* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Een mooie route door Italië

By Posted on 0 5 m read 184 views

H

et zal je niet verbazen dat Italië één van mijn favoriete bestemmingen is. Ik krijg vaak de vraag of ik een stukje wil schrijven over een route die ik zou aanraden. Daarom heb ik voor jullie een mooie route door Italië uitgekozen.

Waar beginnen we onze reis

Wanneer we op vakantie gaan naar Italië gaat onze voorkeur uit naar een reis met de auto. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om te gaan vliegen of met de trein te reizen. Maar goed, wij laden onze auto vol en rijden vanaf ons huis naar het oosten van ons land. Bij Venlo gaan we de grens over. We rijden richting Mannheim via Karlsruhe, Ulm en bij de Fernpass de grens over naar Oostenrijk. In Oostenrijk rijden we langs Berwang en Ehrwald via Innsbruck richting de Brennerpas. Dan zijn we in Italië aangekomen. Hier beginnen we onze mooie route door Italië.

Vipiteno

Vipiteno of Sterzing is de eerste plaats na de grens. Dit leuke dorpje heeft iets Oostenrijks en ze spreken er ook Italiaans en Duits. De naambordjes in de omgeven en op de wegen zijn ook tweetalig. Dit geldt overigens ook voor de wintersportgebieden. De schilderachtige binnenstad ziet eruit als een sprookje. De stad is autovrij en hét monument van de stad is de stadstoren. Je kunt hier naar hartenlust winkelen en lekker eten. Een aanrader voor een tussenstop of zoals wij altijd doen, even de benen strekken.

Limone sul Garda Een mooie route door Italië

Het stadje van de citroenen met een prachtige ligging aan het Gardameer. Mijn opa en oma kwamen hier vroeger al. In het oude centrum vindt je smalle straatjes, tal van winkeltjes en een klein haventje. Wat meteen opvalt zijn de citroenbomen, mooie bloemen en gezellige huisjes. Hier koop je de lokale limoncello. Limone is trouwens ook meteen een goed punt om andere dorpjes in de omgeving te verkennen. In mijn blog Autovakantie aan het Gardameer schreef ik de high lights en must-sees op.

Verona

Deze stad combineren wij vaak met een verblijf aan het Gardameer. Voor onze route heb ik deze stad op twee gezet omdat hij echt de moeite waard is om te bezoeken. Aan een dag heb je voldoende maar uiteraard kun je hier ook een paar dagen vertoeven. Leuk bezienswaardigheden, en ook wel de bekendste, zijn bijvoorbeeld het Piazza delle Erbe, een sfeervol plein in het hart van de stad. Met een markt en gezellige terrassjes geeft dit plein je een idee van hoe de bewoners hier dagelijks leven. Vlakbij het Piazza delle Erbe ligt het huis van Julia, Casa di Giulietta, waar Romeo zijn liefde bewees aan Julia. Het balkon is toegankelijk voor toeristen, maar houd er rekening mee dat het eigenlijk altijd erg druk is.

Nog een bekend fenomeen in Verona is de Arena. Hier worden tegenwoordig nog steeds opera’s opgevoerd. En tot slot het Castelvecchio aan de rivier de Adige. Het kasteel is gebouwd in de veertiende eeuw en dient nu als museum.

Modena

De volgende stad is Modena. Misschien wat minder bekend dan de grote steden. Iedere autoliefhebber zal deze plek wel kennen of willen leren kennen. Hier ligt namelijk het Museo Casa Enzo Ferrari. De naam zegt het eigenlijk al, een museum voor Ferrari’s. De ligging van het museum is niet voor niets hier. Enzo Ferrari, de oprichter van het gelijknamige automerk, is hier geboren. Het museum is gebouwd op de ruïnes van zijn oude huis. De werkplaats van Enzo zijn vader is gerestaureerd en omgebouwd tot een modern museum. Tickets voor dit museum bestel je eenvoudig online via deze LINK.

