* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Met de auto op vakantie

By Posted on 0 4 m read 75 views

T

oen ik tiener was ging ik met de auto iedere zomer op vakantie. Zo zijn we bijvoorbeeld naar Zuid-Frankrijk geweest en naar Italië. Als kind kan ik me herinneren dat ik het heerlijk vond om lekker muziek te luisteren achter in de auto. Sinds 2012 gaan wij met ons gezin om het jaar met de auto op vakantie. Dit jaar hebben wij voor het eerst 3 kinderen op de achterbank in plaats van 2 kinderen. De reis op zich vereist al een hele planning. Niet iedereen die hieraan begint is goed voorbereid op wat er komen gaat. Daarom lees je vandaag in mijn blog een aantal handige tips.

De voorbereiding

Een dagje weg vereist al goede voorbereiding dus laat staan een autovakantie. Met de auto op vakantie kan voordelen en nadelen met zich meebrengen. Is je kind wagenziek dan kies je misschien liever voor een vliegvakantie dan voor een autovakantie. Maar niet iedereen heeft hier een budget voor. Lees voor meer tips mijn blog over Hoe je jouw kinderen kan voorbereiden op de reis.

Maak een lijst met wat je mee wilt nemen. Op deze manier vergeet je niks belangrijks en kun je zien wat je al hebt geregeld. Onze auto gaat meestal een week voordat we vertrekken naar de garage voor een beurt. Ook controleren we de navigatie of deze nog wel up-to-date is. Wel zo handig als je ook aankomt op de juiste bestemming.

Onderweg Met de auto op vakantie

Als wij met ons gezin een dagje naar een pretpark gaan, dan nemen we al een paar tassen aan spullen mee. Ik maak meestal broodjes klaar en ik koop vooraf pakjes drinken en snoep. Maar in de tas gaat ook altijd een EHBO kitje mee, mijn camera natuurlijk en extra kleding voor de kleinsten. Dat geldt ook voor de reis wanneer je met de auto op vakantie gaat. Zorg onderweg voor eten en drinken. Houd een setje kleding bij de hand en neem voor in de avond en nacht een dekentje mee.

Wat ook altijd helpt is een (klein) cadeautje te kopen voor de kids zodat ze tijdens de reis iets nieuws hebben om te ontdekken. Voor mijn oudste tiener is dit bijvoorbeeld een nieuw boek en voor de kleintjes juist iets om fysiek mee te spelen. Dit is dan ook gelijk een momentje waar ze naar uit kijken en wij als ouders vinden het leuk om te verrassen.

In mijn blog Spelletjes voor onderweg met de auto lees je hoe je de kinderen op een leuke manier bezig kunt houden.

De route uitstippelen

Vooraf plannen mijn partner en ik via Google Maps onze route. Hierbij letten we op de lengte van de route, de tolwegen en tussenstops. Daarnaast houden we rekening met eventuele files en wegwerkzaamheden. Ondanks het digitale tijdperk hebben we toch altijd een wegenkaart bij ons.

Zo ontbijten we bijvoorbeeld op een mooie hoge afgelegen parkeerplaats in Oostenrijk met uitzicht op een dorpje. Ook hebben we een keer een eitje gebakken op ons gaskookstel aan de rand van het meer in Zwitserland. Je krijgt dan echt al het vakantiegevoel en even de benen strekken na een lange zit is ook wel lekker.

Geniet ook van de reis

Wat wij vaak ook doen is (als we de tijd hebben) een stukje door de dorpjes in plaats van over de snelweg. Op de wegenkaart is dit meestal de route die parallel loopt aan de snelweg. Je kunt onderweg een broodje halen, cappuccino drinken of een ijsje eten. Natuurlijk heb ik nog een goede reden. Met de auto op vakantie Als je in een mooie omgeving rijdt dan is het fijn als je tussendoor even kunt stoppen voor mooie foto’s.

Bagage

Ieder jaar betrap ik mezelf (en mijn partner) er toch op dat we veel te veel spullen meenemen die we helemaal niet nodig hebben. Zo hadden we een villa gehuurd met een wasmachine maar toch had ik veel meer kleding bij me dan nodig was. In mijn blog Hoeveel bagage neem je mee geef ik je nog een paar handige tips. Misschien leuk om te lezen als je met hetzelfde dilemma zit als ik en teveel bagage mee neemt.

Tips

Tot slot nog een paar budget tips. Ga je met de auto op vakantie dan kun je duurder uitkomen dan je vooraf had gedacht. Reken dus vooraf uit wat je ongeveer aan benzine kwijt bent. Sommige landen zijn voordelig als het gaat om brandstof. Je kunt stukken goedkoper tanken in Luxemburg en Oostenrijk, terwijl Zwitserland juist weer duurder is. Bij de tankstations in die landen voordat je de grens overgaat kan het goed druk zijn, houdt hier rekening mee.

Ga je overnachten omdat de route te lang is? Kies dan een hotel zo ver mogelijk, zodat je de volgende dag niet zo heel ver meer hoeft te rijden. Wij hebben er een keer voor gekozen om in plaats van 1 nacht, 2 nachten te overnachten. Zo waren we uitgerust, konden we zelfs nog even een stadje in en heerlijk genieten van het begin van onze vakantie.

Stop ook niet te lang. Mijn ervaring hiermee is dat je eigenlijk moe bent, niet kunt slapen en door de lange stop ook niet echt opschiet met de reis. Een korte stop om te plassen of even je benen te strekken is natuurlijk niet erg. Maar probeer je reis weer te vervolgen zodra het kan. Ben je echt heel moe, zet dan je auto op een parking en doe een powernap.

Hoe ga jij dit jaar op vakantie? Ga je met de auto of met het vliegtuig?

Liefs,

close
* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *