Lastige eters

K

omt dit je bekend voor? Je zit aan tafel met je gezin en je peuter wil niet eten. Hoe zou het komen dat peuters soms lastige eters zijn? Als mama kan ik je vanuit mijn eigen ervaring vertellen hoe wij hier thuis mee omgaan. Ik wil op voorhand wel even meegeven dat ik geen specialist ben maar ik ben wel een moeder. De beste adviezen komen vaak niet van personen zonder kinderen maar juist van praktijkvoorbeelden. Tenminste, zo denk ik erover.

Natuurlijk is het goed bedoeld al een vriendin of familielid weer een advies geeft over hoe ik mijn kinderen het beste kan opvoeden. Ik bedank die persoon vriendelijk en ga er verder niet op in. Hoe ga jij om met lastige eters? In mijn blog geef ik je een kijkje in ons gezin. Net als veel andere ouders moet ik soms even tot 10 tellen, of soms tot 100. Herkenbaar?

De redenLastige eters

Peuters kunnen lastige eters worden op het moment dat ze een eigen wil gaan ontwikkelen. Vaak is dit rond de leeftijd van 1,5 jaar. De peuter zoekt zijn of haar grens op en zegt bij voorbaat al “nee”. In geval van onze jongste zegt ze: “nee, dat wil ik niet”. Jouw kindje probeert je uit en kijkt hoe ver jouw grenzen gaan. Ze observeren jouw reactie en kijken dan hoe ver ze kunnen gaan. Als reactie daarom gaan ze klieren met hun eten of vervelend doen. Is dit herkenbaar of heb jij voorbeeldige kinderen?

Bij ons thuis

En nu in de praktijk, bij ons thuis. Wij hebben een puber, een tiener en een peuter. Mijn oudste zoon is inmiddels bijna 19. Toen hij klein was at hij alles. Hij was een makkelijke baby en peuter. Natuurlijk probeerde hij mij soms uit. Ik was alleenstaande moeder voor een aantal jaar en we hebben tijdelijk ingewoond bij mijn ouders. Mijn moeder had een andere kijk op opvoeden en vaak luisterde ik naar haar. Door haar ervaring en adviezen ging ik zelf ook leren om hier mee om te gaan. Inmiddels lust hij alleen geen spinazie maar eet hij nog steeds bijna alles.

De lastige eter

Nummer twee onze tiener zoon van 11 jaar. Vanaf het moment dat hij geboren werd heb ik hem 3 maanden borstvoeding gegeven. Daarna ging ik weer werken en liep door de drukte mijn borstvoeding zo erg terug dat ik moest stoppen. Toen hij 10 maanden oud was ging hij duidelijk aangeven wat hij wel en niet wilde eten. Aan het begin was het altijd een strijd aan tafel. Ik vroeg me vaak af of hij wel genoeg at en voldoende voedingstoffen binnen kreeg. Hierdoor werd ik creatief met eten. Na vele malen van taferelen zoals expresLastige eters overgeven en klieren met eten was ik het zat. Van het consultatiebureau krijg je alleen te horen wat je wel en niet moet doen, maar bij hem werkte dat niet. Hij was echt een lastige eter en pas de laatste jaren is het beter gegaan met eten.

De oplossing

Goed bedoelde adviezen van mensen om me heen hielpen vaak niet en dat gaf mij het gevoel dat ik iets niet goed deed. Maar heb geleerd dat je je soms best een beetje flexibel kan opstellen als het om eten gaat. Zo gaf ik tussendoor groenten in plaats van snoep. Een wortel, snoeptomaatjes of komkommer ging er meestal wel in. Als hij die avond dan weer zat te klieren met zijn eten dan vond ik dat minder erg. Ik maakte veel smoothies met fruit en groente. In mijn blog Trucs om je kind gezond te laten eten deel ik mijn tips en tricks.

Ik heb ook geleerd om me neer te leggen bij het ontwikkelingstempo van het kind. Een goede structuur helpt ook heel veel.  Maar een ontspannen sfeer aan tafel vind ik ook heel belangrijk. Hierdoor zal jouw lastige eter ook relaxter zijn. Schep niet te veel eten op en forceer niks. Beetje bij beetje ging hij meer proeven en meer eten. Wij gaven hem geen straf en werden niet boos maar gingen zijn gedrag ook zeker niet goedkeuren. En bedenk, ieder kind is anders!

Samen met je kind eten klaarmaken

Wat ook helpt is om je kind bij het maken van de maaltijd te betrekken. Samen met Jesse sta ik vaak in de keuken voor het bereiden van het avondeten. Juist omdat hij zo trots is op het feit dat hij de gehaktballen heeft gemaakt of de groenten heeft gesneden, gaat hij meer eten. Natuurlijk pas je dit aan bij de leeftijd van je kind. Een peuter mag bij ons echt geen groenten snijden maar wel helpen met groenten wassen.

Hoe ga jij om met een lastige eter? Laat jouw reactie achter onder mijn blog. Ik ben erg benieuwd naar jullie (persoonlijke) ervaringen. Als ouders sta je er niet alleen voor.

Liefs,

Lastige eters

Tags

Deel dit bericht met anderen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Meer van dit soort artikelen? Schrijf je in