Cinque Terre, La Spezia Een mooie route door Italië

We vervolgen onze mooie route door Italië en komen aan in La Spezia voor een bezoek aan Nationaal Park Cinque Terre. De vijf vissersdorpjes Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare zijn wereldberoemd. Hier kun je rustig een paar dagen blijven want aan één dag heb je echt niet genoeg. Mijn advies is om voor deze stop minimaal 3 of 4 dagen hier voor uit te trekken. In mijn blogs Road trip Cinque Terre I en Road trip Cinque Terre II kun je onze beleving van deze vijf dorpjes teruglezen.

Geniet van de smalle straatjes, gezellige pleintjes, pittoreske vissersdorpjes, vriendelijke locals en de leukste plekjes om te eten. Nog een tip! Laat de auto staan bij je accommodatie en ga met de trein naar Cinque Terre. De dorpjes zijn beperkt toegankelijk en er is weinig parkeergelegenheid.

Pisa

Oké, bijna iedereen die deze stad bezoekt komt hier voor een bezoek aan de scheve toren van Pisa. De Toren van Pisa is een klokkentoren die per ongeluk scheef gebouwd werd. Je kunt de Toren van Pisa bezoeken en zoals iedere toerist, een foto maken met de scheve toren. Grappig om te zien hoe iedereen een goede houding aanneemt voor een perfecte foto. Op het Campo dei Miracoli waar ook de Toren van Pisa staat, ligt ook de Duomo Santa Maria Assunta di Pisa, ook wel de Dom van Pisa genoemd. Nog een bekend plein in Pisa is Piazza dei Cavalieri, het plein van de Ridders. Op dit plein staan een aantal mooie oude gebouwen waaronder het Palazzo dei Cavalieri en de Chiesa di Santo Stefano.

Houd je van winkelen, ga dan naar de Corsa Italia, dit is een autovrije straat en tevens één van de mooiste straten van de stad. Naast een heleboel winkels vindt je hier ijssalons en gezellige restaurantjes.

ElbaEen mooie route door Italië

Vanaf Pisa rijd je in 1 uur en 18 minuten naar Piombino. We rijden langs de kust om vervolgens met de ferry te vertrekken vanaf de haven in Piombino naar Portoferraio. Nu komen we aan op het idyllische eiland Elba dat ligt voor de kust van Toscane. In het kader van de mooiste route door Italië hoort Elba zeker in dit rijtje. Het eiland is bekend geworden door Napoleon. Omdat dit een veelzijdig eiland is kun je hier best een paar dagen blijven. Wil je genieten van alle stranden en het mooist wat Elba te bieden heeft, boek dan een dag of 5 een hotel of appartement.

Er is genoeg te doen op Elba en omdat het eiland nog niet zo heel bekend is bij iedereen valt er veel te ontdekken. De hoofdstad, havenstad en tevens drukste stad van het eiland is Portoferraio. In het oude centrum vindt je pittoreske straatjes, goede restaurants, gezellige terrasjes en imposante gebouwen. Ons hotel lag in Capoliveri. Een karakteristiek dorp op een groene heuvel. Vanaf hier heb je uitzicht over de baai van Porto Azzuro.

Einde van de route

In mijn blog Honeymoon in Toscane kun je lezen wat er nog meer te doen in op Elba en wat de mooiste strandjes zijn.

Na ons verblijf op Elba is het jammer genoeg alweer tijd om naar huis te gaan. De kortste route is via Milaan, door Zwitserland, via Straatsburg, door Luxemburg en België. Wil je overnachten dan kan dat natuurlijk ook. Maar vertrek je vroeg dan ben je in de avond alweer in Nederland.

Ben je op zoek naar een geschikte accommodatie voor jouw vakantie in Italië? Ga dan naar Booking.com en boek met korting een accommodatie. Dit was zeker een mooie route door Italië, maar uiteraard zijn er nog veel meer. Daarover lees je een andere keer meer.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *