* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

De leukste plekjes in Drenthe

By Posted on 0 4 m read 41 views

W

ie mij een paar jaar geleden had gezegd dat ik zoveel mooie dingen zou ontdekken in Nederland had ik vast uitgelachen. Ik hou van reizen en was het liefst in het buitenland gaan wonen. Maar sinds de epidemie konden we niet reizen en heb ik de leukste plekjes in eigen land ontdekt. Met alle liefde deel ik ze graag met jullie. Benieuwd welke pareltjes ik heb gevonden? Bijvoorbeeld de leukste plekjes in Drenthe. Nieuwsgierig? Lees dan mee.

Hunebedden in Drenthe

Dat hunebedden bestaan dat wist je waarschijnlijk al. Toen ik jong was ging ik met mijn ouders naar Drenthe en bezocht de hunebedden in Borger. Het land van Bartje. Dat is mij altijd bijgebleven. En die De leukste plekjes in Drenthe sleutelhanger die ik van mijn moeder kreeg als aandenken. Volgens mij heb ik die nog wel ergens liggen. Wat ik niet wist is dat de hunebedden de oudste monumenten van Nederland zijn. Gebouwd van zwerfkeien die in de IJstijd naar Drenthe zijn gebracht. Hunebedden dienden vroeger als grafkamers. In totaal zijn er 52 hunebedden. Van deze hunebedden liggen er 47 langs de Hunebed Highway, de zogenaamde Route 66 van Nederland. Grappig detail, de hunebedden hebben geen naam maar nummers. Zo kun je ze eenvoudig vinden en via Google kun je zelfs een hunebeddenroute vinden.

D53 en D54

In Borger ligt het grootste hunebed. Niet zo verwonderlijk dus dat de hunebedden hier het meest worden bezocht. Al was de afstand voor een middagje Drenthe net iets te ver en zocht ik de hunebedden op die vanaf Rotterdam het dichtstbij gelegen waren. Hiervoor moet je naar Meppel rijden. Op 15 kilometer afstand liggen de hunebedden D53 en D54 in het plaatsje Havelte, vlakbij Steenwijk. Persoonlijk vind ik dit een prachtige ligging. Je vindt de hunebedden in een bos, vlak bij de weg. Het wandelgebied hier is echt zo mooi. Je waant je in een zandvlakte met hei en bossen. De hunebedden zijn niet moeilijk te vinden want ze worden op de borden aan de weg al aangegeven.

Nationale Parken

Bezoek je de leukste plekjes in Drenthe dan mag je de Nationale Parken niet overslaan. In Drenthe zijn 3 Nationale Parken waar je helemaal tot rust komt. Nationaal Park Drentsche Aa is een landschap met een adembenemende beek. Deze beek heeft een lengte van wel 28 kilometer. Het Nationale Park heeft De leukste plekjes in Drenthe pittoreske dorpjes en een gevarieerd landschap. Een bijzondere plek wat zeker één van de leukste plekjes in eigen land is.

Nationaal Park Dwingelderveld is ook zo’n geweldige plek. Een herder met schapen is hier één van die unieke dingen die je tegen kan komen. Je waant je in een heel andere wereld en even vergeet je dat je gewoon in Nederland bent.

Nationaal Park Drents-Friese Wold is het één na grootste bosgebied van ons land. Een aanrader hier is om de fietsen mee te nemen. Dit Nationaal Park is erg favoriet bij mountainbikers.

Wildlands Adventure Zoo Emmen

En tot de leukste plekjes in Drenthe hoort ook de dierentuin. Aangezien wij een abonnement op Diergaarde Blijdorp hebben komen we niet vaak in een andere dierentuin. Maar voor Wildlands Adventure Zoo Emmen maken we graag een uitzondering. Je maakt hier kennis met verschillende werelden en zelfs voor de allerkleinste is dit een groot avontuur. Er is genoeg te doen en te zien. Bij slecht of goed weer kun je je makkelijk een hele dag vermaken. Reserveer wel vooraf je kaartje zodat je niet in de rij hoeft te staan.

Bijzondere dorpjes in Drenthe

Ik ben gek op pittoreske en karakteristieke dorpjes. In Drenthe kun je als je hier ook van houdt je hart ophalen. Één van die dorpjes is Exloo. Dit gemoedelijke dorpje heeft maar weinig inwoners. Je kunt goed zien dat het dorpje al heel oud is. Als bonus vind je hier ook 2 hunebedden, D30 en D31.

Het eeuwenoude dorpje Orvelte ademt gewoon geschiedenis uit. Het lijkt hier alsof de tijd heeft stilgestaan. Schaapskooien, boerderijen, een houtzagerij, een ijzerboer en een klompenmakerij vormen hier het straatbeeld. Grappig detail, wie vroeger Jan, Jans en de kinderen las kan hier nog een beetje nostalgie terugvinden. De striptekenaar Jan Kruis is hier namelijk geboren. Hij heeft in Orvelte zijn eigen museum die echt de moeite waard is om te bezoeken. Ga jij ook op zoek naar de leukste plekjes in Drenthe dan mag je dit dorpje dus niet overslaan! De leukste plekjes in Drenthe

Nog zo’n dorpje met karakter is Dwingerloo. Dit dorp kent historische gebouwen, kleine winkeltjes en tal van oude panden. Niet heel gek dat dit dorp toeristen trekt.

De oude korenmolen in Diever

Typisch Nederlands zijn de molens en klompen. Al kom je die in de grote steden helemaal niet tegen. Voor dat stukje nostalgie ga je naar Diever. Dit is een mooi dorpje dat aan de rand van het Nationaal Park Drents-Fries Wold ligt. Diever is een middeleeuws dorp met bezienswaardigheden zoals een openluchttheater, een oude kerk en hunebed D52.

De mooiste stad in Drenthe

Hier komen we vaker, maar deze plek mag zeker niet ontbreken in het lijstje van de leukste plekjes in Drenthe. Over welke stad ik het nu heb? De charmante stad Meppel. Hier zoeken we regelmatig onze vrienden op en ik kan je vertellen dat Meppel echt een bezoek waard is. Ik hou van het oude centrum van Meppel. Het leukste hier zijn de winkels en gezellige terrasjes. Meppel staat bekend om haar havens die voor de binnenschepen een belangrijke rol spelen. Meppel is eenvoudig met de auto of met de trein te bereiken.

Dit waren de leukste plekjes in Drenthe. Maar vind jij dat ik er toch nog eentje ben vergeten? Laat dan jouw reactie achter onder mijn blog. Ik wil jouw tip dan graag bezoeken.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *