* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Lekker eten in Italië – Part II

By Posted on 0 3 m read 34 views

Eén van de redenen dat ik zo graag naar Italië ga is de lekkere keuken daar. In veel Italiaanse huizen wordt met regelmaat Italiaans gekookt. Maar ook als je ergens een hapje gaat eten merk je dat lekker eten voor de Italianen erg belangrijk is. In mijn blog Lekker eten in Italië deel 1 schreef ik over ons bezoek aan de markt. In de Italiaanse keuken spelen vooral de eenvoudige ingrediënten een belangrijke rol. Hoe zien die Italiaanse eetgewoonten er eigenlijk uit? Vandaag neem ik je mee naar deze gewoontes van een gemiddelde Italiaan.

Ontbijt, lunch en diner

Italianen ontbijten niet zoals wij hier in Nederland gewend zijn. Meestal komen ze niet verder dan een kopje cappuccino. Soms eten ze er een broodje of croissantje bij. Maar later op de ochtend herhalen ze dit ritueel met nog een kopje koffie en een brioche of broodje. Eigenlijk ontbijten ze dus twee keer maar lang niet zo uitgebreid als in andere delen van Europa. In iedere koffiebar kun je dan ook snel aan de bar een kopje koffie bestellen. Het is dan heel normaal dat je niet eens gaat zitten.

Lekker eten in Italië Lunchen doen de Italianen dan ook later dan wij. Ze lunchen vaak pas laat in de middag en dan meestal een kleine maaltijd met water en wijn. Koffie mag uiteraard niet ontbreken na de maaltijd.

Avondeten doen Italianen vaak pas na 8 uur ‘s avonds. Dineren doen ze dan weer wel uitgebreid. Op mijn bruiloft in Toscane kregen we als voorgerecht antipasta. Dit zijn diverse soorten hapjes zoals parmaham, geroosterde groenten, broodjes en andere lekkere hapjes. Ik moest me inhouden om er niet teveel van te eten. Daarna volgde een warm voorgerecht, primo piatto. We hadden de keuze uit twee overheerlijke soorten pasta met Parmezaanse kaas.

Het hoofdgerecht, secondo piatto is vaak een warm gerecht van vis of vlees met een salade of gekookte groenten. Je krijgt er brood bij zodat je de saus kunt eten die overblijft. En als nagerecht natuurlijk iets zoets zoals tiramisu of ijs (gelato). Daarna volgt nog een heerlijke Italiaanse koffie en een klein glaasje likeur zoals Grappa of Sambuco. Persoonlijk ben ik daar niet zo dol op dus ik hou het bij een cappuccino.

Wijn in Italië

Italië staat ook bekend om haar wijnen. Iedere streek heeft haar eigen wijn. De lekkerste wijn ontdekte ik in het Toscaanse plaatsje Montalcino. Dit is trouwens ook het dorpje dat je het mooiste kunt fotograferen bij zonsopgang of zonsondergang. Meer hierover lees je in mijn blog Fotografie spots in Toscane. Montalcino is het dorp van de Brunello wijn. Van de blauwe druivensoort wordt met het traditionele Chianti recept de lekkerste wijn gemaakt. De Brunello wijn is wereldberoemd en is één van de lekkerste wijnen van de wereld. Bekende wijnen zijn bijvoorbeeld de Biondi Santi, Brunelli, Case Basse en de Valdicava. Nog een leuk weetje, een Brunello wijn moet verplicht 4 jaar rijpen waarvan 2 jaar op hout. Een goede fles wijn kan best prijzig zijn. Gelukkig zijn er ook voordeligere wijnen zoals Rosso di Montalcino.

Nu weet je waarom ik me in Italië zo thuis voel. Je kunt lekker eten in Italië en thuis probeer ik vaak lekkere recepten uit. Dat vind ik zo heerlijk aan Italië! Zo nam ik uit Pienza kruiden en pasta mee, uit Le Marche truffelolijfolie en natuurlijk Limoncello uit La Spezia. Welke gerechten en wijnen zijn jouw favoriet? Misschien heb je nog goede tips voor mij. Laat jouw reactie achter onder mijn blog.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *