeld en stuurde direct een monteur. Nadat de  boot gefikst was konden we verder.

Zwemmen met een schildpadOp zoek naar schildpadden

Ons tochtje met de boot verliep niet helemaal vlekkeloos, maar het weer was perfect en de sfeer zat er goed in. Met 3 kleine kinderen aan boord hadden mijn vriendin en ik onze handen vol. Onze mannen bestuurden de boot en we gingen op zoek naar schildpadden. Je kan overal aanleggen, strandjes ontdekken en snorkelen. Er zijn grotten en gekleurde vissen, soms heb je zelfs het geluk dat je dolfijnen kunt spotten. Wij hebben geen dolfijnen gezien maar wie weet de volgende keer.

Als we bijna terug moeten met onze boot zien we een groepje bootjes bij elkaar. Er springen een aantal mensen in het water en jawel hoor, er zwemt een zeeschildpad. Wij gooien iets verderop ons anker uit en wachten tot we de schildpad zien. We lokken hem met tomaten onze kant op en na een tijdje komt hij naar ons toe zwemmen. Hij is zo groot! Mijn man springt in het water en probeert dichtbij hem te komen. Ik maak filmpjes en foto’s. De kinderen kijken allemaal over het randje van de boot. Wat is dit geweldig! Hij zwemt best snel. Af en toe zie je zijn koppie boven water. Mijn man pakt zijn schild vast en zwemt samen met de zeeschildpad! Dit is zo gaaf om te zien!

Weer terug naar de haven

Na ons avontuur op het water varen we weer terug naar de haven van Agios Sostis. Onderweg naar ons hotel bekijken we de foto’s en filmpjes. Wat een geweldige dag!

Van iedere reis maak ik een fotoalbum, lekker ouderwets, maar ik vind het zo leuk om af en toe eens te bladeren door onze reizen. Wil je ook een tof album maken van jouw reis? Via de app van Lalalab krijg je nu 5 euro tegoed als je deze code gebruikt: PGEOQG7O. Je kunt natuurlijk ook gewoon foto’s uitprinten. Veel plezier!

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *