* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Handleiding voor een tiener

By Posted on 0 3 m read 65 views

I

k heb gemerkt dat mijn tiener toch een andere handleiding heeft als mijn puber, zoals je hebt kunnen lezen in mijn vorige blog Handleiding voor een puber. En aangezien ik het al een keer heb meegemaakt zou het nu toch makkelijker moeten zijn. Maar ieder kind is anders. Vandaar deze handleiding voor een tiener. Wat als grapje begon heb ik uitgewerkt tot een blog die voor menig ouder van toepassing kan zijn. Succes!

Huiswerk

Nu we al ruim anderhalve week binnen zitten vanwege het coronavirus in Nederland zijn me een aantal dingen opgevallen. Een tiener kan zijn huiswerk niet inplannen en wil veel liever spelen. Ze moeten nog oefenen met prioriteiten stellen en blijkbaar zijn nog niet alle functies ontwikkelt zodat hij dit zelf kan.

Bij voorkeur zit mijn tiener liever op zijn iPad of speelt hij met zijn vriendjes. Het gevoel van vakantie is dus heel normaal op deze leeftijd terwijl hij normaal gesproken gewoon op school zit. Kinderen moet dus gestimuleerd worden en wij als ouders moeten ze sturen en uitdagen. Dat klinkt misschien lastig.

Opruimen Handleiding voor een tiener

Nog iets waar tieners moeite mee hebben, het opruimen van hun kamer. Een tienerkamer is net zoiets als binnen lopen bij de Action. Je gaat naar binnen om even rond te kijken. En vervolgens kom je weer naar buiten met ondergoed, sokken, kleding, borden, bestek, een zak chips en nog meer onnodige troep. Maak een concrete afspraken met jouw tiener. Leg ook uit waarom hij zijn kleren beter in de was kan doen. Eten bij ons op de slaapkamers is een no-go. Laat ze zelf stofzuigen als het nodig is. Hopelijk gaan ze ooit jouw inspanning waarderen.

Ruzie met broers en zussen

Het maakt niet uit hoe groot het leeftijdsverschil blijkbaar is, want ze maken toch wel ruzie. En dat hoort er nou eenmaal bij. Ik ben 2 jaar ouder dan mijn broertje en ook wij hadden wel eens onenigheden. Mijn oudste kinderen schelen 8 jaar en hebben ook wel eens een botsing samen. Onze puber plaagt graag en dat loopt ook niet altijd goed af. Ze lossen het vaak samen wel op, probeer er dus niet altijd tussen te komen.

Regels

Opgroeiende kinderen hebben regels nodig. Schreeuwen en slaan helpt niet. Corrigeer je kind door op een rustige manier uit te leggen waarom iets goed of fout is. Een luisterend oor voor je kind is in deze fase erg belangrijk. Ben niet te streng, ook al zeggen zij natuurlijk dat jij de strengste bent.

Zakgeld

Leer je kinderen om met geld om te gaan en laat zien dat geld niet vanzelfsprekend is. Laat je kind zelf voor iets sparen wat hij graag wil hebben. Maar leer hem ook dat het fijn kan zijn om te delen. Hij kan bijvoorbeeld zelf een cadeautje kopen voor opa of oma.

Tips

Tot slot nog een paar tips voor ons als ouders. Geef je kinderen genoeg (liever te veel) liefde en aandacht. Weg met die smartphones en leg ze desnoods ergens anders of zet hem uit. Communiceer met je kinderen en luister naar ze. Geef complimenten. Zorg voor regels en structuur in huis. Een kind heeft knuffels en kusjes nodig, overlaad ze daarmee. Help je kinderen als ze je nodig hebben. Doe leuke dingen samen. Maak tijd vrij voor je gezin of voor je kinderen. En respecteer elkaar. Succes met deze handleiding voor een tiener!

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *