* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Mijn passie voor fotografie

By Posted on 0 3 m read 417 views

M

ijn passie voor fotografie begon met een analoge fotocamera met een fotorolletje. Dit was mijn eerste fotocamera. Was het fotorolletje vol dan ging ik naar een fotozaak om deze te laten ontwikkelen. Een kostbare en tijdrovende gebeurtenis. Vaak was maar een gedeelte van de foto’s goed en de slechte foto’s werden weggegooid. Zonde toch!? De kwaliteit was ook lang niet zo hoog als die we nu kennen.

Mijn eerste digitale camera

Mijn eerste ervaring met een digitale camera deed ik op met een camera die ik had geleend van een vriend. Daarna kocht ik mijn eigen eerste digitale camera. Een Canon IXUS 70 met 3x optische zoom en 7.1 megapixels. Dat was voor die tijd heel wat. In de jaren daarna heb ik nog een aantal andere camera’s gehad van een ander merk maar ik ben toch terug gegaan naar Canon. Ik was zeer tevreden over het compacte formaat en de eenvoudige bediening van de camera.

Spiegelreflexcamera

In 2012 kocht ik mijn eerste spiegelreflexcamera, een EOS Canon 60D met een 18-135mm met een diafragma van 5.6 en een 50mm met een 1.8 diafragma. Ik maakte alleen gebruik van de automatische stand. Fotograferen met handmatige standen, ook wel bekend als de standen AV en M, was nog compleet nieuw voor mij. Vanaf dat moment ontstond voor mij de grote uitdaging, het was namelijk heel lastig om de exacte foto te maken van het beeld dat ik eigenlijk in mijn hoofd had. Jaren later begon ik meer te doen met de mogelijkheden die mijn camera te bieden had. Inmiddels waren er zoveel mogelijkheden op de mobiele telefoon dat fotograferen een makkie werd met mijn smartphone en deze foto zelfs nog mooier was dan de foto’s die ik gemaakt had met mijn spiegelreflexcamera.

Daar lag mijn dure camera dan. Netjes in een tas maar ik gebruikte hem nog maar zelden. Tot grote ergernis van mijn partner. Ik ben zo gek op fotograferen en het liefst leg ik alles vast en waarom dan niet met mijn camera in plaats van mijn telefoon!? Het werd tijd voor verandering. Ik ging met AV-stand fotograferen en beetje bij beetje werden mijn foto’s mooier. Daarna ging ik over met het fotograferen op de M-stand. Het plaatje wat ik voorheen in mijn hoofd had kwam nu heel erg overheen met het resultaat van de uiteindelijk gemaakte foto. Maar ik weet dat ik niet de enige ben. Er zijn genoeg mensen die een dure spiegelreflexcamera kopen, een goede set met objectieven erbij aanschaffen en vervolgens alleen maar automatisch fotograferen. Dat is zo jammer want je kan zoveel meer uit je camera halen als je die goed beheerst.

De voordelen van fotograferen met AV en M

Fotografeer je op de automatische stand dan past je camera zelf de diafragma, sluitertijd en ISO aan. Hierdoor heb je bijna geen invloed op je scherpte en belichting van de foto. Het resultaat van het plaatje wat je in je hoofd hebt komt niet exact overeen met wat je uiteindelijk fotografeert. Maak je gebruik van de M-stand dan kun je zelf spelen met je diafragma, sluitertijd en ISO. Op deze manier heb je zelf controle over de belichting, kun je zelf je scherptedieptes bepalen en kun je spelen met bepaalde effecten om zo een mooie foto te kunnen maken. Wil je iets meer gemak dan kies je voor de AV-stand. Je hoeft nu geen rekening te houden met je sluitertijd en past jouw camera dit automatisch voor je aan.

Ga je de foto later nog nabewerken kan je hier tijdens het fotograferen rekening mee houden door bijvoorbeeld te spelen met over- of onderbelichting. En niet te vergeten, fotografeer in RAW en niet alleen in JPEG. Op deze manier verlies je geen kwaliteit en functionaliteit tijdens het bewerken van je foto’s.

Inmiddels fotografeer ik niet alleen maar met mijn EOS Canon 60D maar heb ik mijn ‘gereedschap’ uitgebreid met een EOS Canon 5D Mark IV en een aantal nieuwe objectieven. En elke keer leer ik weer iets bij en krijg ik nog mooiere foto’s. Ik zou niet eens terug willen gaan naar automatisch fotograferen.

Welke camera en objectieven heb jij en hoe fotografeer jij het liefst? Ik ben benieuwd naar jullie keuze en waarom je hiervoor kiest.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *