* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Een weekend op Texel – Part II

By Posted on 0 5 m read 468 views

I

n de meivakantie mocht ik met mijn gezin een weekend naar Texel. We werden voor vertrek al enthousiast gemaakt door de lieve dames van de VVV. Uiteraard heb ik voor vertrek mijn huiswerk al gedaan en wisten we vooraf wat we niet mochten missen. Maar er is zoveel te doen op het eiland dat je aan een weekend op Texel niet genoeg hebt. Reden genoeg om hier nog een keer naar toe te gaan. Maar voor nu neem ik jullie graag mee naar het tweede deel van mijn blog. Ga je binnenkort naar Texel en wil je weten wat echte must-sees zijn? Lees dan vooral verder.

Oudeschild

Ons avontuur op Texel begon in het dorpje Oudeschild. Dit charmante dorpje ligt op nog geen 10 minuten rijden vanaf de Veerhaven van Texel. Ben je een weekend op Texel dan is dit zeker een aanrader om je verblijf hier te beginnen. Je kunt even bijkomen van je reis, een hapje eten of een drankje doen. Bijzonder aan dit dorpje is de haven. Hier vind je Een weekend op Texel beroepsvissers, maar mogen ook boten aanleggen. Vanaf Oudeschild vertrekken rondvaartboten en je kunt mee op een vissersboot om garnalen te vissen of zeehondjes spotten. Een leuke bezienswaardigheid hier is het museum Kaap Skil.

De Cocksdorp

Vanaf Oudeschild reden we naar De Cocksdorp. Na een kleine 20 minuten komen we aan bij ons hotel. De Cocksdorp ligt in het noorden van het eiland en is bekend om haar vuurtoren. Dit gedeelte wordt ook wel de Eierlandse polder genoemd. De vuurtoren is het mooist (vind ik) bij ondergaande zon. Wat hier gelijk opvalt is het grote natuurgebied voor vogels. Het weekend dat wij er zijn verblijven er ook veel vogelliefhebbers op het eiland. Er is een nieuw vogel uitkijkpunt speciaal voor de bezoekers van het natuurgebied. Persoonlijk heb ik niet zoveel met vogels en wij slaan deze bezienswaardigheid dan ook over. Het strand vinden wij wel interessant en we maken met elkaar nog een mooie avondwandeling.

Vanaf De Cocksdorp kun je ook een boottrip boeken naar het buureiland Vlieland. Je mag als voetganger of met de fiets naar de overkant. Ben je een weekend op Texel dan zal je hier geen gebruik van maken. Texel heeft zelf al genoeg te bieden. Maar wil je twee eilanden combineren en verblijf je langer dan een paar dagen dan is dit een leuke aanrader.

De Koog

Op onze eerste dag reden we voor een late snack nog even naar De Koog. De afstand vanaf De Cocksdorp is iets meer dan een kwartier en met navigatie makkelijk te vinden. De Koog zelf is een populaire badplaats op het eiland. Gezellige straatjes, veel winkeltjes, terrasjes, cafés, hotels en restaurants. Grappig hier is dat ook al is dit een Een weekend op Texel toeristische plek, de vriendelijkheid hier zeker te vinden is. Wij stonden even met de auto geparkeerd en het was al wat later op de avond. De fietsen stonden nog achter op de auto en de kleintjes lagen te slapen achterin. Er werd op het raam geklopt en een vriendelijk meisje van het hotel vroeg of ze ons misschien kon helpen. Ze zijn veel behulpzamer dan in de randstad en heel gastvrij. Dus mocht je twijfelen over de bestemming op Texel, in ieder dorp zul je deze vriendelijkheid vinden.

Houd je van uitgaan, dan is De Koog dé plek op het eiland waar je moet zijn. Er worden regelmatig leuke festivals en muziekevenementen georganiseerd. Maar ook liefhebbers van kroegen en terrasjes komen hier aan hun trekken. Tijdens ons weekend op Texel hebben we geen tijd gehad om hier naar het strand te gaan, maar de meeste toeristen komen hier voor een combinatie van de gezelligheid van het dorp en het mooie strand.

Den Hoorn

De volgende dag hebben we een fietstocht gepland. Omdat we in de avond een reservering hebben in Eethuis Klif 23 lijkt het ons handig als we in Den Hoorn starten met de fiets. We kunnen hier de auto parkeren en huren fietsen bij Vermeulen Bikes in Den Hoorn. Vooraf kun je online fietsen reserveren of telefonisch contact opnemen. Uiteraard kun je ook langsgaan maar zeker in vakantieperiodes is het aan te raden om vooraf je fietsen te boeken. We worden vriendelijk geholpen en krijgen nog een paar leuke en handige tips mee. Volgende maand volgt er nog een leuke blog over fietsen op Texel dus dan neem ik je mee naar onze route.

Even terug naar het dorpje Den Hoorn. Ik denk dat dit het meest fotogenieke dorpje is op Texel. De smalle straatjes, pittoreske huisjes en het idyllische beeld van het dorpje zijn het mooist vanaf de lucht. Gelukkig hebben wij onze drone mee. Maar ook als je het dorp in komt rijden kom je bij een charmante kerkje waarvan de toren in de verte al te zien is. Wij hadden ook het geluk dat er nog een aantal bollenvelden in bloei stonden, Een weekend op Texel maar ben je nog wat eerder in het voorjaar dan staat bijna alles in bloei.

Den Burg

Onze route vervolgt in de hoofdstad van het eiland. Dit dorp ligt op 10 minuten afstand met de auto. Den Burg is een gezellig en sfeervol dorp. Plan je een weekend op Texel sla dan dit dorp niet over. Om te beginnen is het handig om even langs de VVV te gaan voor een routekaart, wat extra informatie en advies. Zo werd mij geadviseerd om een vignet voor parkeren te kopen, dat kan online of bij de parkeerautomaten. Wel zo makkelijk want je betaalt bijna overal 2,50 euro per uur en voor een weekkaart ben je maar 20,00 euro kwijt. Ga je 1 dag naar Texel koop dan een dagkaart voor 10,00 euro.

Maar waarom is Den Burg zo leuk? Sfeervolle straatjes, gezellige restaurantjes, terrasjes, oude panden en heel veel winkels. Dat is in het kort waarvoor je Den Burg moet bezoeken. Een echte souvenir uit Texel is het schaapje. Onze jongste is gek op dieren en mag hier een knuffelschaapje uitzoeken. Onze oudste is gek op snoep en met name Oudhollands snoep. Bij het winkeltje Leuk van Toen kun je nostalgisch snoep kopen. Ook vind je hier gezellige restaurants, eettentjes en cafeetjes. Den Burg is het grootste dorp op Texel en heeft naast een gezellig centrum ook een bioscoop, gemeentehuis, bibliotheek en zwembad. Ben je een weekend op Texel? Zet Den Burg dan op je lijstje om naar toe te gaan.

De Waal

Langs de weilanden met schapen fietsen we door het kleinste dorpje van Texel. Hier staan oude woningen en een aantal boerderijen. Het lijkt wel of de tijd hier even heeft stil gestaan. De afstand vanaf Den Burg naar De waal is nog geen 4 kilometer. Wij zijn wat langer in Den Burg gebleven dus hier fietsen we alleen doorheen. Ben je op zoek naar een klein en rustig dorpje, dan is dit een leuk plekje om te bezoeken.

Benieuwd naar de overige plekjes die wij hebben bezocht tijdens een weekend op Texel? Houd dan mijn volgende blogs goed in de gaten.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published.