* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Een dag op Schiphol

By Posted on 0 4 m read 95 views

V

andaag neem ik je mee naar onze luchthaven. Veel mensen vinden het leuk om te weten hoe een dag op Schiphol eruit ziet. Ga er lekker voor zitten want ik laat je meegenieten van een drukke dienst tijdens één van mijn werkdagen. Voor wie het nog niet wist, ik ben 21 jaar werkzaam geweest in de reiswereld waarvan ik 5 jaar op Schiphol heb gewerkt. Dit was voor mij een hele bijzondere en toffe ervaring. Wie hier als vakantieganger wel eens komt heeft geen idee wat er nu werkelijk achter de schermen gebeurd. Uiteraard weet ik lang niet alles maar ik kan je wel vertellen hoe een dag op Schiphol er voor mij uitzag.

Nachtdienst

Vroeg naar bed en vroeg uit bed. Wanneer ik ingepland stond voor een nachtdienst dan waren mijn uurtjes slaap erg kort. Meestal sliep ik amper 5 uur en ging mijn wekker al om 01.00 uur. Even snel douche en mijn ontbijt maken voor op het werk. Om 01.45 uur stapte ik de auto in en 45 minuten later was ik op de luchthaven. Een dag op Schiphol begon meestal om 03.00 uur maar in het hoogseizoen ook vaak om 02.00 uur. Dit hing af van het vertrek van de eerste vlucht. Wij moesten 2 of 2,5 uur voor Een dag op Schiphol vertrek aanwezig zijn. Zo’n dienst draaide je in het voor- en naseizoen alleen en in de zomer samen met een collega. En dat was ook nodig want er stonden vaak veel reizigers aan de balie.

Gestrande passagiers

Eén van mijn belangrijkste taken was bijvoorbeeld gestrande passagiers opvangen. Het kwam namelijk best vaak voor dat een reiziger te laat op de luchthaven was en daardoor zijn of haar vlucht miste. Soms waren het hele gezinnen en dan was het mijn taak om te kijken welke mogelijkheden er voor dit gezin waren. In enkele gevallen waren het passagiers die de tijd waren vergeten en daardoor het vliegtuig miste.

Drukte in de nacht

De drukste uren waren vaak de nachtdiensten in het hoogseizoen of tijdens schoolvakanties. Dan stonden er lange rijen bij de check-in balies en veel passagiers die hulp nodig hadden. Denk bijvoorbeeld aan het uitprinten van tickets, het vinden van de juiste balie, naamswijzigingen of het verstrekken van kofferlabels. Wist je bijvoorbeeld dat de gemiddelde Nederlander niet eens zijn eigen naam kan schrijven? Misschien moet je hierom lachen maar het is echt zo. Elke dag weer stonden er tientallen reizigers aan de balie die per ongeluk een verkeerde naam hadden doorgegeven.

Maar ook vertragingen, vluchtwijzigingen, annuleringen en weersomstandigheden zorgden voor veel werk aan onze kant. Achter de schermen kost het meer tijd dan je soms denkt. Ik heb wel eens hele vliegtuigen opgevangen omdat een vlucht wegens harde wind niet mocht landen. Een dag op Schiphol was eigenlijk nooit hetzelfde.

Met je koffers op Schiphol

Een dag op Schiphol Tegenwoordig kan dat bijna niet meer maar tot een paar jaar geleden kon je nog gewoon met je koffers naar Schiphol. Zonder dat je een vakantie had geboekt gewoon kijken of er tickets en accommodaties beschikbaar waren. Die last-minute reis boekte je dan bij mij en mijn collega’s. Tot ongeveer anderhalf uur voor vertrek kon je nog een vakantie boeken. En dan rennen naar je vliegtuig! Geweldig, lekker impulsief en zo leuk om dit uit te zoeken. Hier ging natuurlijk heel wat voorwerk aan vooraf. We draaiden lijsten uit met alle vluchten die wij verkochten. Daar zochten we een accommodatie bij en maakten soms de meest uiteenlopende combinaties. Vooral in de schoolvakanties was dit een uitdaging.

Mijn meest bizarre verkochte reis was een vakantie voor een gezin die hun kampeervakantie had geannuleerd. In het hoogseizoen waren ze voor 5 personen nog op zoek naar een reisje naar de zon. Er was bijna nergens meer plaats. Die morgen had ik een annulering binnen gekregen voor 2 personen. Ik combineerde de laatste stoelen met vertrek vanaf Rotterdam en Amsterdam naar Faro. Zocht een leuk appartement erbij maar ook dit was lastiger dan ik dacht. Ik kon geen accommodatie meer vinden die aansloot bij de vlucht. Het gezin moest dus verhuizen van een appartement naar een hotel en vervolgens weer een appartement. Maar ze konden op vakantie! De man ging met de trein met de oudste 2 kinderen naar Rotterdam airport. De vrouw vloog alleen met de jongste vanaf Amsterdam Schiphol. In Faro zorgde ik voor een transfer en zij zagen elkaar in de avond weer in het appartement.

Hectisch

Een dag op Schiphol kan heel hectisch zijn en vaak ook heel afwisselend. Genoeg om te zien want regelmatig liepen er bekende Nederlanders langs, liep er een voetbalteam voorbij of maakt een tv-zender weer een reisprogramma voor onze balie. Geen dag was hetzelfde en ik verveelde me nooit.

Had of heb jij ook een baan waar je soms wel een boek over kan schrijven? Laat jouw reactie achter onder mijn blog, ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *