* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

De lekkerste wijnen van Italië

By Posted on 0 3 m read 9 views

L

ekker eten en drinken is echt een begrip in Italië. Eerder schreef ik al een blog over het eten in Italië waarbij ook een stukje over wijnen ter sprake kwam. Bij ons laatste bezoek aan Toscane heb ik weer lekkere wijnen geproefd. Ik deel mijn bevindingen graag met jullie.

De wijngebieden in Toscane

De lekkerste wijnen van Italië vind je in de streek Toscane. Toscane heeft een aantal bekende wijnstreken die zeker een bezoek waard zijn. Er wordt zowel witte als rode wijn geproduceerd maar de nadruk ligt wel op de De lekkerste wijnen van Italië rode wijn. In Toscane vind je de Brunello di Montalcino, Chianti Classico, Vino Nobile di Montalpulciano, Carmignano, Vernaccia di San Gimignano, Bolgheri en Morellino di Scansano. Deze wijnen hebben de DOCG kwaliteit.

 Brunello di Montalcino

De bekendste en de wat duurdere wijn is de Brunello di Montalcino. De naam zegt het al, de wijn komt uit het wijngebied van Montalcino. In Montalcino vind je genoeg wijnbars waarvan Enoteca La Fortezza de bekendste is. Je kunt hier een wijn tasting doen en vergeet niet een rondje door Montalcino te lopen.

De wijn wordt gemaakt van de Sangiovese-druif en rijpt 4 jaar. De wijn is niet goedkoop en dat komt door de lange tijd die hij op het vat ligt. Elk jaar heeft een andere prijs. In Montepulciano heb ik tijdens het diner in Ristorante Degli Archi de Brunello di Montalcino uit 2014 geproefd. Voor een glas wijn betaalde ik 9 euro, wat heel normaal is voor een van de lekkerste wijnen van Italië. De wijn is stevig en kruidig. Je drinkt hem bij wild vlees, pasta en stoofvlees.

Chianti

Wist je dat de Chianti wijnstreek is niet alleen één van de grootste in Italië maar ook in Europa. De streek loopt ongeveer vanaf Pisa (het noorden van Toscane) tot aan Arezzo (het zuiden van Toscane). De Chianti wijn wordt gemaakt van de Sangiovese-druif. Deze wijn is fris en fruitig en lekker bij pasta, rundvlees en pizza.

Vino Nobile di Montepulciano

De lekkerste wijnen van Italië worden ook geproduceerd in Siena, vlakbij Montepulciano. Deze wijn komt zelfs in de top 3 van de lekkerste wijnen van Italië. De wijn moet 3 jaar lang rijpen. De smaak De lekkerste wijnen van Italië van deze wijn is een milde kersensmaak en je drinkt hem bij parelhoen en kalfsvlees.

Vernaccia de San Gimignano

Vernaccia de San Gimignano is een witte wijnsoort uit de stad San Gimignano. De wijn is droog en een muskaat taste. Je drinkt hem bij pasta en vis. Je gaat natuurlijk niet alleen voor deze wijn naar San Gimignano maar ook voor het lekkerste ijs van Toscane. Bij Gelateria Dondoli (een begrip in Toscane) staan altijd lange rijen met mensen.

Bolgheri

Veel kleiner dan de Chianti streek is de Bolgheri wijnstreek. De grond van deze wijnstreek bestaat voornamelijk uit kiezels en stenen. Voor deze wijn wordt gebruik gemaakt van internationale druivenrassen als Merlot en Cabernet Sauvignon. Niet midden in Toscane maar aan de kust ligt de stad Bolgheri, die inmiddels bekend staat om haar befaamde wijnen. Hoewel Toscane de meeste rode wijnen produceert vind je in deze wijnstreek naast rode wijn ook wit en rosé. De wijn is complex, krachtig en vol van smaak.

Ga jij ook op zoek naar de lekkerste wijnen van Italië? De route naar Bolgheri is ook nog eens super fotogeniek! Je kunt hier typisch Toscaanse plaatjes schieten van lange lanen met cipressen. Vergeet dus je camera niet!

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *