* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Handleiding voor een puber

By Posted on 0 3 m read 126 views

W

anneer je lieve zoon of dochter veranderd van basisschoolkind naar middelbare scholier krijg je als ouder te maken met kinderen in de pubertijd. Mijn zoon van 17 zit er nog middenin en voor ouders die er (nog) niet mee te maken hebben volgt hier een handleiding voor een puber.

Puberteit

De definitie van puberteit volgens mijn zoon: Als je ouders vervelend beginnen te doen.

Van klein naar groot

Eerst liep hij nog hand in hand met je en vervolgens schaamt hij zich omdat je vraagt of je hem bij school moet afzetten. Of als hij zijn gymspullen of brood vergeet en je wil dat even afgeven bij school. Mijn puber zei doodleuk: Mam, ben ik eindelijk gewend in de brugklas, kom jij met mijn brood de klas in. Een no-go dus!

Ochtendhumeur en drama Handleiding voor een puber

Iedere ochtend verslaapt hij zich, want ja, wel laat naar bed maar dan ’s morgens niet uit bed komen. Vervolgens heeft hij een ochtendhumeur en dan de rest van het gezin nog de schuld geven. Waarom zeuren jullie zo?! Dat is een typische zin die hier wel eens voorbij komt. Gewoon niet reageren als ik een lief whatsapp berichtje stuur om hem succes met zijn toets te wensen. En ook in overdrijven zijn pubers erg goed. Het schijnt dat meisjes nog meer drama maken dan jongens, dus er staat ons nog wat te wachten straks als onze dochter een puber is.

Hormonen

Als je ze soms achter het behang wilde plakken toen ze nog klein waren, dan weet je nu helemaal niet meer wat je met ze moet doen. Pubers kunnen nogal gestrest en irritant zijn. Ze weten alles beter en houden ervan om hun ouders of broer en zus te verbeteren.

Gedrag buiten huis

Nog zo’n puntje die hoort in de handleiding voor een puber is hun gedrag. Thuis zijn ze namelijk super vervelend terwijl ze buiten huis echt poeslief kunnen zijn. Mijn vriendinnen vinden mijn puber helemaal niet vervelend en geven alleen maar complimenten dat hij zo volwassen is. Ja dat lijkt zo! Geloof me, ze zijn nog lang niet volwassen en ze weten dat ze thuis lekker zichzelf kunnen zijn. Hun ouders op de kast jagen, hun broer en zus plagen, het laatste woord hebben en ruzie met je maken.

Regels bijstellenHandleiding voor een puber

Wil je niet de hele dag strijd hebben met je puber dan is het nu tijd om jouw regels ook een beetje bij te stellen. Geef ze wat zelfvertrouwen en meer vrijheid maar laat wel weten wat er gebeurd als ze verkeerd met deze vrijheid omgaan. Geef ze een compliment en praat met ze op een tijdstip dat jullie allebei goed uitkomt.

Luister naar je puber

Probeer te luisteren naar je puber. Geef ze de kans om te laten zeggen wat ze denken.

Leer ze volwassen worden

Probeer niet de hele dag te waarschuwen tegen ze. Gooit hij zijn kleding niet zelf in de was? Doe het voor ze. Ik had het eerst andersom geprobeerd, maar dan trekt mijn zoon rustig de hele week dezelfde trui en broek aan. Leer ze met geld omgaan. Beloon je puber.

Tot slot

Wanneer echt niets helpt, weet dan dat het tijd kost maar dat je zelf ook een puber bent geweest. Vertrouw erop dat alles goed komt. Het is maar een fase.

Oproep aan alle pubers thuis

Ben jij het ook zo zat dat je ouders constant lopen te zeuren?

  • Ga dan lekker naar je kamer
  • Als je daar bent, ruim dan gelijk je kamer op
  • Doe dan lekker zelf je eigen was
  • Zoek dan ook gelijk een baantje
  • En betaal daar je rekeningen van

Ik wens alle ouders veel succes! Jullie kunnen dit.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *