* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Matera – Eén van de mooiste plekjes van Italië

By Posted on 0 4 m read 109 views

T

ijdens onze vakantie in Puglia hebben we ook een uitstapje gemaakt naar de regio Basilicata. Matera, één van de mooiste plekjes van Italië, stond hoog op ons lijstje. En dat we deze stad niet mochten overslaan werd wel duidelijk. We kregen tips van andere vakantiegangers over must-sees zoals deze bijzondere stad. Iedereen was helemaal weg van Matera en raadden ons dan ook aan om hier naar toe te gaan. In mijn blog van vandaag neem ik jullie mee naar Matera, één van de mooiste plekjes van Italië.

De ligging

Matera ligt in het zuiden van de laars, op 46 kilometer van de Ionische Zee. De stad ligt in het dal van de rivier Gravina di Matera en in het groene gedeelte van de regio. De regio Basilicata ligt tussen Puglia en Calabrië. Vlakbij ligt het Parco Regionale della Murgia Meterana. Dit is een ruig regionaal park met uit grotten en kliffen gehouwen kerken. Aan de andere kant ligt het Lago di San Giuliano en het natuurreservaat.Matera Toen we van Puglia naar Basilicata reden ontdekten we pas hoe anders de omgeving hier was. De meeste toeristen die hier komen verblijven in of vlakbij Matera.

Parkeren

De wegen op de route van Puglia naar Basilicata zijn prima. Op de borden wordt Matera goed aangegeven en er is volop parkeergelegenheid. Ben je van plan om hier naar toe te gaan? Parkeer dan voordelig op Parcheggio Matera. Dit parkeerterrein ligt naast de parking van het station. Vanaf hier loop je in een paar minuten (langs het station) naar het centrum van Matera.

Sassi, de historische stad

Matera is verdeeld in twee delen. Het nieuwe, hippe gedeelte en het oude charmante gedeelte. Matera staat bekend om de Sassi. Dit gedeelte bestaat ook weer uit twee delen, Sasso Caveoso (in het zuiden) en Sasso Barisano (in het noorden). Dit gedeelte van de stad bestaat uit grotwoningen, de naam zegt het al, woningen uitgehouwen uit steen. Niet zo gek dus dat Matera op de lijst van Werelderfgoederen van Unesco staat.

De Sassi, Citta Sotteranea, is een soort stad beneden de stad. Niet alle woningen zijn bewoond maar wel een gedeelte. Je kunt zelfs een modelwoning bezoeken in de vorm van een museum. De grotwoningen zijn uniek en je kunt hier zelfs slapen in een hotel of eten in een restaurant. Naast woningen vind je ook oude grotkerken die zeker een bezoek waard zijn. Wij hadden geen tijd meer om de Sassi echt goed te bekijken. Toch waren we onder de indruk van het uitzicht en dit prachtige deel van de stad.

Grappig detail is dat Matera vaak dient als filmdecor en dat is ook niet zo raar. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan en deze stad is echt waanzinnig mooi. De stad straalt iets authentiek en unieks uit. Het mooiste uitkijkpunt vond ik bovenaan de trap bij Via Tre Corone. Ik raad je punt op te zoeken op Google Maps. Breng je een bezoek aan Matera dan kun je hierheen navigeren.

Centrum, het nieuwe gedeelte

Vanaf de parking loop je direct het nieuwe gedeelte van Matera in. Hier bevinden zich tal van restaurants, winkels en koffietentjes. Loop je de lange winkelstraat uit dan kom je op het plein MateraPiazza Vittorio Veneto. Loop je richting het zuiden over Via delle Beccherie en vergeet tussendoor niet de mooie doorkijkjes. Je kunt namelijk de Sassi zien liggen en vanaf hier kun je mooie foto’s maken.

Matera heeft iets romantisch en sprookjesachtig tegelijk. De smalle straatjes, historische gebouwen, de manier waarop de stad is opgebouwd en natuurlijk de grotwoningen. Ik had hier nog wel uren willen lopen. Het was tijd om ergens een hapje te gaan eten.

Uit eten in Matera

We liepen wat verder door de smalle straatjes op zoek naar een goed restaurantje. Een aanrader om lekker te eten of een drankje te doen is Birrificio 79. Wij hebben hier met de kinderen gegeten. Dit is trouwens niet alleen een plek waar je kunt eten maar veel Italianen komen hier een drankje doen. Je kunt hier geen pizza of pasta bestellen. Laat dit nou net het gerecht zijn wat de kinderen wilde eten. Dit geldt trouwens bijna voor alle restaurants in Matera. Wat je hier op de menukaart vindt is over het algemeen lokaal. Maar geloof me, je wil alles proeven!

Wij hebben voor de jongens een lekkere grote burger besteld. Samen met mijn partner bestelde we verschillende dingen van de kaart. Op deze manier konden we een aantal dingen proeven. Dit is zo leuk en lekker. Proeven jullie ook of bestel je liever iets wat je kent? Voor het nagerecht liepen we via Piazza San Francesco d’Assisi naar de ijssalon La Gelida Voglia. Ze hebben hier lang niet zoveel smaken als in Toscane maar het was een prima afsluiter van de avond.

Ons bezoek aan Matera zit er weer op. We komen hier graag nog een keer. Maar dan nemen we wat langer de tijd om deze stad te bekijken. Ben jij hier al eens geweest? Dan hoor ik graag welke pareltjes jij in Matera hebt ontdekt. Ga je op vakantie naar het zuiden van Italië? Dan mag je Matera zeker niet overslaan!

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published.