* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Fotografie in 10 stappen

By Posted on 0 5 m read 14 views

D

oor de komst van de smartphone kan bijna iedereen fotograferen. Toch zijn er steeds meer fotografen die echt willen (leren) fotograferen. Als beginnende fotograaf komt er nogal veel op je af. Je krijgt te maken met techniek, apparatuur, nabewerking en verschillende categorieën. Misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Om je een beetje op weg te helpen als je net met fotograferen begint heb ik een blog geschreven over fotografie in 10 stappen. Dit kan je in een aantal simpele stappen helpen om te leren hoe je de juiste foto kan maken.

1. Jouw camera

De fout van veel beginnende fotografen is dat ze denken dat een nieuwe camera of een nieuwe lens betere foto’s maakt. Natuurlijk is het fijn als je een goede camera of lens hebt. Het belangrijkste is dat je leert om te gaan met je apparatuur. De beste fotografen zullen met een simpele camera of lens ook een goede foto kunnen maken. Mijn advies is dus om eerst om te leren gaan met je camera voordat je duur spullen gaat aanschaffen. Want een fotograaf die geen goede foto’s kan maken, kan zelfs met een Fotografie in 10 stappen dure camera geen goede foto maken. Wil je toch overgaan op professionele apparatuur? Koop dan liever een goede lens dan een dure body. En laat je niet verleiden door aanbiedingen. Doe zelf eerst onderzoek waar je de lens voor kan gebruiken. Dit is eigenlijk de eerste stap van fotografie in 10 stappen.

2. Checklist

Een paar van die basis dingen bij fotografie in 10 stappen zijn bijvoorbeeld:

  • Zorg dat je lens schoon en droog is
  • Zet je camera op de hoogste resolutie
  • Houd je camera stil
  • Zet je grid aan om ervoor te zorgen dat je foto recht is
  • Controleer je instellingen

3. De belichtingsdriehoek

Het belangrijkste punt bij fotografie in 10 stappen is de belichtingsdriehoek. Het diafragma, de sluitertijd en de ISO staan hierbij centraal. Zo regelt het diafragma de hoeveelheid licht wat er op de sensor valt. De sluitertijd regelt de tijd hoe lang het licht op de sensor valt. De ISO-waarde regelt de lichtgevoeligheid van de camera. Leer deze 3 uit je hoofd en probeer in de M-stand te kijken wat deze los van elkaar doen en hoe je ze alle drie nodig hebt.

4. Fotograferen in de automatische stand

Een grote fout die ik maakte toen ik jaren geleden begon te fotograferen met mijn spiegelreflex was de automatische stand. Je krijgt dan eigenlijk nooit de foto die je wil maken. Maar in het begin is dit wel even makkelijk om je camera te leren kennen. Zodra je dit onder controle hebt kun je het beste snel overgaan tot fotograferen in de manuele stand.

5. Techniek

Begin bij het begin. Bijvoorbeeld door de standaard instelling te gebruiken en daarna steeds meer te experimenteren. Wordt niet gemakzuchtig en werk naar de manuele stand toe. Als je de basiskennis onder de knie hebt dan wordt het fotograferen leuker en makkelijker. Dit punt is één van de Fotografie in 10 stappen belangrijkste punten in het kader van fotografie in 10 stappen.

6. Compositie

Eigenlijk geldt dat compositie voor iedere foto die je maakt van essentieel belang is. Wat is compositie? Compositie is in de beeldende kunst het ordenen van beeldelementen volgens een vooraf bepaalde strategie. Eigenlijk bepaal jij als fotograaf waar de kijker naar kijkt als ze jouw foto zien. Je maakt je foto een stuk interessanter als je de juiste compositie gebruikt. Plaats je een onderwerp in het midden of gebruik je de regel van derden dan zal je zien dat hier regels voor zijn. Door het beeld te verdelen in vlakken plaats je het onderwerp op bijvoorbeeld twee derde van de foto. Speel hiermee en lukt het niet om hier meteen op te letten bij het fotograferen, pas de foto later aan in je nabewerking. Tip: je kunt ook je grid aanzetten op je camera.

Let ook altijd op de achtergrond, geen halve bomen of verkeersborden en kijk naar de omgeving. Vermijd storende factoren en maak de foto spannend om naar te kijken.

7. Oefening baart kunst

Nummer 7 op het lijstje van fotografie in 10 stappen is oefenen. Fotograferen gaat niet vanzelf. Wil je goed kunnen fotograferen dan moet je vooral veel oefenen. Als jij af en toe een keer je camera pakt dan ga je daar niet beter van worden. Maar fotografeer je elke dag dan zal je zien dat je beter gaat fotograferen. Daag jezelf uit, maak er een projectje van en speel met objecten uit je omgeving.

8. RAW en JPEG

In het begin fotografeerde ik alleen in JPEG omdat ik vond dat RAW-bestanden te veel ruimte in namen. Waarom moet je in RAW-formaat fotograferen? RAW-bestanden zijn ruwe data met alle informatie. JPEG-bestanden bevatten veel minder informatie waardoor je de foto niet optimaal kunt nabewerken. Professionele fotografen fotograferen altijd in RAW! Fotografie in 10 stappen

9. Nabewerken

Het nabewerken van de foto is van essentieel belang. Je kunt de foto nabewerken in Adobe Photoshop of Lightroom. Zelf bewerk ik mijn foto’s na in Lightroom. Speel met de mogelijkheden en probeer jouw foto optimaal te bewerken maar let erop dat het niet te nep wordt. Uiteindelijk bepaal jij wat je doet met het resultaat maar een foto die er niet echt uitziet zal ook zo bestempeld worden.

Nabewerking kan ook een trend zijn. Voor mijn website heb ik bijvoorbeeld gekozen voor een zachte en lichte bewerking. Voor mijn zakelijke portretten kies ik liever voor natuurlijke kleuren. Bij een bruiloft heb ik ook twee stijlen waar ik de foto’s in bewerk. Maak ik een color art foto dan zijn de kleuren het mooiste hoe ze bedoeld zijn en niet met een te lichte nabewerking. Zelfs een foto bij zonsondergang kun je in de nabewerking nog mooier maken. Wees niet te snel tevreden en review je foto’s als ze klaar zijn.

10. Leer van andere fotografen

Tot slot nummer 10 van fotografie in 10 stappen. Je kunt van anderen leren. Waarom zelf het wiel uit vinden als het al uitgevonden is? Ga naar exposities, fotomusea, etc. Kijk wat andere fotografen doen maar kopieer ze niet. Let op hun foto maar maak je eigen werk. Fotografen hebben oog voor de foto die ze willen maken. Wat mij helpt is door ideeën van Pinterest te halen voor mijn inspiratie. Maar meestal krijg ik een idee op het moment zelf of heb ik vooraf een moodboard gemaakt. Ik luister goed naar de wensen van de klant en ik probeer daar mijn eigen draai aan te geven. Uiteindelijk kiest de klant voor jou en jouw stijl.

Ben je een beginnende fotograaf? Dan hoop ik dat mijn blog fotografie in 10 stappen je een beetje op weg helpt om beter te fotograferen. Wil je een middagje met mij meelopen tijdens een opdracht? Of heb je behoefte aan een workshop? Neem dan contact met mij op. Ik zie andere fotografen niet als concurrenten maar als collega’s. Iedereen fotografeert anders en je leert van elkaar.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *