* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Op bezoek in Kasteel Hoensbroek

By Posted on 0 4 m read 49 views

H

et is weer zomervakantie! Niet iedereen gaat naar het buitenland op vakantie. Kinderen vermaken kan een hele uitdaging zijn. Ik ging op zoek naar bijzondere locaties. Ons land kent zoveel bijzondere plekjes en een tijdje terug schreef ik al een blog met tips voor leuke dagjes weg. Voor ons hele gezin was ik op zoek naar een plek waar we nog niet eerder geweest waren. Omdat we 3 kinderen hebben en met grote leeftijdsverschillen is dat altijd weer een uitdaging. We bezochten een kastelen route in Nederland maar bewaarde één kasteel voor later. Veel kastelen kun je alleen vanaf een afstand bewonderen. Dit is jammer want juist de binnenkant van een kasteel maakt het bezoek juist bijzonder. Maar deze keer mochten we op bezoek in Kasteel Hoensbroek.

Kasteel Hoensbroek

Ga je op bezoek in Kasteel Hoensbroek dan kom je erachter dat dit één van de mooiste en best toegankelijke kastelen van Europa is. In het kasteel vind je fijn stukje geschiedenis, een unieke en imposante collectie aan meubels en gebruiksvoorwerpen. De inrichting is zo goed als gelijk aan hoe het vroeger er bij de familie van Hoensbroek uit zag. Door de inventarislijsten uit het archief is bekendOp bezoek in Kasteel Hoensbroek welke voorwerpen en in het kasteel aanwezig waren. In de keuken van het kasteel lijkt het wel alsof er nog gewoon mensen wonen. Het kasteel functioneert tegenwoordig als museum en wat voor één! Ik neem je graag even mee naar de dag dat wij op bezoek in Kasteel Hoensbroek waren.

Tickets

Via de website van het kasteel kun je tickets kopen. Ga je met je familie dan koop je extra voordelig een familiekaart. Tip: ga je op bezoek in Kasteel Hoensbroek en neem je kinderen mee? Bestel dan online tickets voor de kaspeeltocht. Dit is echt de moeite waard! Nog een handig weetje, wanneer je online tickets koopt kun je direct jouw bezoek vastleggen. Er is per dag een maximaal aantal bezoekers, dit zorgt voor een veilig kasteelbezoek met voldoende maatregelen.

Een tocht door het kasteel

Door de stengere maatregelen kun je op dit moment één route lopen door het kasteel. Via deze route kom je bijna overal en herleef je de avonturen van vroeger. Een grote balzaal, prachtige spiegels, ingerichte kamers en houten vloeren. Van smalle gangen tot brede trappen. Heel bijzonder vond ik de zijden jurk in de Groene kamer, de portretten aan de muur en de mooie details. De jongens vonden Middeleeuwse toren, de harnassen (met zwaarden) en de eeuwenoude kerker erg interessant.

Een grappig detail is bijvoorbeeld dat je niet alleen op bezoek in Kasteel Hoensbroek bent maar ook echt avonturen kunt beleven van vroeger. In het kasteel vind je op de route ook een aantal oudhollandse spellen. Op de zolder van het kasteel bevindt zich ook een torenuurwerk en een film over de geschiedenis van het kasteel.

Lunchen in het kasteel

Op de binnenplaats kun je een drankje doen of genieten van een heerlijke lunch. De uitgebreide menukaart heeft voor iedereen wel iets lekkers. De kinderen bestelden een reusachtige pannenkoek en wij kozen voor een uitsmijter op boerenbrood. Het personeel is vriendelijk en behulpzaam. Je merkt ook echt dat dit kasteel gewend is om families met kinderen te ontvangen. Vlakbij het terras op de Op bezoek in Kasteel Hoensbroekbinnenplaats stond een luchtkasteel. De kinderen konden zich vermaken terwijl wij op het eten wachtten. Er zijn kinderstoelen aanwezig en de jongste kreeg een kleurplaat met kleurpotloden. Prima geregeld!

Trouwen in het kasteel

Het kasteel is nu niet bewoond en wordt alleen gebruikt als museum en trouwlocatie. Hier trouwen klinkt misschien als een sprookje en wat denk je van het kasteel als locatie voor trouwfoto’s! Na het zien van dit kasteel voeg ik deze locatie graag toe aan het lijstje met de mooiste fotolocaties voor bruidsparen.

Wandelen om het kasteel

Ben je op bezoek in kasteel Hoensbroek dan zie je niet hoe prachtig dit kasteel van buitenaf is. Wil je toch een stukje geschiedenis en fascinerende verhalen mee krijgen dan kun je een waterwandeling of één van de andere wandelingen doen. Deze tour duurt ongeveer 1,5 kilometer en je kunt de wandelingen ook doen als het kasteel gesloten is. Persoonlijk heb ik er altijd een zwak voor om kastelen van buitenaf in zijn geheel te fotograferen. Wij hebben deze keer geen wandeling gedaan maar wie weet in de toekomst.

Kinderen in het kasteel

Kinderen zijn van harte welkom in het kasteel. Ben je met je gezin of familie op bezoek in Kasteel Hoensbroek deze zomer dan is er van alles te doen. Op het plein voor het kasteel stonden allemaal oudhollandse spelletjes, een spring luchtkasteel en picknicktafels. De kinderen kunnen hier spelen en rondrennen.

In het kasteel deden de kinderen een Kaspeeltocht. Met het verloren kasteeldagboek gingen ze op zoek naar de belangrijkste kasteelgeheimen. Bij elke bijzondere plek staat een stempelautomaat waar de kinderen hun stempelkaart in mogen doen. Met behulp van een dobbelsteen en kleurpotloden kunnen de kinderen hun bevindingen opschrijven of natekenen. Op deze manier is het niet alleen een leuke maar ook een leerzame dag!

Nog meer leuke ideeën voor de zomervakantie lees je in mijn blog 10 x dagjes weg met kinderen.

In het kort

Of het nu regent of mooi weer is, ik raad iedereen een bezoek aan kasteel Hoensbroek deze zomer aan. Met de hele familie, alleen of samen, in dit kasteel komen verhalen tot leven en heb je een uniek dagje uit.

Heel erg bedankt voor de uitnodiging Kasteel Hoensbroek! Voor ons was dit de eerste keer dat wij op bezoek in Kasteel Hoensbroek waren maar zeker niet de laatste keer. Wie weet tot snel!

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *