* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Fotoshoot in de studio

By Posted on 0 4 m read 123 views

O

mdat ik zo nu en dan de vraag krijg hoe dat gaat zo’n fotoshoot in de studio leek het me leuk dit via een blog te doen. Op dit moment heb ik nog geen eigen studio en huur ik een pand af, doe ik fotoshoots op locatie en soms mag ik gebruikmaken van een ruimte. Vooral dat laatste is echt heel tof! Hoe ziet een dagje shooten eruit en wat gaat er aan vooraf. Ik neem je mee in de wereld van de fotograaf en geef je een kijkje achter de schermen.

De voorbereiding

Wanneer ik een fotoshoot in de studio organiseer, zorg ik ervoor dat ik modellen heb. Voor mijn portfolio maak ik gebruik van TFP modellen. Maar er is ook veel vraag naar portretfoto’s voor bijvoorbeeld je CV of social media kanalen. Ik word dan benaderd door een persoon en die krijgt van mij aan de hand van zijn of haar wensen een offerte. Alle modellen krijgen vooraf voorwaarden en instructies per mail toegestuurd. Dit is belangrijk omdat beide partijen dan weten waar ze aan toe zijn. Wat hun rechten en plichten zijn. De foto’s blijven altijd eigendom van de fotograaf.

Fotoshoot in de studio Nadat ik een aantal aanvragen van modellen heb, ga ik op zoek naar een locatie. Dit kan een ruimte zijn die ik huur of mag gebruiken.

Dan ga ik op zoek naar een make-up artist (MUA), visagiste en/of kapper. Ik werk samen met een vaste visagiste, maar ook zij heeft een druk schema dus het komt wel eens voor dat ik iemand anders moet regelen.

Voor sommige shoots maak ik gebruik van een styliste die mij helpt bij het aankleden en stylen van de modellen.

De opbouw

Op de dag zelf zorg ik dat ik hulp heb met het opbouwen van de studio. Ik maak gebruik van een background (achtergrond met statieven en diverse kleuren). Deze rollen zijn lang en lastig om alleen op te hangen dus een beetje hulp is wel makkelijk. Voor een fotoshoot in de studio maak ik vaak gebruik van minimaal 1 lamp. Voor de zekerheid heb ik altijd 3 lampen bij me zodat ik het ideale licht kan creëren. Dan maak ik nog gebruik van een reflectiescherm en soms een ventilator.

De modellen

De modellen krijgen vooraf een mail met hierin de belangrijkste informatie voor de shoot. Wanneer een model kiest voor een visagiste dan geef ik vooraf aan dat het model geen make-up hoeft te dragen. Een dagcrème is dan al voldoende. Het model krijgt nog een paar instructies bijvoorbeeld niet je haar wassen op de dag van de shoot of juist wel. Dit hangt af van de visagiste en/of kapper waar ik mee samenwerk. Wil je een fotoshoot in de studio voor zakelijke doeleinden dan kun je dit vooraf aangeven. Het is dan niet nodig om de aandacht te trekken met veel sieraden of drukke prints op kleding. Bij voorkeur zo rustig mogelijk en wit of donkerblauw doen het vaak prima voor een zakelijke shoot.

Haar & make-up

Heb je bijzondere wensen dan kun je dit bij voorkeur het liefst vooraf doorgeven. Op deze manier kan de visagiste hier rekening mee houden. Het opmaken duurt ongeveer 45 minuten. Het model is dus altijd eerder aanwezig dan de tijd die vermeld staat op je bevestiging. Ook dit wordt vooraf aangegeven.

Fotoshoot in de studio De shoot

Ik vind het zelf belangrijk als je lekker jezelf bent. Daarom probeer ik je op je gemak te stellen. Neem liever niet meer personen mee, mits je minderjarig bent. Dit leidt heel erg af. Je hoeft geen model te zijn om voor de camera te staan. Als fotograaf help ik je graag en geef ik je aanwijzingen. Heb je al ervaring dan gaat het vaak vanzelf. Samen maken we er iets leuks van. Ook sta ik open voor toffe ideeën. Zo had ik een keer een model die zelf iets leuks in gedachten had. Dat werken we dan samen uit.

Bij een fotoshoot in de studio test ik vooraf het licht en de setting. Het model hoeft dan alleen maar plaats te nemen. Je mag zelf een achtergrond kleur kiezen en heb je geen idee dan kies ik er eentje die bij je past. Voor nu heb ik de volgende kleuren: wit, antraciet grijs, cappuccino, roze, geel en lichtblauw. In de toekomst vul ik deze kleuren nog aan en heb je een voorkeur dan kun je dat vooraf aangeven. Wanneer ik niet over de desbetreffende kleur beschik kan ik hem bestellen voordat we gaan shooten.

Veel personen zijn niet gewend om voor de camera te staan maar na afloop vonden ze het leuk en zijn ze blij met het resultaat. Dat heb ik zelf ook hoor. Een tijdje geleden heb ik foto’s laten maken door een fotograaf in Rotterdam. Persoonlijk sta ik dus liever achter de camera dan ervoor maar uiteindelijk was ik zo blij met het resultaat!

De nabewerking

Wanneer de shoot klaar is krijg je van mij een berichtje met de bewerkte foto’s via WeTransfer. Vooraf bespreken we hoeveel foto’s je wilt. Besluit je toch dat je meer foto’s wilt dan kan je dat altijd na afloop nog aan mij doorgeven. Het nabewerken van de foto’s doe ik samen met mijn partner. Er komt dus meer bij kijken dan je misschien denkt.

Wil jij ook graag mooie foto’s van jezelf? En wil je een fotoshoot in de studio? Stuur mij een berichtje voor meer info. Portretfotografie is echt één van de leukste dingen van mijn vak. Ik probeer jou op de juiste manier neer te zetten en ben altijd  blij als je daarna even laat weten wat je van de foto’s vond.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *