* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Dagje naar San Marino

By Posted on 0 4 m read 84 views

O

fficieel hoort San Marino niet bij Italië maar aangezien het midden in Italië ligt wordt het toch vaak als een deel van het land gezien. San Marino ligt boven Le Marche (De Marken) en vlakbij de Adriatische Zee en Emilia Romagna. Het land is net iets groter dan 61 vierkante kilometer en heeft meer dan 30.000 inwoners. De hoofdstad van San Marino is de gelijknamige stad San Marino. Tijdens onze vakantie in Italië gingen we een dagje naar San Marino. Ik was hier een aantal jaar geleden al een keer geweest maar toen regende het. En met het zonnetje ziet deze stad er toch anders uit! Eén dag is voldoende om de stad te bekijken. Ik deel graag mijn ervaringen en tips met jullie.

De grens over

Afgelopen zomer verbleven wij een week in De Marken in het plaatsje Fano. Vanaf daar was het een uur rijden naar San Marino. Je route is prima te doen en je rijdt eigenlijk langs de bekende kustplaatsen Pesaro, Cattolica en Riccione. Ook zonder navigatie kun je er makkelijk komen want overal wordt op borden aangegeven hoe je naar San Marino rijdt. Zodra je bij de afslag bent, ga je ook echt de grens over van Italië naar San Marino. Vergeet je paspoort niet! Nog zelden wordt je gecontroleerd maar mocht dit wel het geval zijn kun je zonder paspoort het land niet in. Dagje naar San Marino

Parkeren

Er zijn genoeg parkeergelegenheden want San Marino verwelkomt bijna elke dag wel toerisme. Wij hadden vooraf uitgezocht welke parking er het dichtste bij de gondel lag. Parcheggio P11 ligt aan de gondel en heeft voldoende parkeerplekken. Bij het loket kun je tickets kopen voor de gondel naar Città di San Marino (San Marino Stad). Je betaalt ongeveer 8 euro voor een hele dag parkeren en een retourtje met de gondel kost 4,50 euro per persoon.

Werelderfgoedlijst van UNESCO

Het historische centrum van San Marino staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als je hier bent snap je wel waarom. De middeleeuwse smalle straatjes, doorkijkjes en historische gebouwen zijn het straatbeeld van deze stad. San Marino Città ligt boven op de berg Titano, hierdoor heb je prachtig uitzicht naar beneden. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen ook allemaal in de stad. Laten we ze één voor één even doorlopen. Zo weet je zeker dat je niks mist als je hier bent!

De 3 torens van San Marino Città

Via de gondel naar boven kwamen we aan bij één van de toegangspoorten van de ommuurde stad. Vanaf beneden konden we de 3 torens van San Marino al zien. De Guaita, Cesta en Montale staat op de toppen van de berg Monte Titano op een hoogte van 749 meter. Je kunt 2 van deze torens bezoeken. De kosten zijn 4,50 euro per persoon. Bij een heldere dag kun je vanaf de toren zelfs Rimini zien liggen. Naar boven is nog een flinke klim maar het is zeker de moeite waard!

Piazza della Libertà

Nadat we door de toegangspoort zijn binnengelopen komen we op het Piazza della Libertà. Dit plein ligt voor het stadhuis en is één van de mooiste pleinen van de stad. Je vindt hier onder andere het vrijheidsbeeld, Statua della Libertà. Als je doorloopt kom je langs het Palazzo Pubblico (het stadhuis). Hier vindt ieder half uur de officiële wisseling van de wacht plaats. Opvallend is dat je in de stad bijna nergens auto’s tegenkomt behalve voor het stadhuis. De auto’s die hier geparkeerd staan hebben ook een speciaal nummerbord.

Een paspoortstempel Dagje naar San Marino

Zoals ik al eerder in mijn blog aangaf, ga je een dagje naar San Marino, vergeet dan niet je paspoort mee te nemen. San Marino is een onafhankelijk land en heeft ook een eigen stempel. Voor echte reizigers en verzamelaars is dit zeker een must! Bij het toeristenbureau in het centrum kun je voor 5 euro een stempel laten zetten.

Basilica di San Marino

Aan het einde van onze route ligt de Basilica di San Marino. Dit is de belangrijkste kerk van de stad. Je kunt hier naar binnen om een kijkje te nemen of buiten geweldige plaatsjes schieten. Ik koos voor het laatste.

Belastingvrij shoppen

Nog een reden om naar San Marino te gaan is het belastingvrij shoppen. San Marino heeft veel toeristenwinkeltjes, wapenhandelaars en juweliers. Echt shoppen heb ik dus niet gedaan maar wil je hier toch inkopen doen dan betaal je geen belasting. Hou je van shoppen? Ga dan naar Serravalle Designer Outlet voor de leukste merkkleding.

Lekker eten

Er zijn heel veel lekkere restaurantjes in San Marino. Je kunt hier ook zonder te reserveren terecht. Een aanrader is Ristoranti Pizzeria Cacciatori. Hier kun je voordelig en lekkere pizza’s eten. Het populairste restaurant is La Terrazza. Vanwege het uitzicht maar ook vanwege de menukaart. Hier kun je genieten van de lekkerste pasta’s en wijnen.

Aan één dag heb je meer dan genoeg maar wil je hier overnachten dan zijn er hotels genoeg in de stad of net buiten de stad. Wil jij of ga jij ook een dagje naar San Marino? Ik kan het iedereen aanraden.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *