* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Handleiding voor een peuter

By Posted on 0 3 m read 43 views

N

a mijn blog Handleiding voor een tiener en Handleiding voor een puber volgt deel 3, Handleiding voor een peuter. Uiteraard met een knipoog want iedereen doet het moeder- en vaderschap op zijn eigen manier. Maar met 3 kids in huis in verschillende leeftijdscategorieën maak je van alles mee. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat het soms fijn is als je weet dat je niet de enige bent die ergens tegen aanloopt met de opvoeding. Gewoon als erkenning dat er nog meer ouders zijn die hetzelfde meemaken.

Peuterpuberteit Handleiding voor een peuter

Vanaf ongeveer 18 maanden komt een kind in de peuterpuberteit. Een peuter heeft dan door dat hij een eigen persoon is en wil alles ontdekken en uittesten. Hij denkt dat hij alles zelf kan en ik kan je vertellen dat je soms de hele dag door achter hem aan rent. Jouw peuter wil graag zelf de controle hebben en helaas krijgt hij soms een driftbui als iets niet lukt of niet mag. In deze fase roept de peuter vaak ‘nee’ ook al bedoeld hij ja en mag je hem vaak nergens mee helpen. Zelf doen, dat wil jouw peuter.

Hoe ga je hier mee om

Er is geen handleiding voor een peuter waarbij je al je problemen zijn opgelost. Ieder kind is anders. Je voelt als ouder zelf aan hoe je jouw kind het beste kunt opvoeden. Toch kan het soms handig zijn om te kijken hoe andere ouders een bepaalde situatie aanpakken. Ik heb gemerkt dat mijn zoon anders reageert op een situatie als mijn dochter. Heel eerlijk, mijn dochter is veel standvastiger met haar mening en standpunt dan mijn zoons. Ik probeer mijn peuter wat meer zelfstandigheid te geven bij bijvoorbeeld het kiezen van kleding, schoenen of een jas.

Heeft je peuter last van een driftbui, leidt je peuter dan af. Meestal weet je peuter dan niet eens meer waarom hij boos überhaupt boos was. En wanneer de peuter in een nee-fase zit kun je dit eenvoudig oplossen door een open vraag te stellen in plaats van een gesloten vraag.

Complimentjes geven

Handleiding voor een peuter Door goed gedrag van de peuter te belonen en hem een complimentje te geven krijgt hij meer zelfvertrouwen. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen: wat goed van jou, mama is trots op je! Maar ook je excuses aanbieden hoort erbij. Ik zeg sorry tegen mijn kind als ik een foutje maak of per ongeluk op zijn teen sta. Dit is een wisseleffect want mijn kinderen doen bij mij hetzelfde.

Regels

In een handleiding voor een peuter horen ook regels. Die zorgen ervoor dat het kind weet waar zijn grenzen liggen. Kinderen hebben regels nodig, ook al vinden ze het misschien niet altijd even leuk. Consequent zijn is hierbij heel belangrijk. Zeg je als ouder nee, doe dat dan met een stalen gezicht in plaats van met een glimlach. Je kind denkt anders dat het een grapje is.

Ieder kind is anders

Als mama van 3 weet ik dat elk kind anders is. Mijn dochter is zo anders dan haar broers. Mijn dochter is ook gewoon bijdehand, eigenwijs en zo snel! Voordat ik het weet staat ze soms in de keuken al naast me op een trapje. Ze helpt me graag en ik laat haar dan bijvoorbeeld meehelpen met iets simpels. Ze is dan helemaal trots. Maar net als haar broers moet ze gewoon haar speelgoed opruimen en op tijd naar bed. Dat is niet altijd even makkelijk. Ik denk dan altijd, het is maar een fase. De peuterpuberteit duurt gemiddeld tot aan de kleutertijd. Ze is nu 2 dus ik heb nog wel even te gaan.

Toch is het moederschap iets unieks en alle leuke dingen, die schrijf ik op. Zodat ik ze later nog een keer kan teruglezen, want ze worden zo snel groot! Geniet dus van jouw peuter nu ze nog klein zijn.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *