* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Ondernemen tijdens een pandemie

By Posted on 0 3 m read 100 views

O

p het moment dat ik dit schrijf zitten we er nog midden in. Covid-19 heeft zijn tol geëist vanaf maart 2020. Laat dat nou net het moment zijn waarop ik geen baan in loondienst meer had en voor mezelf was begonnen. Vette pech zul je denken. Geen inkomen en wel veel (grote) uitgaven. Dat was inderdaad niet altijd makkelijk. Groeien tot professioneel fotograaf. Voor die puntjes op de ‘i’ wilde ik toch graag een studie fotografie volgen. In februari 2020 ben ik daarom begonnen aan de Fotoacademie in Amsterdam. Die studie heb ik deels thuis moeten volgen vanwege de lockdown. Gelukkig kon ik hem afronden in Amsterdam en heb ik hem met vlag en wimpel behaald. Ondernemen tijdens een pandemie had nog meer nadelen. Het werk lag niet voor het oprapen omdat veel opdrachten werden geannuleerd of verzet.

Hoe ik het afgelopen jaar heb ervaren? Je leest het nu in mijn nieuwe blog. Ik zal heel open en eerlijk tegen jullie zijn en je vertellen wat ik heb meegemaakt.

Wel uitgaven maar bijna geen inkomsten

Ondernemen tijdens een pandemie Dat was zwaar, veel grote uitgaven die ik moest doen vanwege mijn net opgestarte bedrijf maar bijna geen inkomsten. De reden hiervan was grotendeels te danken aan de komst van de pandemie. Bruiloften werden geannuleerd of verzet, evenementen werden afgelast en andere opdrachten werden verplaatst. Af en toe had ik nog wel een kleine opdracht zoals portretfotografie of foto’s op locatie. Maar ook dan moest ik me houden aan de regels en kon ik niet alles uitvoeren zoals ik gewend was te doen. Bruiloften werden verzet maar vervolgens toch gehouden maar op kleinere schaal. De planning werd aangepast waardoor ik als fotograaf mijn agenda ook moest aanpassen.

Mijn oude camera heb ik vervangen voor een nieuwe. Omdat ik bijna geen bruiloften kon doen en geen evenementen heb ik me gefocust op wat er wel mogelijk was. Portretfotografie was juist heel gewild. Hiervoor heb ik de nodige (nieuwe) materialen zoals lampen en achtergronden aangeschaft. Voor een bruiloft kocht ik een nieuwe objectief (lens). Ze zeggen wel eens fotografie is een dure hobby en dat is ook echt zo. Een objectief kost al gauw meer dan 1000 euro. Zoiets koop je niet elke week maar het zijn wel grote kosten posten.

Daarnaast heb ik twee studies gevolgd die mijn vaardigheden nog beter hebben gemaakt. Een opleiding of studie fotografie kan al gauw oplopen tot in de duizenden euro’s.

TFP werk

Een dagje shooten op TFP basis klinkt misschien heel leuk en dat is het ook. Maar ik verdien er niks mee. Sterker nog, de voorbereiding, de dag zelf en de nabewerking van de foto’s kosten heel veel tijd. Daarnaast gebruik ik mijn eigen studio materiaal, betaal ik zelf de huur van de locatie en heb ik eventuele reis- en parkeerkosten. Voor TFP werk maakt een fotograaf dus best veel kosten. Uiteraard kan ik de foto’s gebruik voor mijn portfolio dus dat is wel een pluspunt. Vraag ik je als model dan hoef je uiteraard niks te betalen. Boek je zelf een fotoshoot dan betaal je hiervoor de gebruikelijke kosten die ik hiervoor reken.

Hoe was jullie ervaring als ondernemer tijdens de pandemie? Heb je veel werk in moeten leveren of is alles niet veranderd? Laat jouw reactie achter onder mijn blog.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *