* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Eilandhoppen in Griekenland

By Posted on 0 5 m read 77 views

V

orige zomer gingen we met ons gezin op vakantie naar Chalkidiki, Griekenland. We hadden geboekt bij Sunweb, omdat je dan het verblijf, de transfer en je vlucht in één keer boekt. Wij vinden het heerlijk dat alles voor je wordt geregeld. Je hoeft zelf amper nog aan iets te denken. Daar is natuurlijk niks mis mee maar eigenlijk is dat wel een beetje zonde. Want Griekenland heeft zoveel leuke eilandjes. Teveel om op te noemen. En eigenlijk wilde ik veel meer zien en doen. Op één plek blijven is wel het meest voor de hand liggend. Maar hoe leuk is het als je verschillende eilanden kan combineren. Dan ga je dus eilandhoppen in Griekenland. Hoe tof is dat?!

De voorbereiding

Wat is eilandhoppen eigenlijk? Van het ene naar het andere eiland reizen. Bijvoorbeeld een paar dagen op één eiland, dan door naar het andere eiland. Als je wil eilandhoppen in Griekenland dan heb je volop keuze. Griekenland heeft maar liefst 6000 eilandjes. Dat zou je misschien niet zeggen. De één is nog mooier dan de andere. Die eilandjes behoren tot verschillende groepen. De bekendste zijn bijvoorbeeld de Sporaden, Cycladen en Ionische eilanden. Het is een goed idee om meer te weten te komen over deze groepen. Niet onbelangrijk: Vraag jezelf af waar je het liefste naar toe zou willen. Misschien heb je geen idee? Ik help je dan graag met het oriënteren en bedenken van een goede combinatie. Dan weet jij straks precies waar je naar toe wil! En dan ben je straks ook een ervaring rijker als het gaat om eilandhoppen in Griekenland.

Cycladen

Ik neem je als eerste mee naar de Cycladen. Ik vind dit de mooiste Griekse eilandengroep. Bovendien is deze ook nog eens super fotogeniek! De Cycladen liggen in de Egeïsche Zee vlakbij Athene. Tot deze eilandengroep behoren de eilanden Santorini (bekend om haar witte huisjes in het dorpje Oia) en Mykonos. Maar ook Naxos (het grootste eiland van de Cycladen), Paros (veerverbindingen) en Ios zijn een deel van de Cycladen.

Dan liggen er nog een aantal kleinere onbekende eilandjes in de Cycladen zoals Delos (een Ionisch heiligdom) en Donoussa. Eén van de voorbeelden die ik je kan geven zijn de eilandjes Keros (bekend om de archeologische opgravingen) en Syros. Maar ook het eiland Andros met haar mooie watervallen en het gevangeniseiland Gyaros. Er is genoeg te zien en je kunt de Cycladen zelfs niet in één vakantie allemaal bezoeken. Een goede combinatie is bijvoorbeeld Athene, Andros, Mykonos en Naxos. Of wat dacht je van een combinatie met Santorini, Ios, Naxos en Paros. Bovendien zijn deze eilanden niet zo heel groot. Je kunt ze met gemak op een toffe manier met elkaar combineren.

Ionische eilanden

De Ionische eilanden vind je voor de westkust van het vaste land van Griekenland. Daarnaast liggen de eilanden in de Ionische Zee en niet ver van de Adriatische zee. Vanuit Nederland heb je de korste reistijd naar deze eilanden. De bekendste eilanden van deze groep zijn Zakynthos, Corfu, Lefkas en Kefalonia. Eilanden die je misschien niet kent zijn onder andere Itaka, Kythira Paxi, Kalamos en Mathraki. Door de grootte van sommige eilanden kun je ze beter per twee combineren. Het zou zonde zijn als je hier bent en je te weinig tijd hebt om het eiland te verkennen. Een goede combinatie is bijvoorbeeld Zakynthos en Kefalonia. Vanaf de haven van Agios Nikolaos vaart er een ferry naar het buurteiland. Je hebt toch zeker wel een dag of 5 nodig per eiland. Of wat vind je van Corfu, Paxi en Lefkas.

Wil je meer te weten over Zakynthos? Nog niet zo lang geleden hebben we met vrienden dit prachtige eiland bezocht. Het was dan weliswaar geen combinatiereis maar we keken onze ogen uit. En ben je benieuwd wat De mooiste route van Zakynthos is? Lees mijn blog en dan neem ik je graag op deze bijzondere en mooie route. Ik weet zeker dat jij dezelfde route kiest.

Zuidelijke Sporaden (Dodekanesos)

Voor de kust van Turkije vind je een tal van eilanden. Deze behoren tot de groep de Dodekanesos ook wel de Zuidelijke Sporaden genoemd. De bekendste eilanden zijn Rhodos, Kos, Patmos en Karpathos. Wist je dat Kos heel erg vlak is? Zo ontdekte ik dat je Kos goed kan verkennen met de fiets. Vanaf Kos kun je zelfs een excursie maken naar Bodrum (Turkije). En vanaf Rhodos vertrekken er excursieboten naar Marmaris (Turkije). Leuk om twee landen te combineren met elkaar. Denk er wel aan dat je vooraf een visum koopt want online betaal je tegenwoordig minder dan ter plaatse. Je hoeft het visum dan niet meer uit te printen, gewoon eenvoudig vanaf je telefoon laten zien. Let je er wel op dat de tarieven steeds weer veranderen.

Wat minder bekende eilandjes zijn Leros, Simi, Kalymnos, Nisyros en Kastelorizo. Ik vind bijvoorbeeld Kalymnos, Leros, Patmos en Kos een leuke route. Kies je voor iets minder onbekend, dan kun je voor Rhodos, Simi en Kos gaan. Je moet er dan wel rekening mee houden dat het erg druk is in het hoogseizoen. Rhodos en Kos zijn namelijk erg populair onder de jongeren.

Noordelijke Sporaden

Mijn tweede keus is toch wel deze eilandengroep. Zelf hou ik wel van wat kleine en minder massale eilanden. Met andere woorden, een eiland met weinig toeristen en meer lokals. Iets minder bekend zijn dus ook de eilanden van de Noordelijke Sporaden. Deze eilanden kun je vinden in het noordwesten van de Egeïsche Zee. De bekendste eilanden zijn Skiathos, Alonissos (ruig), Skopelos (authentiek) en Skyros. Leuk om te weten is dat de wereldberoemde film Mamma Mia grotendeels op het eiland Skiathos en Skopelos is opgenomen. Waan je op het decor van deze musical en droom weg bij jouw favo stukje van de film.

Naast deze eilanden behoren ook veel kleine eilandjes tot de Sporaden. De eilanden zijn hier niet zo bekend en groot. Ik vind zelf een combinatie van Skiathos, Alonissos, Skopelos en Skyros het leukst. Hierbij kun je denken aan pittoreske dorpjes, schilderachtige baaitjes en vissersbootjes. Daar hou ik van en de eilandjes hier zijn super fotogeniek! Wat hier ook geweldig is, zijn de gezellige taverna’s. Ga je naar een familierestaurant dan heb je kans dat een Griekse mama in de keuken staat.

Welke eilandengroep vind jij leuk? Ik kan gewoon niet kiezen! En lijkt jouw eilandhoppen in Griekenland ook wat? Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie, en laat deze achter onder mijn blog.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *