* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Budget op vakantie

By Posted on 0 5 m read 55 views

R

eizen is één van de leukste dingen die er bestaat. Of je nu houdt van verre vakanties of dichtbij, er valt altijd wel iets nieuws te ontdekken. Maar het valt niet altijd mee om een betaalbare vakantie te vinden wanneer je gebonden bent aan de schoolvakanties. Voor ons gezin komt de gemiddelde reissom voor een vakantie met het vliegtuig vaak al op 1000 euro per persoon. Dat is dan de prijs met vroegboekkorting met een bestemming binnen Europa. Zo wordt een vakantie toch al redelijk beperkt want niet iedereen heeft een budget om vaker dan één keer per jaar op vakantie te gaan. Wat zijn enkele tips voor een gezin die budget op vakantie wil? Ik deel ze graag met je.

Autovakantiebudget op vakantie

Om de kosten lager uit te laten vallen gaan wij het ene jaar met de auto op vakantie en het andere jaar met het vliegtuig. De kosten van een autovakantie zijn een stuk lager dan wanneer wij met het vliegtuig op vakantie gaan. Wij kiezen eigenlijk altijd voor Italië omdat dit land ons favoriete land is in Europa. Iedere keer een ander stukje en meestal verschillende accommodaties en plaatsen voor de afwisseling. We boeken dan een vrijstaande villa met zwembad samen met familie of vrienden. Op deze manier deel je de kosten en ben je eens stuk voordeliger uit dan wanneer je op een camping verblijft. Het voordeel is ook dat je meer privacy hebt en ook de kosten van de boodschappen kunt delen als je bijvoorbeeld gaat BBQ of samen eet.

Let er wel op dat je te maken hebt met tolwegen, afhankelijk van de route en benzinekosten. Vooraf maken wij altijd een berekening wat we ongeveer kwijt zijn. Goedkoop tanken onderweg scheelt ook al in de kosten. Vooraf kun je een vignet kopen bij de ANWB zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

All-inclusive

Als wij een vliegvakantie boeken dan kiezen wij vaak voor een bestemming waar we nog niet eerder geweest zijn. Met kleine kinderen vind ik een all-inclusive vakantie ideaal. Op deze manier heb ik zelf ook een beetje vakantie en hoef ik niet meer na te denken wat we in totaal uit gaan geven. Natuurlijk komt een excursie of huurauto er nog wel bovenop, maar dit nemen we mee als zakgeld. Afgelopen zomer hadden we een heerlijke vakantie in Griekenland. We hadden een all-inclusive hotel geboekt die niet zo grootschalig wel en veel activiteiten had voor jong en oud. Een aantal jaar geleden boekten we een vakantie naar het zonnige eiland Lanzarote. Ook hier wisten we vooraf wat we kwijt waren en hadden we ter plaatse bijna geen extra kosten.

Boek geen grote hotelketensbudget op vakantie

De meeste hotels maken de grootste winst in het hoogseizoen. Dit houdt in dat de prijzen voor deze periode vaak veel hoger zijn dan in het voor- en naseizoen. Kleinschaligere hotels hebben ook wel een verhoging maar die is in verhouding veel lager dan de grote hotels.

Reserveer rechtstreeks bij de accommodatie

Veel mensen vinden het prettig om bij een reisbureau of reisorganisatie te boeken. Maar soms scheelt het veel geld als je los een hotel en ticket boekt. Via Booking.com kun je vaak een telefoonnummer en adres vinden.

Vergelijk de prijzen

Vergelijk voor dat je definitief een vakantie boekt eerst de prijzen. Het kan namelijk heel goed zijn dat een pakketreis of hotel bij de één een stuk goedkoper is dan bij de ander. De geldt natuurlijk ook voor het boeken van vliegtickets. Boek je een ticket op donderdag, vrijdag of in het weekend dan zijn de prijzen vaak hoger dan wanneer je op een dinsdag een ticket boekt. Ditzelfde geldt voor de vertrekdatum. Doordeweeks vertrekken kan voordeliger zijn dan in het weekend.

Reis naar goedkope landen of steden

Landen als Bulgarije, Montenegro of Tsjechië zijn misschien niet de eerste bestemmingen waar je aan denkt. Maar wil je voordelig op vakantie dan is het zeker de moeite waard om deze landen even op te zoeken. Hier vind je namelijk ook zon, zee, strand, cultuur, lekker eten, vriendelijke locals en natuur.

Soms helpt het ook om naar een alternatieve luchthaven te vliegen. Bijvoorbeeld naar Bologna in plaats van Milaan, Ancona of Perugia in plaats van Rome. Valencia in plaats van Barcelona of Straatsburg in plaats van Parijs.

Vier vakantie als een localbudget op vakantie

Als liefhebben van Rome kan ik je aanraden om uit eten gaan in een achterafstraatje. Dit is veel goedkoper dan op een bekend plein of bij een toeristische trekpleister. Parkeer niet in de stad maar ergens buiten de stad vlakbij een metro of bushalte. Reizen met het openbaar vervoer is hier prima te doen.

Zelf koken en boodschappen doen

Toen we op vakantie gingen naar Calabrië hadden we ons verkeken op de kosten die er nog bij kwamen voor het eten en drinken. Vooraf hadden we alleen ontbijt bijgeboekt. Onze hotelkamer had geen keuken dus zelf koken ging lastig. We haalden wel eens pizza in het dorp maar meestal gingen we uit eten. Dat kwam ons behoorlijk duur te staan.

Bespaar geld uit door zelf te koken en boodschappen te doen op de lokale markt of bij een supermarkt. Het zal je verbazen maar in de meeste Europese landen is er gewoon een Lidl. Want als je elke dag uit eten gaat, dan ben je aan het einde van de vakantie een hoop geld kwijt. Ga je met een groep vrienden op vakantie, deel dan de kosten van de boodschappen.

Regel zelf je uitstapjes of excursies

Nog een tip die in het rijtje budget op vakantie past is het boeken van excursies en uitstapjes. Toen wij in Lanzarote op vakantie waren, wilden we een dagje naar Fuerteventura. Via de hostess of reisleiding kun je allerlei leuke excursies boeken. Maar toen we in het centrum een lokaal kantoortje tegenkwamen konden we voor de helft van het geld de overtocht naar het eiland boeken. Georganiseerd is sowieso niet echt mijn ding. Het scheelt vaak toch wel als je het zelf regelt of boekt.

Wanneer onze vakantie geboekt is, struin ik vaak internet af op zoek naar de leukste dingen om op de bestemming te doen. Vroeger kocht ik een reisboekje van de stad of plaats waar ik naar toe ging. Omdat je vooraf al weet wat je wilt gaan doen kun je ook de kosten berekenen. Ik hoop dat je iets hebt aan de tips voor budget op vakantie.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *