* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Op vakantie met het vliegtuig

By Posted on 0 5 m read 42 views

M

isschien ga je voor het eerst op vakantie met het vliegtuig en wil je weten hoe dit nou eigenlijk gaat. In mijn blog leg ik je vanaf het eerste moment uit hoe dat gaat en waar je bijvoorbeeld aan moet denken. Denk aan de voorbereidingen die je moet treffen, het inpakken van je koffer maar ook de procedure op de luchthaven. Ik vertel je vanuit mijn eigen ervaring hoe een dag eruit kan zien als je op vakantie met het vliegtuig gaat. Maar ik schrijf ook over dingen die ik heb meegemaakt als reisagent op de luchthaven.

Wat neem je mee

Hoeveel bagage je meeneemt verschilt per reis en per persoon. Voor een paar dagen kan een handbagage koffer al voldoende zijn. Ga je wat langer op vakantie kun je bijvoorbeeld een grote koffer meenemen. De regels voor de maten en het gewicht van de toegestane bagage staan vermeld op de websites van de luchtvaartmaatschappij.

Op vakantie met het vliegtuig Een korte checklist van de belangrijkste zaken die je niet mag vergeten als je op vakantie met het vliegtuig gaat zijn:

  • Reisdocumenten (paspoort, visum, vliegtickets, rijbewijs, bevestiging van je reservering en reisverzekeringspolis)
  • Toilettas en mondkapje
  • Vest, jas of trui voor in het vliegtuig
  • Bankpas en creditcard
  • Contant geld voor de eerste dagen
  • Telefoonnummers in geval van nood
  • Medische documenten als dit nodig is
  • Kopie van eigendomsbewijzen van dure bagage die je meeneemt zoals een camera, laptop en etc.

Voor het eerst vliegen

Ga je voor het eerst vliegen dan kan het zijn dat je toch wel een tikkeltje zenuwachtig bent. Dat hoort erbij. Ik was 18 jaar toen ik voor het eerst ging vliegen. Als de dag van gisteren kan ik me nog herinneren dat ik me afvroeg wat mij te wachten stond. Ook had ik zoveel vragen. Op dat moment werd er nog niet actief gebruik gemaakt van internet zoals nu. Ik kende in mijn omgeving relatief weinig mensen die vaak gingen vliegen. Het was dus ook voor mij best spannend. Met mijn handbagage koffertje ging ik naar Schiphol. Vanaf daar vloog ik naar het zonnige Malaga in het zuiden van Spanje.

Inmiddels kan ik bijna niet meer tellen hoe vaak ik gevlogen heb en vind ik elke keer als ik mag vliegen weer een feestje. Ik word altijd blij van de luchthaven, het vliegtuig en de ervaring dat je in een paar uur tijd van de ene bestemming naar de andere bestemming vliegt. Soms regende het hier in Nederland en lag ik na een vliegreis diezelfde dag nog in mijn bikini op het strand. Omdat je in het vliegtuig niet zo veel kan doen neem ik meestal een boek mee. Heerlijk met een koptelefoon met goede muziek maak ik de uurtjes in het vliegtuig wel vol.

Vliegen met kinderen

Sinds de komst van ons jongste kindje is de vliegreis natuurlijk wel wat minder relaxed maar ook dan zorg ik voor een stukje ontspanning. Bereid je kinderen voor op de vliegreis.

Op vakantie met het vliegtuig Vlieg je met kinderen dan vinden zij het vaak leuk om bij het raam te zitten. Ga je zelf voor het eerst vliegen, boek of reserveer dan een stoel bij het raam. Het is geweldig om te genieten van het uitzicht. Een stijging of daling zijn nog wel het meest interessant. Maar ook een voorbijkomend ander vliegtuig of een boot op zee zijn gaaf om te zien. Ben je toch een beetje bang dan is een plaats aan het gangpad misschien een oplossing. Zorg voor afleiding en probeer te ontspannen.

Op de luchthaven – inchecken

De procedure op de luchthaven is een onderdeel van op vakantie met het vliegtuig gaan. Zorg dat je altijd ruim op tijd aanwezig bent. Zeker in de schoolvakanties kan dit een must zijn. Uit ervaring weet ik dat er vaak lange rijen bij de incheckbalies en de drop-off balies staan. Ook al heb je thuis online ingecheckt, zorg dat je op tijd aanwezig bent. Het vliegtuig kan niet op je wachten.

Heb je nog niet online ingecheckt dan doe je dit alsnog op de luchthaven. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kan dit alsnog digitaal bij de zuilen op de luchthaven. Bij kleinere luchtvaartmaatschappijen kan dit alleen bij de incheckbalies. Op jouw vliegticket staat een vluchtnummer. Deze komt overeen met het vluchtnummer op de vertrekborden. Let goed op jouw tijd van vertrek en de bestemming. Maakt het vliegtuig een tussenlanding dan staat de eerste luchthaven van bestemming op het vertrekbord gevolgd door de eindbestemming.

Online inchecken

Mocht je al vaker gevlogen hebben of je hebt uitgevonden hoe je online kunt inchecken dan hoef je alleen maar jouw bagage af te geven. Ook hiervoor staat soms een lange rij en het is belangrijk dat je jouw reisdocument en boardingpass gereed houd. Iedere passagier, ook baby’s en kleine kinderen, moeten in het bezit zijn van een eigen reisdocument.

Op de luchthaven – na de douane Op vakantie met het vliegtuig

Na het inchecken en afgeven van jouw bagage ga je door de douane. Hier wordt gecontroleerd wat er ingevoerd, uitgevoerd en doorgevoerd wordt. Houd je paspoort en boardingpass gereed. Alle personen moeten door een poortje en worden gecontroleerd en gefouilleerd op voorwerpen die je niet mag in- en uitvoeren. Neem je net als ik een laptop of camera mee let er dan op dat je deze alleen als handbagage meeneemt en deze altijd opgemaakt wordt door de douane.

Welke voorwaarden er zijn aan artikelen die je mee mag nemen, lees je op de website van de luchthaven en luchtvaartmaatschappij.

Na de douane kun je vaak nog taxfree winkelen, een hapje eten, een drankje doen en naar het toilet. Houd er rekening mee dat als je gaat winkelen, je altijd je boardingpass moet laten zien.

Bij de gate

En dan is het bijna zover, je gaat op vakantie met het vliegtuig. Op jouw boardingpass staat vermeld hoe laat je bij de gate moet zijn. De gate is het laatste punt op de luchthaven voordat je het vliegtuig in stapt. Hier word je voor de laatste keer gecontroleerd op je paspoort en toon je nogmaals je boardingpass. Soms wordt er nog een bagage controle uitgevoerd. Reis je met kinderen dan laat je hier de buggy achter.

In het vliegtuig

Ik heb vorig jaar een blog geschreven met tips voor in het vliegtuig. Lees deze even door als je hier behoefte aan hebt. Ik geef hier een aantal tips aan de hand van mijn ervaring met en zonder kinderen. Handig toch?

Vlucht gemist

En dan heb je overal aan gedacht maar toch gaat het mis. Dat kan gebeuren. Heb je jouw vlucht gemist en wil je weten wat je moet doen lees dan mijn advies en tips.

Heb jij vaak gevlogen? Ik kan niet wachten om weer te gaan vliegen. Heb je nog een leuk verhaal of goede tip, laat dan een reactie achter onder mijn blog.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *