* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Een pareltje in Le Marche

By Posted on 0 5 m read 17 views

N

a twee weken kwam er een einde aan onze roadtrip door Puglia en begonnen we aan onze terugreis naar huis. We begonnen onze reis in Toscane. Na 2 overnachtingen in Montepulciano verlaten we Toscane en rijden we via Rome en Napels naar Puglia. Voor de terugreis hebben we gekozen voor de route via Le Marche. Als onderbreking hebben we een overnachtingshotel geboekt in de buurt van Verona. Onderweg besloten we spontaan een hapje te gaan eten in een pareltje in Le Marche.

Vanaf Castellaneta rijden we over de SS100 richting Bari. Een snellere route is de E843 Autostrada richting Bari, maar dit is een tolweg. Gezien de drukte onderweg doen we er op de binnendoor wegen net zo lang over. Dus we kiezen voor een niet-tolweg. Dan vervolgen we onze weg over de E55 Autostrada richting Pescara en Ancona. Een pareltje in Le Marche

Le Marche

Le Marche ligt in het oosten van Italië aan de Adriatische Zee. Vorige zomer brachten wij onze laatste week door in deze mooie regio. We verbleven boven Ancona. Voor ons wat dit de eerste keer in Le Marche. Eenmaal op de bestemming kwamen we erachter dat we erg ver van de mooiste plekjes zaten. Een pareltje in Le Marche is bijvoorbeeld Sirolo. Samen met nog meer pareltjes hadden we deze plek gemarkeerd voor een volgend bezoek. Dat komt nu goed uit want Sirolo ligt gunstig ten opzichte van de snelweg.

Sirolo

Waar ligt Sirolo? Het dorpje ligt op de zuidelijke helling van de Conero, op ongeveer 120 meter boven zeeniveau. Sirolo wordt ook wel de parel van de Adriatische Zee genoemd. Waarom is Sirolo een pareltje in Le Marche vraag je je misschien af. Nou dat zal ik je vertellen. Sirolo is zo’n typische Italiaans dorpje met schilderachtige huisjes, pittoreske straatjes, charmante plekjes en een geweldige ligging. Het uitzicht vanaf Sirolo is echt waanzinnig mooi, het centrum ligt namelijk hoog waardoor je uitkijkt op zee. Ik hou hiervan! Vanaf Sirolo Belvedere heb je bij helder weer zicht op de kleine baaitjes, witte stranden, groene bossen en helderblauwe zee. Dat we deze plek niet eerder hebben bezocht komt omdat we toch wel ver van hier logeerden.

Parkeren

Het beste kun je parkeren op de grote parking Parcheggio Sirolo Estivo. Vaanf de parkeerplaats loop je in 6 minuten naar het centrum van Sirolo. Een minpuntje is wel dat de ondergrond kiezelachtig en stoffig is. Houd hier rekening mee als je hoge hakken draagt. Op de parkeerplaats mag je alleen parkeren tegen betaling.

Centrum

Vanaf de parkeerplaats lopen we via een hellende straat naar het centrum van Sirolo. Op het plein Piazza Vittorio Veneto staat nog een kerk uit de 15e eeuw en een toren van een kasteel uit de 7e eeuw. Op het plein vind je niet alleen prachtige monumenten maar ook restaurantjes en winkeltjes. Ik vond het heerlijk om te verdwalen in de schilderachtige straatjes en genoot van de gekleurde huisjes. Een pareltje in Le Marche

Wandelen

Waarom ga nog meer naar Sirolo? Niet alleen omdat het een pareltje in Le Marche is, maar ook omdat je hier prachtige stranden en een adembenemend landschap vindt. Een nadeel is wel dat Sirolo zo hoog ligt dat je een flink eind moet lopen voordat je de stranden bereikt. Maar wie van wandelen houdt zal ontdekken dat de route veel mooie doorkijkjes heeft en door de natuur krijg je een mooi beeld van deze prachtige plek. Smalle stenen trappen door de bossen, paadjes door de natuur en af en toe een bankje om uit te rusten. Er zijn hier verschillende wandelroutes voor wandelaars. Het maakt niet uit of je een beginner bent of een gevorderde wandelaar.

Ga je liever niet wandelen dan kun je er ook voor kiezen om de pendelbus te nemen. Ben je met eigen vervoer dan zijn er op verschillende plekken parkeergelegenheden en via de steile kronkelende wegen kun je redelijk in de buurt van de baaitjes en stranden komen. Parkeer je bijvoorbeeld halverwege dan is de wandelroute korter en kun je toch genieten van de omgeving. Let wel op, in het hoogseizoen zijn er maar voor een beperkt aantal auto’s parkeerplaatsen. Met de kinderwagen is deze route trouwens niet zo fijn. En ben je slecht ter been dan raad ik je aan om niet te gaan lopen maar gebruik te maken van de pendelbus.

Strand

Wat hier opvalt is dat de stranden en baaitjes heel erg schoon zijn. De kust is hier heel anders dan in het zuiden van Italië. De mooiste stranden zijn Le Due Sorelle (het strand met de twee rotsen), het strand van San Michele, de baai van Urbani en het strand van Sassi Neri. Langs de wandelroute naar beneden keken we uit op het strand Spiaggia Urbani. Deze bijzondere plek heeft een grot, een pier en Een pareltje in Le Marche een parelwit strand. Aan het halvemaanvormige strand liggen barretjes, een hotel en restaurants. De plek is bovendien omringd door dennenbomen.

Via de doorkijkjes onderweg zien we kano’s naar het strand van San Michele en Urbani. De kano’s kun je huren op het strand. Wil je een dagje naar het strand?  Hier kun je ook met de auto komen. Al is in het hoogseizoen is het wel slim om een strandbedje en parasol te reserveren. Door de charmante baaitjes is Sirolo echt een pareltje in Le Marche. En uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat je vanaf hier ook kunt genieten van de mooiste zonsondergang. Deze plek is echt een plaatje!

Uit eten

Nadat we het prachtige strand van Urbani hadden gezien gingen we op zoek naar een plek om te eten. Dat viel nog niet mee. De restaurants op het strand waren allemaal vol of gereserveerd. Even voordat we de baai bereikten liepen we langs Ristorante Vittoria, La Terrazza sul Mare. Een restaurant net boven de baai met uitzicht op zee. Ook hier kun je in het hoogseizoen alleen terecht als je vooraf reserveert. Maar de flexibele bediening maakte graag een uitzondering en als we even geduld hadden kwam er een tafeltje vrij. De ober had toevallig gestudeerd in Nederland en sprak een paar woorden Nederlands. We hebben hier heerlijk gegeten en ben je net als ik gek op vis dan zit je hier goed. Het specialisme van hier is namelijk verse vis.

Weer onderweg

Na een heerlijke avond tijdens onze tussen stop in Sirolo, een pareltje in Le Marche stappen we weer de auto in. Mijn partner heeft de auto toch maar gehaald aangezien we vanaf het centrum naar beneden waren gelopen. Dat viel niet mee met een peuter in de kinderwagen dus haalde hij de auto. Gelukkig maar want de wegen zijn in de avond slecht verlicht en de wandelroutes zijn in het donker toch geen aanrader. Binnen no time reden we weer op de snelweg en vervolgende we onze weg naar ons overnachtingshotel bij Verona.

Ben je na het lezen van mijn blog benieuwd naar deze prachtige plek? Geloof me, je krijgt er geen spijt van als je hier naar toe gaat. Dit is een pareltje in Le Marche die je niet mag overslaan.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *