* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Kleine dorpjes ontdekken

By Posted on 0 5 m read 59 views

M

ijn passie over Italië deel ik vaak in de reisblogs op mijn website. Er is veel interesse in stedentrips en meestal is iemand nieuwsgierig wat je in een korte tijd in zo’n grote stad kunt beleven. Maar eigenlijk veel leuker vind ik om juist de grote steden te mijden en kleine dorpjes ontdekken. Je hebt hier wel een auto voor nodig, zeker als je naar Italië gaat. In veel Italiaanse dorpjes hebben de inwoners hun traditionele gewoontes en gebruiken. Om maar een reden te noemen, uit eten daar is dan nog leuker want vaak staat er een echte Italiaanse mama in de keuken! In mijn blog van vandaag geef ik je graag een paar van de meest charmante en mooiste dorpjes in Italië.

Vernazza

Dit dorpje heb ik afgelopen zomer voor de tweede keer bezocht. Het dorpje Vernazza is onderdeel van de vijf dorpjes die samen Cinque Terre vormen. Vernazza wordt gekenmerkt door haar gekleurde huisjes, smalle straatjes en een klein plein met een gemoedelijke jachthaven. Het mooiste uitzicht heb je vanaf bovenaf maar dat is best nog een hele klim om daar te komen. Kleine dorpjes ontdekken In de zomer is het hier druk met toeristen die een frisse duik willen nemen in het water. Grappig detail, vanaf het dorpsplein sta je praktisch al op het strandje. Ik benadruk hierbij wel dat het strand niet heel groot is. De beste tijd om hier naar toe te gaan is juni of september. De temperatuur is dan nog aangenaam en het is er minder druk dan in het hoogseizoen.

In mijn blog Road trip Cinque Terre I neem ik je mee met ons bezoek naar de vijf dorpjes. Wil jij ook kleine dorpjes ontdekken dan is een bezoek aan alle vijf echt een aanrader!

Zuccarello

In de regio Ligurië ligt het middeleeuwse dorpje Zuccarello. Dit dorpje is bijzonder omdat het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Het Zuccarello kasteel werd gebouwd in de 13de eeuw en vandaag de dag kun je de ruïnes bezoeken. Wanneer je door de middeleeuwse straatjes loopt waan je je in de middeleeuwen. Mijn zoon houdt van kastelen en voelde zich net een echte ridder. Leuke tip als je met kinderen dit dorpje bezoekt dus.

Portofino

Wil je in Italië kleine dorpjes ontdekken dan mag dit dorp beslist niet ontbreken. Portofino is een schilderachtig vissersdorpje waar veel beroemdheden en toeristen graag naar toe komen. Je kunt hier met de auto naar toe rijden en onderweg geniet je van de mooie omgeving en dorpjes. Portofino heeft een authentieke uitstraling en op het plein kun je genieten aan een hapje of drankje aan het water. Een nadeel is wel dat alles in het dorp niet goedkoop is. Houd hier dus rekening mee als je een terrasje pakt.

Kleine dorpjes ontdekken Norcia

Wil je nog meer kleine dorpjes ontdekken dan is Norcia er eentje voor in je lijst. Het dorp is ommuurd met als ingang een oude Romeinse stadspoort. Ook hier heeft de tijd stilgestaan. Bezoek je het dorp met de auto dan kun je buiten de poort parkeren. Net als bijna ieder dorp en stad in Italië heeft Norcia een plein (piazza) waar je een mooi beeld hebt van het dorp. Nog een reden om hier naar toe te gaan is een bijzondere delicatesse namelijk de zwarte truffel en gedroogde ham. Meer hierover lees je in mijn blog Lekker eten in Italië.

Misurina

In het skigebied van Cortina d’Ampezzo ligt het pittoreske dorpje Misurina. Uiteraard kun je dit dorpje ook in de zomer bezoeken. Misurina ligt op ongeveer 1750 meter hoog en daardoor ligt er in de winter altijd sneeuw. Nog een leuke bijkomstigheid is het waanzinnig mooie uitzicht op de drie bergtoppen Tre Cime di Lavaredo. Ga je kleine dorpjes ontdekken dan kun je beginnen in Misurina en daarna meer naar het beneden in de laars.

Scilla

Ik ben gek op oude vissersdorpjes. Scilla ligt ver onderin Italië. Vanaf het kasteel heb je hier een geweldig uitzicht. Je denkt vast, daar zal je het hebben, nog meer gekleurde vissersbootjes. En ja, je hebt gelijk. Maar Scilla wordt ook gekenmerkt door smalle straatjes, oude kleine kerkjes, authentieke fonteintjes en pittoreske huisjes. Wil je meer van Calabrië ontdekken? Lees dan mijn blog over deze mooie regio Calabria.

Atrani

Aan de Amalfikust vlakbij Napels ligt het dorpje Atrani. De pastelkleurige huisjes maken het dorpje heel speciaal. Het dorp is gebouwd op rotsen aan het water. Wanneer je hier bent voelt het bijna magische. Het charmante centrum met haar pittoreske straatjes en oude trappen. De meeste toeristen komen hier voor de kerkjes Chiesa Santa Maria Maddalena en de Chiesa San Salvatore de’Bireto. Een traditioneel detail bij de laatste kerk zijn de glazen tegeltjes die echt een kenmerk zijn van de Amalfikust.

Burano Kleine dorpjes ontdekken

Dit dorpje ligt op een eilandje dichtbij Venetië. Meestal wordt dit dorp bezocht in combinatie met een bezoek aan de waterstad. Burano is bekend door haar gekleurde huisjes. Houd je net als ik van fotograferen dan is dit echt een must-see om naar toe te gaan.

Montalcino

Onderweg naar Toscana om de mooiste zonsopgang te kunnen zien kwamen we langs het dorpje Montalcino. Je vindt dit dorpje ten westen van Pienza en ten zuiden van de stad Siena. Eigenlijk ligt Montalcino midden in mijn favoriete streek, Val d’Orcia. Net op een heuvel omringd door vestigingsmuren in de stijl van de middeleeuwen. Je kunt het kasteel ook bezoeken maar ik vind het mooier hem vanaf een afstandje te fotograferen. Nog iets wat je in Toscane veel ziet zijn de wijngaarden. Montalcino is bekend om de bekende Brunello wijn.

Wil je meer weten over de fotografiespots in Toscane lees dan mijn blog van afgelopen zomer.

Oneindig veel mooie plekjes

Natuurlijk zijn dit niet de enige dorpjes die ik heb ontdekt. Ga je net als ik kleine dorpjes ontdekken dan kan ik er nog wel veel meer opschrijven. Maar voor nu staan een aantal mooie dorpjes voor je op een rij.

Heb jij ook mooie dorpjes ontdekt en wil je dat ik daar ook een keer naar toe ga? Laat jouw reactie dan zeker achter onder mijn blog want wie weet bezoek ik die volgende keer. Ik ben eigenlijk nooit uitgekeken in Italië, en jij?

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *